Vad kostar en båtförsäkring?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Som du förstår finns det inget enkelt svar på vad en båtförsäkring kostar. Det beror helt enkelt på många olika faktorer som vilken typ av båt du har, hur du ska använda den och var i landet du bor. Men det finns ett flertal tips för vad du ska tänka på när du jämför båtförsäkring för att få ett pris och ett försäkringsskydd som passar dig.

Vad en båtförsäkring kostar beror på vilket skydd du vill ha. Enligt lag måste du inte ha en trafikförsäkring, därför är båtförsäkringar mer täckande än till exempel bilförsäkringarna med endast trafikförsäkring, därför kan du förvänta dig en dyrare premie än din nuvarande bilförsäkring.

Måste jag ha en båtförsäkring?

Nej, det behöver du egentligen inte. Båtar har inte samma krav som motorfordon där du enligt lag måste ha minst en trafikförsäkring. Men som med alla typer av försäkringar beror det på värdet på din båt. Har du en båt som du inte vill få stulen eller som är värd mycket för dig är det klart att du ska kika närmare på en bättre båtförsäkring. Det kan löna sig att jämföra båtförsäkringar mellan olika försäkringsbolag för att hitta rätt.

Vad påverkar priset på en båtförsäkring?

De mest grundläggande faktorerna som påverkar priset för en båtförsäkring är:

 • Vilken typ av båt du har (segel- eller motorbåt eller andra typer) och hur lång den är.
 • Hur mycket båten är värd och hur gammal du är.
 • Båtens (och eventuellt motorns) årsmodell och motorns storlek.
 • Var du ska använda båten och var du bor någonstans.

Den sista punkten är viktigare än du kanske tänker dig. I de flesta båtförsäkringar ingår försäkringsskydd i nordiska farvatten. Ofta finns givna områden som är ganska lika för i princip alla försäkringsbolag. Men om du planerar att göra långseglingar eller på annat sätt ta dig utanför dessa områden är det viktigt att du kollar vad som gäller när du jämför båtförsäkring.

Så får du ner priset på båtförsäkringen

Det finns en hel del aktsamhetskrav i alla båtförsäkringar som kan vara bra att läsa igenom en extra gång. Men du kan också använda kraven och kolla upp vilka som ger rabatt på antingen självrisk eller premie – eller både och. Det kan till exempel handla om:

 • Att du har en godkänd låsanordning och att båten är låst när du lägger till vid en hamn.
 • Att du har larm installerat på båten – helst med någon form av spårsändare som larmar direkt till larmcentral (eller till dig). Jämför olika bolag för att se vad som krävs hos just dem.
 • Att du installerar en elektronisk startspärr som gör det svårare för tjuven att stjäla motor och /eller hela båten.
 • Att du stöldmärker både båt och utrustning med så kallad ID-märkning eller DNA-märkning.

Det finns också de försäkringsbolag som ger rabatt under ditt första år som kund vilket gör att du får ner priset tillfälligt i alla fall. Även vinterförvaringen är en springande punkt för försäkringsbolagen (och även för dig som båtägare). Om du ser till att förvara båten på ett säkert sätt (inomhus eller ovan mark) och att båten inte är körbar så kan du få ner premien ytterligare.

Du får heller inte glömma bort att se till helheten för dina försäkringar. Många försäkringsbolag ger ganska generösa rabatter för dig som samlar alla försäkringar hos dem. Det kan vara värt att räkna på. Du ska heller inte missa om det finns några rabatter kopplade till ett eventuellt medlemskap i en båtklubb. Det kan vara lätt att missa.

Det finns också en hel del saker som påverkar priset uppåt. Har du till exempel värdefull eller påkostad utrustning på båten kan det vara värt att teckna en tilläggsförsäkring för just detta. Om du ägnar dig åt kappsegling eller andra typer av tävlingar med båt bör du också se till att få med det i din båtförsäkring. Då blir det så klart lite dyrare för dig. Det finns också en hel del märkesspecifika båtförsäkringar på marknaden som du kan kolla på för att se om det finns skydd i dessa som passar dig och din båt.

Vad ingår i en båtförsäkring?

Båtförsäkringar har ett lite annat upplägg än till exempel bilförsäkringar och begreppsfloran hos försäkringsbolagen skiljer sig också åt ganska kraftigt. Om man jämför båtförsäkringar hos de största försäkringsbolagen har de alla 2-3 olika försäkringspaket med olika typer av försäkringsskydd för din båt. Hos en del kallas paketen hel- och halvförsäkring (precis som för bilförsäkringar) medan hos andra heter de L, XL och XXL. Det kan vara bra att känna till när du börjar jämföra båtförsäkring.

Det skiljer också en del mellan försäkringsbolagen vad som ingår i de olika paketen, så det kan finnas all anledning att se till att du får det försäkringsskydd du vill ha för dig och din båt.

Sammanfattning

Som du märker finns inget enkelt svar på frågan “vad kostar en båtförsäkring”. Det beror helt enkelt på för många faktorer för att ge ett rakt och enkelt svar. Men för att sammanfatta den här artikeln kan vi konstatera några saker:

 • Det finns ingen lag som tvingar dig att ha en båtförsäkring, men de allra flesta båtägare väljer att ha någon form av försäkringsskydd.
 • Begreppen som används hos försäkringsbolagen skiljer sig åt vilket gör det svårare att jämföra båtförsäkringar än till exempel bilförsäkringar. Håll koll så att du får den försäkring du behöver.
 • Det finns en rad olika faktorer som påverkar priset på din båtförsäkring som typ av båt, årsmodell, var du bor och en hel del annat. Se till att du har dina förutsättningar och behov på plats när du börjar jämföra priser på båtförsäkringar.
 • Du kan få ner priset på din båtförsäkring genom att läsa på och undersöka aktsamhetskraven hos ditt försäkringsbolag.
 • Om du inte själv vill lägga ner tiden det ändå tar för att jämföra båtförsäkringar rekommenderar vi att du använder en jämförelsetjänst på nätet. Det gör det smidigt och sparar väldigt mycket tid.

Oavsett vilken båtförsäkring du väljer kan det vara väl värt att lägga ner lite tid på att hitta den bästa (och helst billigaste) för dina behov. Även om många upplever försäkringar som dyrt eller något nödvändigt ont så är de ovärderliga när olyckan väl är framme. Och som vi konstaterat tidigare – har du inte tid eller helt enkelt inte orkar – använd en oberoende tjänst för att jämföra båtförsäkringar. Det är både smidigt, snabbt och enkelt.

Lämna en kommentar