Vad kostar en motorcykelförsäkring?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Det finns ingen rakt och enkelt svar på vad en MC-försäkring kostar för att hitta den billigaste. Du måste helt enkelt lägga lite tid på att jämföra motorcykelförsäkringar utifrån din situation.

Det finns många faktorer som påverkar priset och därmed vad din motorcykelförsäkring kommer att kosta. Dessa faktorer inkluderar vilken typ av MC du kör, din historik med olyckor men också vilken typ av försäkring du vill ha, hur täckande du vill att den ska vara.

Vad påverkar priset på en motorcykelförsäkring?

Det mest grundläggande som påverkar priset på din MC-försäkring är så klart vilken typ av motorcykel du äger. Är det en tung eller lätt MC? Är det en nyare modell eller en äldre? Enligt lag måste du har minst en trafikförsäkring för din motorcykel så länge den är påställd och registrerad hos Transportstyrelsen. Men de allra flesta väljer mellan hel- eller halvförsäkring för sin MC. Tänk på att det bara är i en helförsäkring som du har möjlighet att få ersättning vid vagnskada – alltså att du får ersättning du får skador på din motorcykel i samband med till exempel en olycka.

MC-tillägg

Det finns väldigt många olika typer av tillägg till MC-försäkringar som ger dig ett utökat försäkrinsgsskydd. Detta påverkar så klart priset på försäkringen men det kan vara värt tiden att jämföra tilläggen. En del är bra tjänster som gör motorcykellivet lite enklare.

Ålder och körkort

Hur gammal du är och hur länge du haft MC-körkort är också någonting som påverkar priset för din MC-försäkring. Eftersom olycksstatistiken är högre för förare under 25 år är det ofta dyrare premie för dessa (en del har 30 år som åldersgräns).

Självrisken

Hos de flesta försäkringsbolag kan du välja nivå på självrisken. Principen är enkel – ju högre självrisk, desto lägre premie. Detta kan vara bra att komma ihåg när du jämför MC-försäkringar.

Förvaring och utlåning

Något man kanske inte tänker på är att hur du förvarar din motorcykel och om du ska låna ut den också påverkar priset på din försäkring. Har du motorcykeln på gatan eller står den i ett låst garage om natten? Ska du köra MC:n eller tänker du låna ut den till någon närstående regelbundet. Detta är sånt som påverkar priset på försäkringen.

Att tänka på när du ska teckna motorcykel

Det finns väldigt många olika upplägg för MC-försäkringar och begreppen på paket, tillägg och liknande skiljer sig åt mellan olika bolag. Om du inte orkar, vill eller kan göra jobbet själv kan du använda en onlinetjänst för att jämföra MC-försäkring. Då lämnar du dina uppgifter och får förslag på olika försäkringar som du kan teckna direkt på nätet.

Du kan påverka priset på din MC-försäkring

Det finns flera saker som du själv kan göra för att få ner premien på din motorcykelförsäkring. Du kan till exempel:

  • Vara medlem i Sveriges motorcyklister, SMC, eftersom flera försäkringsbolag erbjuder rabatter för dess medlemmar.
  • Se till att du har kompletterande skyddutrustning utöver hjälm, som till exempel mc-ställ eller andra specialskydd (kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller hos dem).
  • Använda godkända lås och ha en låst förvaring nattetid.
  • Samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag vilket brukar ge bra rabatter på totalen.
  • Välj en högre självrisknivå för att få ner premien om priset är det som är viktigast för dig.
  • Teckna försäkringen på nätet – en del försäkringsbolag erbjuder tio procents rabatt om du tecknar försäkringen på nätet.

Sammanfattning

Att hitta den billigaste motorcykelförsäkringen innebär en del arbete. Att jämföra motorcykelförsäkringar kräver lite research och tålamod. Var noggrann och läs igenom försäkringsbolagens villkor ordentligt innan du bestämmer dig. Det kan också löna sig att varje år se över din MC-försäkring för att se till att du har det bästa skyddet för dig och din motorcykel.

Lämna en kommentar