Vilken olycksfallsförsäkring passar studenter bäst?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Som student omfattas du av ditt universitets eller högskolas olycksfallsförsäkring som gäller under skoltid och på vägen till och från skolan. För att få ett fullständigt skydd behöver du därför en egen olycksfallsförsäkring som gäller under resten av dygnet.

Som student har du ofta en ganska begränsad ekonomi. Först och främst ska du prioritera en hemförsäkring, men kika gärna även på en olycksfallsförsäkring. Det kan vara guld värt om olyckan skulle vara framme och som student kan du faktiskt hitta riktigt billiga olycksfallsförsäkringar.

Den bästa olycksfallsförsäkringen för studenter är ICA försäkring. Hos ICA slipper du självrisk vid skada, får samma skydd utomlands i upp till 12 månader, och du kan dessutom behålla försäkringen livet ut, även när du inte är student.

Olycksfallsförsäkring genom facket

Om du är studentmedlem i Sveriges Ingenjörer, Svenska logopedförbundet, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, DIK, Sveriges Arbetsterapeuter eller Sveriges Farmaceuter så ingår en kostnadsfri studentolycksfallsförsäkring via akademikerförsäkring. Den gäller även utanför skoltid och ger dig ett mycket bredare skydd än om du bara har högskolans försäkring. Den högsta ersättningen du kan få från denna försäkring är 20 prisbasbelopp, d.v.s. ca 950 000 kr.

Om du är medlem i Unionen student så har du möjlighet att skaffa en olycksfallsförsäkring till rabatterat pris. Du betalar 20 kr per månad och maxbeloppet är även här 20 prisbasbelopp.

Fristående olycksfallsförsäkringar för studenter

Du kan givetvis också gå ut på den “öppna marknaden” och skaffa dig en olycksfallsförsäkring. Många försäkringsbolag har specialframtagna försäkringspaket för just studenter. Hittar du inget på försäkringsbolagets hemsida så kan du kontakta dem via telefon eller e-post och kolla vilka  erbjudanden du kan få.

Var noga med att jämföra

Utbudet av försäkringar är väldigt stort i Sverige och det skapar fina möjligheter för dig som konsument. Genom att göra en bra jämförelse mellan de olika försäkringsbolagen så är det relativt enkelt att hitta en olycksfallsförsäkring som passar dig.

Ett smidigt sätt att snabbt jämföra olycksfallsförsäkringar mellan olika försäkringsbolag är att använda sig av en jämförelsetjänst på nätet. Du knappar helt enkelt in lite uppgifter om dig själv och får sedan erbjudanden från flera olika försäkringsbolag, ofta inom bara några minuter.

Vad innebär en studentolycksfallsförsäkring?

Studentförsäkringar är ofta exakt samma försäkring som ingår i försäkringsbolagets ordinarie utbud, men de brukar komma med ett rabatterat pris. Försäkringsbolagen hoppas givetvis att de ska få behålla dig som kund även i framtiden och erbjuder därför denna rabatt. En del bolag har specialanpassade olycksfallsförsäkringar för studenter som är utformade för att vara lite billigare. Tänk på att kontrollera försäkringsbeloppet.

Att tänka på:

  • En olycksfallsförsäkring gäller oftast inte om du ägnar dig åt allt för riskfyllda aktiviteter som exempelvis boxning, klippklättning eller fallskärmshoppning.
  • Om du är onykter eller påverkad av droger när skadan sker så kan ersättningen reduceras eller helt utebli.
  • En olycksfallsförsäkring kan ge dig ersättning om du blir permanent skadad och inte kan arbeta fullt ut.
  • Om du tecknar en studentolycksfallsförsäkring så bör du kolla igenom försäkringsvillkoren och se om det finns några begränsningar eller undantag.
  • Det är försäkringsbeloppet som avgör hur hög ersättning du kan få om du blir skadad i en olycka. Det är därför en viktig punkt att titta på när du jämför olycksfallsförsäkringar.

Sammanfattning

Försäkringar är kanske inte det första du tänker på när du lämnar hemmets trygga vrå och flyttar till en studieort. Men vi rekommenderar verkligen att du sätter dig in i ämnet och lär dig hur en försäkring fungerar och analyserar konsekvenserna av att inte ha något försäkringsskydd. Det är en lärdom för livet och en del i att bli en ansvarstagande vuxen. Det kan vara en bra idé att skaffa en olycksfallsförsäkring under din studietid. Du har ett visst skydd via skolans försäkring, men den gäller bara under skoltid och på din väg till och från skolan. Är du medlem i något fackförbund så är det ett bra tips att kolla med dem först.

Lämna en kommentar