Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

En fritidshusförsäkring har ingen rak och enkel prislista. Har du en herrgård i skärgården eller en friggebod i skogen så är det så klart olika priser för dessa. Men det finns några saker som påverkar priset och andra generella tips som vi kan skicka med när du jämför fritidshusförsäkringar.

Skillnaden mellan villa- och fritidshusförsäkring

Det som skiljer en villaförsäkring från en fritidshusförsäkring är framförallt att du i de flesta försäkringar för fritidshus även har visst skydd för sakerna i huset. En annan skillnad är att en villaförsäkring oftast är kompletterad med någon form av hemförsäkring för ett fullgott året-runt-skydd. Det är inte självklart att det ingår i en fritidshusförsäkring vilket kan vara extra bra att tänka på om du tänker bo permanent i ditt fritidshus.

Vad påverkar priset på en fritidshusförsäkring

Storleken på huset, läget och tomten påverkar priset på din fritidshusförsäkring. Men det finns också några saker i försäkringsuppläggen som påverkar priset. En sådan sak är om ditt fritidshus är fullvärdesförsäkrat eller om försäkringen följer principen “första risk”.

Det sistnämnda innebär att du har ett maxbelopp som du kan få ut på försäkringen oavsett vilken typ av skada som uppstår.

Billigaste fritidshusförsäkringen

Att stirra sig blind på priset på fritidshusförsäkringen är sällan bra. Det finns många parametrar och faktorer som måste vägas in för att du ska få rätt försäkringsskydd för ditt hus, din ekonomi och din familj.

Få ner priset på fritidshusförsäkringen

Ett generellt tips för att få ner kostnaden på sina försäkringar är att se över familjens totala försäkringsbehov. Om du samlar dina försäkringar hos ett och samma bolag kan du ofta få bra rabatter. En del försäkringsbolag ger också rabatt om du tecknar försäkringen på nätet. Det kan ge upp till tio procents rabatt hos vissa.

Jämför fritidshusförsäkringar

Det kan vara bra att läsa igenom villkoren noggrant när du ska teckna en fritidshusförsäkring. Om du inte vill, kan eller orkar jämföra själv kan du använda en jämförelsetjänst på nätet som till exempel Insplanet eller Compricer. Där får du en fullständig översikt över marknadens alla fritidshusförsäkringar och när du bestämt dig kan du dessutom teckna försäkringen direkt på nätet. Då slipper du lägga ner många timmar på research och läsa villkorsbilagor tills ögonen blöder.

Att tänka på när du ska köpa fritidshus

När du ska köpa fritidshus, sommarstuga eller kolonistuga kan det vara bra att ta med försäkringskostnaden i kalkylen redan från början för att få en rättvis bild av vad hela köpet kommer att kosta dig varje månad. Om du är på jakt efter fritidshus kan du ofta hitta uppskattade uppgifter om försäkringskostnaden hos den mäklare som säljer huset.

Sammanfattning

Att stirra sig blind på priset på sin fritidshusförsäkring är alltså inget vi rekommenderar. Det bästa är att jämföra fritidshusförsäkringar ordentligt så att du får en försäkring som passar dina behov. Självklart ska den ha ett rimligt pris, men vad det är beror helt och hållet på dig, ditt fritidshus och din ekonomi.

Kontrollera om din fritidshusförsäkring innehåller någon form av allriskförsäkring eller drulleförsäkring. Det kan vara bra att ha om olyckan är framme. Det kan också vara bra att kolla dina försäkringsvillkor om du har en fullvärdesförsäkring eller inte.

Generellt kan man säga att följande delar bör finnas med i din fritidshusförsäkring:

  • Skydd för huset vid brand eller vattenskador (och även för småbyggnader på tomten).
  • Lösöresskydd ingår inte i alla fritidshusförsäkringar – kolla så att din har detta med (om du behöver det).
  • Skydd för tomten ingår i de flesta försäkringar – men kolla i villkoren vad som ingår.

Rättsskydd och ansvarsförsäkring ingår i de flesta fritidshusförsäkringar – kontrollera så att du har med det i den du tänker teckna.

Lämna en kommentar