Vilken är den billigaste snöskoterförsäkringen?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Alla fordon som är registrerade hos Transportstyrelsen (och inte är avställda) måste ha en trafikförsäkring. Detta gäller även snöskotrar som definieras som terrängfordon. Men för de allra flesta skoterägare står valet mellan halv- eller helförsäkring. I den här artikeln får du lite grundläggande tips för vad du ska tänka på när du jämför snöskoterförsäkring och hur du hittar den billigaste försäkringen för din skoter.

Vilken är den billigaste snöskoterförsäkringen?

Det går inte att ge ett generellt svar på vilken som är den billigaste försäkringen för en snöskoter. Det finns många parametrar som påverkar priset och ibland är det också så att du inte ska stirra dig blind på priset. Det kan ju till exempel vara ovärderligt med någon form av assistansförsäkring i din skoterförsäkring om du blir strandad mitt i ingenstans på grund av en olycka eller något annat oförutsett. Då kanske du tackar din lyckliga stjärna för att du valde helförsäkring med både bärgningshjälp och vagnskadeförsäkring. Men det är bara du som kan bestämma vad rätt pris är för dig. Du måste naturligtvis se till helheten för din privatekonomi och dina övriga försäkringar. För att få fram ett rimligt svar på frågan om vilken försäkrings som är billigast bör vi börja med att undersöka vad som påverkar priset och hur du kan jämföra snöskoterförsäkringar.

Vad påverkar priset på din skoterförsäkring?

Som sagt finns en mängd faktorer som påverkar priset på din snöskoterförsäkring. Här går vi igenom de vanligaste:

Ålder

Många försäkringsbolag har dyrare försäkringspremier om unga personer ska köra snöskotern. Åldersgränserna som påverkar premierna varierar mellan olika försäkringsbolag (en del har 25 år som gräns och andra 30).

Märke, modell och motor

En självklarhet är kanske att din skoter såklart påverkar priset på din försäkring. Har du en modern 800-kubikare är den förmodligen dyrare att försäkra än en 550-kubiksmaskin från 1992. En helt ny snöskoter har ofta bra garantier mot fabrikationsfel som ofta sträcker sig över flera år. Men du behöver ändå ha en försäkring som hjälper dig när en stubbe plötsligt tittar fram under snötäcket och du samtidigt råkar titta åt ett annat håll.

Lås och säkerhetsutrustning

Att du kan öka säkerheten kring din snöskoter är också ett sätt att påverka priset på snöskoterförsäkringen. Om du har godkända lås och kan hålla den låst på ett sätt som försäkringsbolaget godkänt kan du få ner kostnaden något. Detsamma gäller om du har säkerhetsutrustning för dig själv som förare. Med ryggskydd, hjälm och eventuellt andra skydd kan du också påverka priset något.

Självrisknivå

Genom att välja en högre nivå på självrisken på din snöskoterförsäkring kan du få lägre premie. Väljer du en lägre nivå på självrisken, ja, då blir såklart premien högre.

Vilka rabatter finns för snöskoterförsäkringar?

Ett sätt att få rabatt på sin skoterförsäkring är att vara medlem i en skoterklubb. Många försäkringsbolag erbjuder konkreta rabatter på premien om du är medlem i en skoterklubb och vissa har även paketerade erbjudanden med tilläggsförsäkringar om du är medlem.

Ett annat sätt att förhandla till sig rabatt är att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Det kan ge upp till 25% rabatt på totalen hos vissa bolag.

Vad är en billig försäkring?

Ibland önskar man att det var så enkelt som att titta i en prislista när man ska hitta den billigaste försäkringen, men som du har förstått vid det här laget så är det inte riktigt så. Du måste ta ett större grepp och titta på fler faktorer som rör dig, din snöskoter och din privatekonomi. Det kan finnas anledning att göra en totalbudget över samtliga försäkringar du har för både hem, hus och bil och se om det blir billigare att samla även snöskoterförsäkringen hos samma bolag? Du kanske tjänar mer på att använda ditt medlemskap i din skoterklubb för att få ner priset hos ett helt annat bolag? Som du förstår finns det tyvärr inget enkelt svar på vilken snöskoterförsäkring som är billigast eller vad det innebär. Antingen lägger nu ner tiden på att göra efterforskningar på nätet själv. Eller så använder du dig av en oberoende tjänst för att jämföra snöskoterförsäkring.

Detta ingår i en skoterförsäkring

I huvudsak finns det tre nivåer för att försäkra sin snöskoter; trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Upplägget följer alltså samma struktur som för bilar och andra motorfordon. En trafikförsäkring är något som alla måste ha enligt lag och den ger ett grundläggande skydd och ersätter personskador på förare och passagerare och skador på annans egendom. Men ska du ha någon form av skydd för själva skotern och andra närliggande saker bör du ha halv- eller helförsäkring. Vad som ingår i halv- och helförsäkring skiljer sig en del mellan olika bolag men generellt ser det ut så här:

Halvförsäkring

Utöver det grundläggande skyddet som finns i trafikförsäkringen ingår oftast:

Brandförsäkring – kan ge dig rätt till ersättning om du skoter får skador på grund av brand, blixtnedslag eller någon form av explosion.

Bärgningsersättning – Detta är ju ovärderligt om du fastnar i skogen eller på fjället med din obrukbara skoter. Men det är dock inte något som ingår hos alla bolag i halvförsäkringen så det kan vara värt att hålla koll på.

Maskinskada – kan ge rätt till ersättning för skador på motor och kraftöverföring (gäller oftast med någon form av villkor på skoterns ålder eller antal körda mil och ska inte förväxlas med vagnskadeförsäkring).

Stöld – att ha ett skydd mot stöld känns ju självklart. Det ska ingå som standard i alla halvförsäkringar för snöskoter.

Rättsskydd – kan ge dig ersättning för rättegångs- och advokatkostnader om du skulle hamna i någon form av rättstvist som är relaterat till din skoter.

Utöver detta har en del försäkringsbolag även skydd för till exempel lyktglas och vindruta i sin halvförsäkring. Kolla och jämför olika bolag för att hitta en halvförsäkring som täcker dina behov.

Helförsäkring

I helförsäkringen för snöskoter ingår allt som finns i trafikförsäkringen och halvförsäkringen plus att du även är försäkrad mot vagnskada. Det innebär att du kan få ersättning för skador på skotern som uppstår i samband med en skoterolycka. De flesta helförsäkringar täcker även ren och skär skadegörelse och andra olyckshändelser (som att du kör på en stor sten som ligger dold under snön).

Jämför snöskoterförsäkring på nätet

Eftersom det är mycket att jämföra och kolla upp för att hitta den billigaste snöskoterförsäkringen får du förbereda dig på att lägga en del tid och energi på detta. Men det finns genvägar! Att använda en tjänst som till exempel Compricer eller Insplanet sparar oceaner av tid för dig. Du fyller i dina uppgifter på en hemsida och så får du förslag tillbaka som passar din plånbok, din skoter och din privatekonomi. Det enda du behöver göra är välja den försäkring som passar bäst och teckna den direkt på nätet. Och du, tänk på att jämföra varje år när det är dags för försäkringen att förfalla. Om det är viktigt för dig att hela tiden ha det bästa priset så är det verkligen läge att jämföra, jämföra och jämföra igen. Det kan spara ganska många tusenlappar i det långa loppet.

Stort skoterintresse

Även om de senaste årens dåliga vintrar har påverkat möjligheten till att köra skoter och därmed skoterförsäljningen så är intresset större än någonsin. För många är snöskoter en nödvändighet medan det för andra är ett ovärderligt fritidsintresse. Under säsongen 2018-2019 peakade antalet nyregistrerade snöskotrar för att minska under vintern efter (förmodligen på lite för lite snö i stora delar av landet). Det stora intresset gör också att försäkringsbolagen hakar på och förbättrar sina erbjudanden om snöskoterförsäkringar hela tiden. Så i därför kan det vara bra att hålla koll på eventuella nya aktörer som dyker upp eller hur ditt befintliga försäkringsbolag förändrar sina skoterförsäkringar.

Sammanfattning

Att hitta den billigaste snöskoterförsäkringen är helt enkelt inte helt lätt eftersom det alltid beror på dig, din snöskoter och en rad andra faktorer (hur du ska använda den, var du bor osv). Som vi tidigare varit inne på kan det ju kännas dyrt med en snöskoterförsäkring när du ska teckna den. Men den kan ju kännas helt ovärderlig när olyckan väl är framme. Så var som är den billigaste snöskoterförsäkringen är ju egentligen upp till dig att avgöra. Sammanfattningsvis kan vi rekommendera att använda en oberoende onlinetjänst för att jämföra snöskoterförsäkringar. Då kan du luta dig tillbaka och drömma om nysnö medan jämförelsen sköter sig själv och presenterar en rad alternativ åt dig. Det enda du behöver göra är att bestämma dig och teckna försäkringen enkelt direkt på nätet.

Lämna en kommentar