Vilken reseförsäkring under corona?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Vilken reseförsäkring som är bäst om du råkar ut för corona skiljer sig hela tiden, och rekommendationerna och villkoren också. Det är nämligen så att många försäkringsbolag följer rekommendationerna, och att du inte får ersättning om du trotsat rekommendationer.

Just nu lever vi en mycket annorlunda värld och rekommendationen från våra myndigheter är att vi ska begränsa vårt resande så långt det är möjligt. Om du ändå väljer att ge dig iväg ut i världen är det viktigt att du har koll på om ditt försäkringsskydd gäller.

Om du ska ut och resa så är det i dagsläget extra viktigt att jämföra reseförsäkringar och verkligen säkerställa att du får hjälp om du skulle drabbas av Coronaviruset antingen innan din resa eller under tiden du är utomlands. Vi har noterat att det kan skilja sig en hel del mellan olika försäkringsbolag.

Många försäkringsbolag har ett speciellt avsnitt på sin hemsida som handlar just om vad som gäller under pandemin. Var noga med att läsa på i förväg och skriv gärna ut informationen och ta med dig den på resan. Förutom att läsa på hemsidan så rekommenderar vi också att du tar en direktkontakt med försäkringsbolagets kundtjänst och berättar vart du ska resa och om de har några speciella råd eller tips.

Om du blir sjuk innan avresa

Om du eller någon i din närmsta krets skulle drabbas av Corona när det börjar närma sig avresedatum så kan du få ersättning från reseskyddet i din hemförsäkring, alternativt om du har en separat reseförsäkring. Det är det ordinarie avbeställningsskyddet som träder in, och det gäller givetvis oavsett vilken sjukdom du drabbas av. Tänk bara på att du kommer behöva ett läkarintyg för att åberopa avbeställningsskyddet. Du kan dock inte utnyttja avbeställningsskyddet bara för att du är orolig att du ska få corona. Däremot kan du kontakta din resebyrå eller flygbolag och undersöka möjligheterna till att boka om din resa till ett senare datum.

Utrikesdepartementet (UD) går med jämna mellanrum ut med rekommendationer om att inte resa till olika delar av världen. Ofta är det på grund av oroligheter och politisk instabilitet, men i skrivande stund finns det en rekommendation som säger att vi alla ska avstå från icke nödvändiga resor till flera länder. Dubbelkolla alltid på utrikesdepartementets hemsida där det finns en uppdaterad lista. En sådan rekommendation är dock inte skäl nog att få avboka sin resa och få pengarna tillbaka från ditt försäkringsbolag.

Om det finns en aktiv avrådan från UD som gäller ditt resmål kan du däremot vända dig till ditt resebolag (om du har köpt en paketresa). Enligt paketreselagen kan du då ha rätt att avboka och få pengarna tillbaka.

I normala fall ingår det i ditt reseskydd eller reseförsäkring att du kan bli evakuerad om det uppstår oroligheter. Om UD (eller lokala myndigheter) uppmanar dig att lämna landet på grund av exempelvis okontrollerad smittspridning av Covid-19 så gäller inte din försäkring om det fanns en covidrelaterad UD-avrådan från resor till området vid tidpunkten för din avresa. Evakueringsskyddet gäller givetvis om det skulle bli krig eller någon annan händelse som inte är relaterad till coronavirusets framfart.

Om jag blir sjuk utomlands

Om du blir sjuk i Corona när du är utomlands så gäller din reseförsäkring precis som om du skulle ha blivit drabbad av någon annan sjukdom. Blir du inlagd på sjukhus så får du ersättning för dina kostnader. Vissa bolag ger dig dock ingen ersättning om du har rest till ett land dit UD avråder från icke nödvändiga resor om avrådan är kopplad till pandemin. Du får då ingen ersättning för sjukhusvård, inställda flyg, merkostnader till följd av karantän eller om gränserna helt stängs.

Det är inte så att hela din reseförsäkring blir ogiltig bara för att du ger dig ut och reser under en pågående pandemi. Det som i vissa fall undantas är ju bara sådant som är relaterat till just coronaviruset. Om du skulle bryta benet, bli av ditt bagage eller något annat som överhuvudtaget inte har med Covid-19 att göra så gäller givetvis din reseförsäkring precis som vanligt.

Allmänna råd

  • Res bara till utlandet om du verkligen måste
    Ge dig inte iväg på rena nöjesresor. Smittan är inte under kontroll varken i Europa eller i andra delar av världen. Det kommer en tid efter corona, så ha tålamod.
  • Var väl förberedd
    Om du måste resa, läs på innan du ger dig iväg så du vet vad du ska göra om du blir smittad eller hamnar i karantän.
  • Jämför extra noga
    Det finns skillnader i hur olika försäkringsbolag hanterar denna speciella situation. Därför är det extra viktigt att du jämför reseförsäkringar innan du tecknar en.

Planera din drömresa

Just nu är det ingen bra tid att ge sig iväg på långresor. Det får vi helt enkelt acceptera. Men vi ska inte glömma bort att det faktiskt kommer en tid efter corona. I skrivande stund har vaccinationerna kommit igång i flera länder och förhoppningsvis har vi smittspridningen under kontroll inom en inte alltför avlägsen framtid.

Ett bra tips är att använda tiden till att planera din drömresa. Kanske har du råd att lägga lite extra pengar på nästa resa efter att du har hållit dig hemma under pandemin? Beställ hem lite bra böcker om ditt tänkta resmål och gör en riktigt bra planering. Även om allt känns lite tråkigt just nu så är det såna här saker som kan hjälpa till att hålla humöret uppe. Alla behöver vi drömmar och något att se fram emot!

Sammanfattning

I dessa speciella tider så måste vi tillsammans ta ansvar för att minska smittspridningen. Det handlar om respekt för både dig själv och dina medmänniskor. Om du verkligen inte måste resa iväg så håll dig hemma istället.

Om du ändå väljer att ge dig iväg så är det otroligt viktigt att du på förhand kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du skulle bli sjuk i Covid-19 när du är utomlands eller om du skulle bli satt i karantän och tvingad att stanna på ditt resmål mycket längre än du hade planerat. Håll humöret uppe och tänk på att det kommer bättre tider framöver! Älskar du att resa så passa på att spara pengar och planera. Så snart vi har besegrat viruset så kan du ge dig iväg på ditt livs drömresa!

Lämna en kommentar