Jämför villaförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Alla som äger en villa känner förmodligen till att det är ganska kostsamt med reparationer om något går sönder eller skadas. Därför behöver alla husägare en villaförsäkring. Tillsammans med din hemförsäkring så ger den en bra skydd för hela din fastighet.

5
/
5
Fördelar
 • Sveriges enda hemförsäkring utan bindningstid
 • Branschens mest generösa ersättning för elektronik
 • Drulle ingår utan extra kostnad i alla försäkringspaket
4
/
5
Fördelar
 • 60 dagars reseskydd
 • Upp till 50 000 kr i ersättning för cykel
 • ICA-bonus för dig med ICA kort
3
/
5
Fördelar
 • Fullvärdesförsäkring för ditt hus
 • Skydd vid brand, vattenskada, skadegörelse eller inbrott
 • Skydd för både dina saker och huset
2
/
5
Fördelar
 • Jämför flera villaförsäkringar
 • Välj den villaförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 9 bästa villaförsäkringarna 2021:

 1. Hedvig
 2. ICA Försäkring
 3. Moderna
 4. Folksam
 5. If
 6. Länsförsäkringar
 7. Tre Kronor
 8. Trygg-Hansa
 9. Dina Försäkringar

Enkelt förklarat så kan man säga att hemförsäkring skyddar dina saker och villaförsäkringen skyddar själva byggnaden och tomten. Låt oss säga att du drabbas av en vattenskada. Ja, då ersätter hemförsäkringen de saker som blir förstörda medan villaförsäkringen tar hand om själva vattenskadan. En hem och en villaförsäkring är väldigt hårt förknippade med varandra och vissa försäkringsbolag har till och med slagit ihop dem till en kombinerad “Hem- och villaförsäkring”.

Det allra vanligaste är att du behöver både en hemförsäkring och en villaförsäkring. Men det finns några undantag då det kan räcka med en fristående villaförsäkring.

 • Om du hyr ut ditt hus. Då behöver du bara en villaförsäkring som skyddar byggnaden, tomten och fasta installationer. De som hyr av dig måste då ha en egen hemförsäkring som skyddar deras tillhörigheter (lösöre).
 • Vissa fackförbund erbjuder hemförsäkringar som kan ha riktigt bra villkor. Då kan du teckna en separat villaförsäkring för att få ett komplett skydd. Tänk dock på att två olika bolag, innebär två självrisker om något skulle hända.

De flesta försäkringsbolagen på den svenska marknaden är ganska likvärdiga. Det är till exempel ingen större skillnad på en villaförsäkring från Folksam och en villaförsäkring från Länsförsäkringar. Däremot kan det vara stor skillnad på innehållet i en basförsäkring jämfört med en mer omfattande, och därmed också lite dyrare, premiumförsäkring.

Därför ska du ha en villaförsäkring

Den enskilt viktigaste anledning till att ha en villaförsäkring är att du får ett nytt hus om ditt hus exempelvis skulle brinna ner eller bli förstört på något annat sätt. Var dock noga med att se till att ditt hus är försäkrat till “fullvärde”. Fullvärde innebär att du får ett nytt, likadant eller motsvarande hus uppbyggt oavsett vad det faktiska marknadsvärdet på ditt förstörda hus var.

Försäkringen gäller även tomten

En villaförsäkring ger även ett visst skydd för din tomtmark. Detta innebär bland annat växter och träd, infarter, staket, pool, m.m. Detta är en detalj som många inte känner till.

Avskrivningar

I dina försäkringsvillkor finns det något som kallas för avskrivningar. Det är en slags värdenedräkning som gör att du inte får full ersättning för skador för saker som är gamla och slitna. Om du får en vattenläcka i ett kök som är 20 år gammalt så kan du alltså inte räkna med lika hög ersättning som om köket vore helt nytt, eftersom försäkringsbolaget bedömer att det ändå snart var dags att byta ut det.

Det är viktigt att förstå hur åldersavdrag fungerar, annars blir du lätt besviken när en skada ska regleras. Det vore ohållbart för försäkringsbolagen att ersätta allt till nyvärdet. Därför skriver de ner värdet med några procent varje år på i princip allt i ditt hus.

Ett vanligt scenario är att du passar på att renovera lite extra och höja standarden om du ändå måste reparera en fuktskada i ett badrum. Detta kan naturligtvis inte försäkringsbolaget stå för, så då får du själv betala de delar som räknas som standardhöjande. Du kanske till exempel byter från plastmatta till kakel eller lägger in golvvärme istället för ett gammalt el-element. Om du jobbar med en byggfirma som har avtal med försäkringsbolaget så blir det hela mycket smidigt. De utför arbetet och gör sedan upp med försäkringsbolaget för de kostnader som avser själva försäkringsjobbet och fakturerar sedan dig det överskjutande beloppet som då motsvarar det arbetet som ses som standardhöjande.

Tillägg till din villaförsäkring

Precis som till de flesta andra försäkringar så kan du utöka ditt försäkringsskydd med olika typer av tilläggsförsäkringar. Ett vanligt tillägg är en så kallad allriskförsäkring eller “Allrisk byggnad”. Den funkar som en otursförsäkring och kan ge dig ersättning om du skulle råka sparka en fotboll genom köksfönstret eller råkar spika i en elledning när du ska hänga upp en tavla. Det exakta innehållet i allriskförsäkringen kan variera lite mellan olika försäkringsbolag, så kolla upp lite extra vad som gäller för just dig. En allriskförsäkring är ett bra tillägg som du bör teckna.

Det brukar också finnas ett relativt brett utbud av andra tillägg som du kan utöka din villaförsäkring med. ICA:s villaförsäkring erbjuder till exempel ett “pluspaket” som innehåller en begränsning av åldersavdraget och som höjer ersättningen om du skulle drabbas av hussvamp. Pluspaketet innehåller en självriskreducering för din vitvaror. Kolla med just ditt försäkringsbolag för en komplett förteckning av tillägg.

Viktigt att jämföra villaförsäkring

Det är viktigt att du alltid jämför olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig för en villaförsäkring. Det kan göra stor skillnad. Om du inte vill eller orkar göra arbetet själv så kan du med fördel använda någon jämförelsetjänst, exempelvis Insplanet. Du behöver bara fylla lite uppgifter om din villa och dig själv så får du försäkringserbjudanden från flera olika aktörer. Det är supersmidigt och sparar dig en hel del tid.

En villaförsäkring ska förnyas en gång per år på huvudförfallodagen. Då är det bra att passa på att göra en ny jämförelse. Många tycker om att ha en långsiktig relation med sitt försäkringsbolag just när det gäller sin boendeförsäkring, men det kan ändå vara bra att göra regelbundna jämförelser för att få koll på att man ligger rätt i pris. Du kan alltid ta kontakt med ditt försäkringsbolag och försöka förhandla om du märker att andra bolag har bättre och mer attraktiva erbjudanden.

När du jämför villaförsäkringar är det viktigt att titta på vilka delar som är inkluderade i huvudförsäkringen och vilka delar som du måste betala extra för i form av tilläggsförsäkringar. Annars kan du inte göra en rättvis jämförelse. Det kan faktiskt skilja väldigt mycket på vad som ingår i en basförsäkring jämför med en mer omfattande villaförsäkring. Ofta lönar det sig att välja en premiumförsäkring eftersom du då ofta slipper teckna några tillägg. Ta också för vana att alltid kolla upp vilka självrisknivåer som gäller för olika typer av skador.

Tänk på att det inte bara är traditionella försäkringsbolag som erbjuder villaförsäkring. Swedbank är ett sådant exempel, men det dyker också upp helt nya utmanare som vill ha del av försäkringskakan. Kanske har du hört talas om ett Hedvig? De erbjuder en villaförsäkring helt utan bindningstid och har branschens mest generösa ersättning för elektronik. Missa inte att titta närmare även på dessa aktörer när du gör din jämförelse.

Så mycket kostar en villaförsäkring

Det finns inga färdiga listor att titta i utan priset sätts alltid individuellt, baserat på väldigt många olika faktorer. Insplanet som förmedlar väldigt många villaförsäkringar uppger på sin sajt att det genomsnittliga priset för en villaförsäkring är omkring 6 300 kr/år, vilket då motsvarar en dryg femhundring per månad.

Så sätts en villaförsäkrings pris

Det finns jättemånga olika faktorer som inverkar när försäkringsbolagen sätter pris på din försäkring. Det är därför som du måste knappa in en del uppgifter om ditt boende innan du kan få ett prisförslag.

Ett stort hus är nästan alltid dyrare att försäkra än ett lite mindre. Det kan också påverka om du har källare eller vind, då dessa ofta relativt obevakade ytor är överrepresenterade i skadestatistiken. Alla skador som är förknippade med vatten och avlopp är väldigt kostsamma, vilket gör att ett hus med gamla ledningar och många badrum och andra våtutrymmen blir dyrare att försäkra jämfört med ett där motsatta förhållanden råder.

Har du gårdsbyggnader i form av garage eller uthus så kommer även detta att påverka priset eftersom även dessa byggnader kan drabbas av skada.

Vi kan heller inte bortse från var i landet din fastighet är belägen. Risker för översvämningar, stormar, m.m. är ju inte lika stor överallt. Försäkringsbolagen bedömer helt enkelt vissa områden som högriskområden. Bedömningen är bland annat baserat på analys av brotts- och skadestatistik och inget som du själv kan påverka.

Du kan själv påverka priset på din villaförsäkring

Det finns relativt smidiga åtgärder som du kan göra för att sänka månadskostnaden för din villaförsäkring. Ett klassiskt exempel är att samla flera försäkringar hos samma försäkringsgivare, eftersom de ofta erbjuder en slags “mängdrabatt”. Kolla gärna upp detta i förväg så du vet hur mycket rabatt det ger, och om det är värt besväret.

Försäkringsbolag jobbar väldigt mycket med statistik och riskbedömningar och har därför ganska bra koll på vilka åtgärder som faktiskt säker risken för att du ska drabbas av en skada. Ett exempel på vad du kan göra är att installera en så kallad vattenfelsbrytare. Det är en automatisk ventil som stänger av vattnet vid en vattenläcka. Eftersom fuktskador ofta är kostsamma att åtgärda så kan försäkringsbolagen ofta ge dig ett bättre pris om du skyddar dig på detta vis.

Ett bra brandskydd i form av brandsläckare, brandfiltar m.m. är också en klok investering som gör att du snabbt kan avvärja en brand om du är hemma när den uppstår. Varje hem bör ha åtminstone en brandsläckare, men gärna en per våningsplan och en extra i exempelvis garage eller uthus. Tänk också på att en brandsläckare inte håller i evighet utan måste underhållas med jämna mellanrum. Brandsläckare kan du ofta köpa direkt från försäkringsbolaget till bra priser.

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och prata med dem om vilka åtgärder du själv kan göra för att påverka priset. Det kan givetvis skilja sig lite åt mellan olika försäkringsbolag, men generellt kommer de att gilla att du engagerar dig i säkerheten i ditt hus och belöna dig med en lägre premie.

Om du har en kombinerad hem- och villaförsäkring så kan också stöldförebyggande åtgärder som larm, godkända lås, m.m också påverka priset på din försäkring.

Om du är med i facket så bör du alltid kolla vilka möjligheter det ger till billigare försäkringar. Det är mycket vanligt att de har förhandlat fram en förmånlig deal för sina medlemmar. Tänk dock på att inte bara titta på priset, utan titta även närmare på försäkringens innehåll.

En trygghet när något händer

Hela tanken med villaförsäkringar är att de ska fungera som en trygghet i vardagen. Du ska helt enkelt kunna slappna av veta att det ordnar sig om det värsta skulle inträffa. En villa är ofta värd ganska mycket pengar och det är väldigt få människor som skulle ha råd att bygga upp ett nytt hus om det gamla blev totalförstört i exempelvis en brand.

Om ditt hus brinner upp så är det ofta en personlig tragedi. Alla dina minnen, saker och tillhörigheter är plötsligt över en natt helt borta. Det kan vara arvegods och andra saker som du har ett starkt känslomässigt bant till. Då är det ett väldigt skönt plåster på såren att veta att man är bra försäkrad. Dina minnen går givetvis aldrig att fullt ut ersätta, men ett återuppbyggt hus och en ekonomisk kompensation för allt som blivit förstört är så klart en  avgörande faktor för att komma på benen igen.

En hem- och villaförsäkring har även annat bra innehåll som kan vara bra att känna till. Du har exempelvis en inbyggd reseförsäkring som gäller för resor där du är borta i upp till 45 dagar. Du har också ett rättsskydd som kan ge dig ersättning om du skulle hamna i domstol och till exempel behöver en advokat och ett så kallat ansvarsskydd som kan betala ut en ersättning om du krävs på skadestånd av någon anledning. Det brukar också ingå ett överfallsskydd som kan ge dig ekonomisk stöttning om du skulle utsättas för våld eller överfall.

När olyckan är framme

Först om främst ska du givetvis försöka begränsa skadorna så gott det går. Om du upptäcker en vattenskada eller läckage så ska du omedelbart vrida av huvudkranen så att inte läget ytterligare förvärras och försök att rädda så mycket du kan från att skadas av vattnet.

Så fort du har skadan under kontroll så ska du göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag. Ofta kan man göra detta ganska smidigt på bolagets hemsida, men om du har omfattande eller komplicerade skador så kan det ofta vara bättre att ta kontakt via telefon. Då kan en handläggare leda dig rätt och kanske dessutom ge dig några goda råd på vägen.

Försök att dokumentera alla skador så bra du kan. Ta bilder och gör anteckningar. Tänk på att inte kasta bort något, för då riskerar du att inte kunna få någon ersättning. Det är också viktigt att du inte själv försöker att åtgärda eller böja laga en skada innan försäkringsbolaget har sagt ok.

Ofta skickar försäkringsbolaget ut en representant vid större skador för att göra en bedömning av skadan. De ska också säkerställa så du själv inte varit allt för oaktsam. Ibland kommer det istället en snickare eller någon annan som försäkringsbolaget samarbetar med för att göra själva bedömningen och kalkylera vad reparationen skulle kosta. Vid små skador räcker det ofta med en skadeanmälan innan du får ersättningen utbetald. Ofta får du styrka dina utlägg med kvitton, men ibland betalas ersättningen ut med ett schablonbelopp.

Mycket för pengarna

En villaförsäkring är en mycket prisvärd försäkring som du inte bör vara utan. Priset kan givetvis variera på grund av en mängd olika faktorer, men ofta behöver du inte betala mer än några hundra i månaden. Skador på din villa kan vara väldigt kostsamma att reparera och utan en hemförsäkring så riskerar du inte bara ditt boende, utan även att sätta dig själv i en riktigt knepig ekonomisk situation.

Bra att tänka på som villaägare:

 • Har du problem med råttor eller andra skadedjur? Ofta ingår kostnadsfria besök av exempelvis Anticimex i din hemförsäkring. De kan hjälpa dig med både utrustning och råd/tips på vad du kan göra för att bli av med skadedjuren. Du kan dock inte räkna med att få ersättning för det som råttorna har förstört.
 • Ta för vana att dokumentera din bostad med jämna mellanrum. Ta bilder, filma och spara dokument och kvitton. Tänk på att inte förvara dokumentationen i bostaden så att de riskerar att förstöras vid en brand. All dokumentation är till stor hjälp om det värsta skulle hända och ditt hus brinner ner.
 • Vattenskador är vanliga och jobbiga att fixa. Ta därför som vana att med jämna mellanrum kontrollera exempelvis golvbrunnar, avloppsrör och disk- /tvättmaskin.

Håll din försäkring uppdaterad

Tänk på att meddela förändringar som påverkar din försäkring, så att du hela tiden är rätt försäkrad. Du kanske har byggt ut, byggt ett fristående garage eller växthus på tomten eller något annat som ditt försäkringsbolag bör känna till. Det är viktigt att alla dina byggnader står omnämnda i försäkringsbrevet så att du riskerar att stå utan skydd om olyckan skulle vara framme.

När du renoverar ett våtrum

Om du renoverar eller bygger ett badrum, tvättstuga eller någon annan form av våtutrymme så är det av yttersta vikt att du följer alla rekommendationer och branschregler som finns. Vatten kan ställa till med otroligt mycket skada på ditt hus och om arbetet inte är utfört på ett korrekt sätt så finns det stor risk att din försäkring inte gäller.

Om du inte har full koll och erfarenhet av att utföra våtrumsarbeten så bör du aldrig göra det själv. Anlita en certifierad hantverkare som kan utföra arbetet enligt konstens alla regler. Det är värt de extra pengarna! Anlita aldrig svart arbetskraft eller låt en kompis utföra den här typen av arbeten. Även om inga fel begås, så kan det vara väldigt svårt att bevisa när det sker en skada. Då är det väldigt skönt att ha ett kvitto från en seriös byggfirma att visa upp.

Läs villkoren

Det dokument som slutligen bestämmer om du ska få någon ersättning eller inte vid en skada är de fullständiga försäkringsvillkoren. För en villaförsäkring kan det vara ett ganska omfattande dokument, men vi tycker ändå att det är värt att läsa igenom dem. Se det lite som att du allmänbildar dig i hur en försäkring fungerar. Tänk på att det alltid finns förenklad så kallad “förköpsinformation” som är lite lättare att ta till sig och som innehåller en sammanfattning av det som är viktigast i försäkringsvillkoren.

Vanliga frågor

Måste man ha en villaförsäkring?

Nej, det finns ingen lag som tvingar dig att ha en villaförsäkring. Men om du äger ett hus så är det faktiskt inte speciellt smart att snåla in på en villaförsäkring. Det är en av de viktigaste försäkringarna för dig som är villaägare.

Gäller villaförsäkring stormar?

Ja, som regel så gör den det om du får skador på ditt bostadshus. Om ditt växthus eller flaggstång går sönder är det dock mer tveksamt om försäkringen gäller. Har du stormskador ska du kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.

Vad är skillnaden på villaförsäkring och hemförsäkring?

En bra minnesregel för att förstå skillnaden mellan en villaförsäkring och en hemförsäkring är att villaförsäkringen är för själva byggnaden och tomten, medan hemförsäkringen är för dina saker. Om du äger ett hus som du bor i så behöver du både en hemförsäkring och en villaförsäkring.

Sammanfattning

En villa och ett helt hem motsvarar ofta väldigt stora ekonomiska värden. Därför är det extra viktigt att ha ett bra och komplett försäkringsskydd. Kompromissa aldrig med hur du försäkrar ditt boende, utan betala hellre lite mer och få en riktigt bra försäkring.

När du ska välja villaförsäkring får du inte gå i fällan att bara välja den billigaste. De billigare försäkringarna ger nämligen inte ett alls lika omfattande skydd som premiumvarianterna. Det är viktigt att du förstår vad du köper, så lägg lite tid på att sätta dig in i ämnet.

De bästa skadorna är de som aldrig inträffar. Som husägare är det därför viktigt att ha ett bra säkerhetstänk och arbeta förebyggande för att undvika skador. Brandsläckare, brandfilt och en säkerhetsbrytare till vattnet är en bra start på ditt säkerhetsarbete.