Vilken hemförsäkring passar studenter bäst?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Som student är ofta din ekonomi ganska pressad, men en hemförsäkring bör du absolut inte prioritera bort. Den är billig och ger dig ett mycket värdefullt skydd om du skulle drabbas av ett inbrott eller liknande. Hemförsäkringen har också flera andra bra funktioner som vi berättar mer om nedan.

Den hemförsäkringen som passar studenter bäst är en försäkring framtagen för studenter, dessa är billigare och ofta täcker dessa ett lägre försäkringsbelopp, mindre yta och gäller under begränsad tid. Bland annat Hedvig, Länsförsäkringar och Folksam erbjuder hemförsäkringar anpassade för studenter. Hedvigs försäkring anpassade för studenter kostar 47 kr/mån.

Därför ska du ha en hemförsäkring

En hemförsäkring borde vara en självklarhet för alla, inte bara dig som student. Många hyresvärdar kräver dessutom att du har en hemförsäkring för att du ska få hyra en lägenhet eller ett studentrum. Försäkringen ger ett bra grundskydd både för dig själv och dina saker till en väldigt låg kostnad. Visste du till exempel att hemförsäkringen även fungerar som en reseförsäkring? Du kan också få ersättning om du skulle bli utsatt för ett överfall eller om din hyresvärd kräver dig på skadestånd för att du har orsakat skador i din lägenhet. Tänk på att du behöver en egen hemförsäkring även om du bor inneboende hos någon annan.

Allriskförsäkring – ett måste för dig som student

Se till att ha en allriskförsäkring. Den kallas också för en otursförsäkring eller “drulle”. Den kan ge dig ersättning om du skulle råka trampa sönder din telefon eller välta ut ett glas rödvin över din vita soffa. Den innebär helt enkelt ett skydd mot din egen klantighet. Hos många försäkringsbolag så ingår den i studentförsäkringen, men om den inte gör det så se till att lägg till den. Den är guld värd om olyckan skulle vara framme.

Hemförsäkringar för studenter

Väldigt många försäkringsbolag erbjuder speciella hemförsäkringar för just studenter. Dessa försäkringar är billigare än en “vanlig” hemförsäkring och går till och med att hitta under 100 kr per månad. Anledningen till att försäkringsbolagen kan hålla nere kostnaden är att…

 1. Som student ofta inte har så mycket värdefulla saker. I en vanlig hemförsäkring kanske du behöver ha ett försäkringsbelopp på 1-1,5 miljoner medan en hemförsäkring för studenter kan ha ett försäkringsbelopp på 200 000 kr.
 2. Du bor ofta väldig litet. Ett studentrum på 20 kvadratmeter är av naturliga skäl inte lika dyrt att försäkra som en villa på 200 kvadratmeter.
 3. Försäkringsbolagen hoppas att de ska få behålla dig som kund när du är färdig med dina studier och skaffar dig en annan bostad

Så får du rabatt på försäkringen

Trots att studentförsäkringen är ganska billig redan i sitt grundutförande så kan du faktiskt få rabatt om du är studentmedlem i ett fackförbund. Ta också kontakt med din studentkår och fråga vilka möjligheter som finns till rabatt genom dem. Kolla upp detta innan du tecknar din försäkring. Om du har några andra försäkringar, exempelvis en bilförsäkring, så kan du i vissa fall få “mängdrabatt” genom att samla flera försäkringar hos samma försäkringsbolag.

Krav för att få en studentförsäkring

Först och främst så måste du givetvis vara student. Det innebär att du ska studera på en CSN-berättigad utbildning. Men det kan också finnas andra krav. Tänk på att kraven varierar mellan de olika försäkringsbolagen, så kolla alltid vad som gäller!

 • Du ska bo en studentkorridor eller i en lägenhet (inte ett krav hos alla)
 • Du får max vara 29 år (vissa har högre åldersgräns)
 • Det får max bo två personer i din lägenhet (inte ett krav hos alla)
 • Du måste studera minst på halvtid

Studera utomlands

Flera högskolor och universitet har samarbeten med motsvarande skolor i andra länder och som student är det inte ovanligt att man väljer att studera utomlands under någon eller några terminer. Tänk på kontakta ditt försäkringsbolag om du ska vara utomlands i mer än 45 dagar, eftersom du då behöver ett så kallat “förlängt reseskydd”. Kolla också om du behöver ha med din några speciella handlingar eller dokument som visar att du är försäkrad om du exempelvis behöver söka vård i ett annat land.

Hur fungerar en studentförsäkring

En hemförsäkring för studenter fungerar precis som en vanlig hemförsäkring. Den enda skillnaden är egentligen att priset är lägre. Vissa försäkringsbolag har förpackat sin studentförsäkring lite annorlunda och exempelvis sänkt försäkringsbeloppet, men i grund och botten kan du betrakta det som en vanlig hemförsäkring.

När vi har gått igenom de olika försäkringarna för studenter som finns på marknaden så har vi noterat ganska stora skillnader. Så var noga med att kontrollera följande punkter:

 • Försäkringsbeloppet
  Hos vissa aktörer är försäkringsbeloppet (maxersättningen du kan få) förhållandevis lågt, medan den hos andra är betydlig högre. Det kan skilja flera hundra tusen.
 • Drulleförsäkringen
  Hos vissa försäkringsbolag måste du betala extra för drulle/allriskförsäkringen men hos flera bolag ingår den i grundförsäkringen.
 • Självrisken
  Självrisken är den del av kostnaden som du själv måste betala när du drabbas av en skada. Den brukar ligga runt 1500 kronor, men kolla upp vad som gäller för just din försäkring.

När gäller inte försäkringen?

Det finns några grundläggande krav som du måste uppfylla, annars riskerar du att din försäkring inte gäller eller att din ersättning sänks. Du måste till exempel alltid låsa din dörr. Du får inte heller gömma en nyckel, exempelvis under dörrmattan. Om din cykel blir stulen så måste den vara låst med ett godkänt lås om du ska kunna få någon ersättning. Du ska helt enkelt vara aktsam och inte utsätta dig för onödiga risker.

Sammanfattning

Det är mycket som är nytt när man flyttar hemifrån för första gången. Du behöver till exempel en egen försäkring för ditt hem och dina prylar. Genom att teckna en hemförsäkring för studenter så kan du komma lite billigare undan – så se till att inte missa den möjligheten.

En hemförsäkring för studenter (ibland bara studentförsäkring) ger dig ett mycket bra grundläggande försäkringsskydd. Du skyddar alla dina prylar i händelse av brand eller stöld och på köpet får du även reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd, överfallsskydd och eventuellt även ett allriskskydd.

Det finns många som erbjuder studentförsäkringar så det kan löna sig att jämföra marknadens olika alternativ. Det kan nämligen skilja ganska mycket. Det är viktigt att du jämför hemförsäkringarna inte bara tittar på priset (vilket vi vet är lätt hänt när man har en begränsad ekonomi).

Lämna en kommentar