Vad kostar en hundförsäkring?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Som du förstår så finns det inget rakt och enkelt svar på frågan om vad en hundförsäkring egentligen kostar. Det är många olika faktorer som påverkar priset och du måste själv göra en bedömning av vilket försäkringsskydd du behöver. Det dock viktigt att du förstår vilka faktorer det är som styr priset på din försäkring.

Så prissätts din hundförsäkring

Det som påverkar priset på en hundförsäkring allra mest är försäkringens omfattning. Om vi förenklar lite så är det så att en billig försäkring inte ger dig samma skydd som en lite dyrare. En billig försäkring har nästan alltid en hög självrisk, d.v.s. den del av kostnaden som du själv måste betala om din hund blir sjuk eller skadar sig.

Det kan också skilja sig väldigit mycket i försäkringsvillkoren. En dyrare försäkring kanske ersätter mediciner och läkemedel, medan en billigare försäkring inte ger någon ersättning alls för detta. Räkna också med att en försäkring med lägre månadskostnad har fler undantag i sina försäkringsvillkor.

Friska hundraser är billigare att försäkra

Hundraser värderas väldigt olika, så därför är det också dyrare att försäkra vissa raser. Störst skillnad är det på livförsäkringen eftersom den ger dig en ersättning om din hund dör som är baserat på hundens marknadsvärde. Har du en dyr hund kommer du att få betala en högre premie för din livförsäkring, men du får också högre ersättning om det allra värsta skulle hända – att din hund dör eller att du tvingas avliva den.

Statistisk sett har vissa raser större risk att drabbas av vissa sjukdomar eller skador. Därför är till exempel en boxerhund dyrare att försäkra än en tax. Försäkringsbolagens princip är att den som har en hundras som är känd för att vara stark och frisk inte ska behöva betala extra för att andra raser ofta drabbas av olika typer av hälsoproblem. Om försäkringskostnaden är viktig för dig så bör du ha koll på vilka raser som är dyra att försäkra redan innan du bestämmer dig för vilken hundras du ska skaffa.

De hundraser som är dyrast att försäkra kan kosta nästan tre gånger så mycket som de raser som är billigast. Exempel på dyra hundraser är boxer, mops och irländsk varghund. Raser som är billiga att försäkra är till exempel Jack Russel och finsk lapphund.

Så kan du påverka priset på din försäkring

Det som är allra viktigast är du jämför olika försäkringsbolag. Ta inte det ”gamla vanliga” utan scanna marknaden och hitta det alternativ som passar just dig. Genom att jämföra hittar du den försäkring med bäst pris som ändå motsvarar de förväntningar du har på din hundförsäkring.

En annan viktigt sak att hålla koll på är rabatter. Om du har andra djur sedan tidigare kan du få rabatt om du samlar alla dina försäkringar i ett och samma bolag. Kolla också med din veterinär. Det är inte ovanligt att de har avtal och samarbete med något eller några försäkringsbolag och kan erbjuda dig rabatterade priser eller en självriskcheck.

Olika hundklubbar och föreningar erbjuder rabatter på hundförsäkringar. Är du till exempel medlem i Svenska brukshundsklubben, någon uppfödarorganisation eller någon rasklubb (t.ex. Svenska taxklubben) så bör du kolla om de har några medlemsrabatter på hundförsäkringar.

Självrisken styr försäkringspremien

Det finns ett stort samband mellan månadskostnaden på din försäkring och den självrisk du betalar när du utnyttjar din försäkring. Om du väljer en hög självrisk så kommer du att få en något billigare försäkring, medan bolagen kommer att ta ut en högre månadspremie om du önskar en lägre självrisk. Det är svårt att på förhand säga vilket som är att föredra, utan det är väldigt individuellt. För vissa är det mest värt att ha en låg månadskostnad, vilket lönar sig om din hund inte behöver utnyttja sin försäkring. Andra tycker det är värt att betala lite mer varje månad för att inte behöva stå för lika stor del av veterinärkostnaden när hunden skadar sig eller blir sjuk. Här måste du själv tänka efter vad som passar just dig.

Välj en försäkring som passar din ekonomi

När du väljer försäkring ska du även ta en titt på din egen privatekonomi. Har du svårt att få pengarna att räcka till varje månad? Ja, då måste du se till att du har ett bra försäkringsskydd som täcker en stor del av kostnaderna om olyckan skulle vara framme. Har du många miljoner på banken så kan du välja en hög självrisk och därmed få en lägre kostnad per månad.

Se till att din hund mår bra

I det allra bästa scenariot så behöver du aldrig utnyttja din hundförsäkring. Alla vill ha en frisk hund som inte råkar ut för några olyckor eller skador. Man kan tycka att det är slumpen som styr, men faktum är att det finns väldigt mycket som du själv kan göra för att hålla din hund vid god hälsa och minska risken för sjukdomar. Se till att den får ett bra foder så att den får i sig alla näringsämnen som den behöver. Ett superbilligt foder från någon lågpriskedja är inte lika bra som de foder du köper i en fackhandel eller hos veterinären. Precis som för oss människor är motion en otroligt viktig faktor för din hunds hälsa och välbefinnande och överviktiga hunder löper mycket större risk att bli sjuka. Vissa raser vill ha flera timmar av rörelse varje dag medan andra klarar sig med lite mindre. Se också till att inte utsätta din hund för några onödiga risker och undvik farliga miljöer. Det är även viktigt att du håller ditt hem fritt från vassa och giftiga produkter som kan skada din hund.

Sammanfattning

Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på priset på din försäkring. Du måste försöka se helheten och göra en bedömning av hur du själv vill ha det. Jämför alltid olika alternativ så att du får det bästa priset bland de bolag som har de villkor som du eftersöker. Tänk på att en billig försäkring bara skyddar mot det allra viktigaste och en dyrare försäkring ger ett mycket mer komplett skydd. Ta inte första bästa bolag du hittar, och se alltid till att du förstår vad det är för försäkringsprodukt du köper.

Lämna en kommentar