Jämför snöskoterförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Alla skotrar registrerade hos Transportstyrelsen (och inte är avställda) måste minst ha en trafikförsäkring. För dig som är skoterägare gäller alltså samma upplägg som om du äger en bil. Utöver trafikförsäkring kan du ha halvförsäkring och helförsäkring.

5
/
5
Fördelar
 • Svedea ger upp till 1 miljon kronor per år till skoterklubbar
 • Ännu lägre pris för äldre snöskotrar
 • Snabb och smidig skadereglering
4
/
5
Fördelar
 • Jämför flera skoterförsäkringar
 • Välj den skoterförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 6 bästa snöskoterförsäkringen 2022:

 1. Ica Försäkring
 2. Svedea
 3. If
 4. Länsförsäkringar
 5. Folksam
 6. Dina Försäkringar

Terrängmotorfordon

Att vara skoterägare är en livsstil. Långa turer på fjället eller i skogen och en kraftig motor som surrar mellan dig och snön är något som helt enkelt måste upplevas. Men precis som med alla roliga motorfordon finns en realistisk baksida. Försäkringar. Det kanske inte är det roligaste som finns att tänka på, men det är en nödvändighet även för skoterägare. En snöskoter klassas som ett terrängmotorfordon och då specifikt som terrängskoter. Om din snöskoter inte är avställd hos Transportstyrelsen ska du som sagt ha minst en trafikförsäkring. Men det finns en del fördelar med att ha skotern mer försäkrad än så. En trafikförsäkring är ju en basförsäkring som du måste ha enligt lag. Men den ger egentligen inget skydd utöver personskador och skador på andras egendom. Mer om de olika försäkringsnivåerna här nedan.

Skillnader mellan olika försäkringstyper

Med en trafikförsäkring för din snöskoter lever du upp till de lagstadgade kraven. Men beroende på hur viktig din skoter är för dig bör du kanske välja hel- eller halvförsäkring.

Halvförsäkring

I halvförsäkringen för din snöskoter ingår skyddet som finns i trafikförsäkringen. Utöver detta har du också försäkring vid stöld, brand, glasskador och rättsskydd. Oftast ingår även någon form av krisskydd som ger dig ersättning om du varit med om en olycka och behöver uppsöka t.ex. psykolog. Som alltid gäller att läsa villkoren noga för att se exakt vad försäkringen gäller för de olika delarna. När det gäller stöld och brand brukar ersättningen beräknas på nyvärdet minus åldersavdrag enligt vissa formler.

Helförsäkring

Med en helförsäkring har du allt som ingår i trafik- och halvförsäkringen. Precis som för en bilförsäkring så finns i helförsäkringen en vagnskadeförsäkring. Något som kan vara ovärderligt om du krockar (med ett träd eller annan skoter m.m.) eller råkar ut för någon form av skadegörelse.

Tillägg till försäkringarna

Det finns ganska många som erbjuder olika paket med tillägg till din skoterförsäkring som gör ditt skoterägande (och körande) lite tryggare. Här skiljer sig erbjudandena ganska kraftigt åt mellan de olika försäkringsbolagen så här kan det vara en poäng att kolla en extra gång (eller använda en jämförelsetjänst som t.ex. Insplanet). En smart tilläggsförsäkring är en så kallad stilleståndsförsäkring som ger dig ersättning om du inte kan köra din skoter under högsäsong. Då kan du få en ersättning per dag eller en hyrskoter så att du ändå kan njuta av fina turer på snön.

Så väljer du försäkringsnivå för din skoter

Köper du en helt ny skoter hos en auktoriserad återförsäljare har du någon form av “nyskotergaranti” på ungefär samma sätt som hos bilförsäljare. Många av skotertillverkarna lämnar upp till 48 månaders garanti mot maskin- och fabrikationsfel. Men du behöver ju ändå ha en försäkring som skyddar dig om du skulle köra på en stubbe som döljer sig under nysnön eller liknande. Generellt kan man väl ge tipset att ju äldre skoter, desto lägre försäkringsnivå. Om din skoter är till åren kommen och inte värd mer än metallen kan det ju till och med räcka med en trafikförsäkring. Men i de allra flesta fall står nog valet mellan hel- eller halvförsäkring. Det bör i alla fall vara din utgångspunkt när du börjar jämföra snöskoterförsäkring.

Så sätts priset på din skoterförsäkring

Priset på din skoterförsäkring sätts utifrån ett flertal parametrar. Självklart spelar årsmodellen roll, men också prisklassen. Du får så klart ett billigare pris på din försäkring för en 550-kubikare än en snöskoter med 800 kubik under huven. Utöver själva skoterns status, årsmodell och motor så påverkar även du försäkringspremien. I många fall får du också en lägre premie om du är medlem i en skoterklubb. Då kan även tilläggspaketen vara skräddarsydda för att ge dig bra skydd. Ytterligare en faktor som påverkar priset på din snöskoterförsäkring är vilken nivå på självrisken du vill ha. Här kan ofta välja mellan ett par olika nivåer och principen som gäller är ju lägre självrisk desto högre premie. Kolla med ditt försäkringsbolag eller använd en jämförelsetjänst på nätet för att hitta rätt.

Med hjärtat i skotervärlden

Om du är en sann skoterälskare finns det kanske anledning att välja skoterförsäkring med hjärtat. Ett försäkringsbolag som gått “all in” när det gäller skoter är Svedea. Inte nog med att de har bra och tydligt upplägg för sina försäkringar för snöskoter, de har också startat en “skoterfond” där Sveriges skoterföreningar får vara med och dela på upp till en miljon kronor per år! Så i praktiken bidrar du med din försäkringspremie till ett mer aktivt skoterliv i landet. Utöver detta har Svedea även ersättning vid olycka eller driftstopp för omkostnader upp till 15000 för både sin halvförsäkring och helförsäkring för snöskoter.  Att Svedea dessutom har gjort till sin grej att ha Sveriges nöjdaste kunder – där de som haft en skada är de som är nöjdast – är ju också ett plus såklart.

Flera försäkringsbolag med snöskoterförsäkring

De allra flesta av de stora försäkringsbolagen har insett att snöskotern är mer än en leksak. Det kan i många familjer vara ett arbetsredskap eller ett fordon för underbara familjeturer. Här nämner vi några av dem:

Trygghansa – har bra erbjudanden för snöskoterförsäkringar och du får rabatt med upp till 25% om du samlar alla dina försäkringar hos Trygghansa.

IF – Även IF är stora på försäkringar för snöskoter och har bland annat lägre självrisk vid drivmattsavbrott. Dessutom ingår skydd för eventuell släde.

Länsförsäkringar – med en snöskoterförsäkring hos Länsförsäkringar kan du slippa självrisken helt om skotern är försedd med en aktiverad spårningsutrustning som är godkänd av försäkringsbolaget.

Jämför olika bolag direkt

Att leta bland olika leverantörer av försäkringar för snöskoter kräver sin man eller kvinna. Det finns många försäkringsbolag och all information finns att tillgå på respektive bolags hemsida. Men räkna med att det tar lite tid att gå igenom alla alternativt. Har du inte tiden eller vill du inte spendera timmar framför datorn? Då kan vi rekommendera jämförelsetjänster som gör jobbet åt dig. De största är Compricer och Insplanet där du smidigt lämnar några grundläggande uppgifter om din skoter och dig själv så gör de jobbet åt dig. Du får förslag serverat från samtliga försäkringsbolag och du kan enkelt och smidigt teckna försäkringen direkt på nätet. Det sparar oceaner av tid.

Jämför skoterförsäkringen varje år

Lägg in en påminnelse i kalendern på det datum då din försäkring förfaller. Då är det nämligen bra att göra en ny jämförelse. Det är alldeles för enkelt att hamna i lojalitetsfällan och därmed gå miste om viktiga hundralappar (eller kanske mer) som du med all säkerhet hellre spenderar på annat. Bara för att ditt försäkringsbolag var billigast (och kanske bäst) förra året behöver de inte vara det i år.

Dyrt utan försäkrad snöskoter

Vad händer då om du inte har din snöskoter försäkrad? Jo, då kan du nämligen åka på straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen som enligt lag har att se till att alla registrerade fordon betalar en trafikförsäkring. Det blir dock ingen billig historia. I skrivande stund är avgiften för en oförsäkrad snöskoter 46 kronor – per dag! I relation till vad en trafikförsäkring kostar hos ett försäkringsbolag är ju detta en hiskelig summa som snabbt blir både hundralappar och tusenlappar. Så riskera aldrig att stå helt utan försäkring utan kolla upp detta i god tid innan köpet så att du slipper onödiga överraskningar.

Den bästa skoterförsäkringen

Det är svårt att svara på vilken snöskoterförsäkring som är bäst eftersom det beror både på din skoter och dig själv. Jämför olika försäkringsbolag och var frågvis för att hitta den försäkring som är bäst för dig och och din snöskoter. Det är aldrig fel att vara påläst och att se till att du har alla fakta om dig själv och din snöskoter redo när du kontaktar försäkringsboalget.

När försäkringen inte gäller

För att dina försäkringar ska gälla krävs så klart ett antal grundläggande saker som att du betalar premien i tid och att du följer gällande trafikregler och inte kör onykter. I försäkringsvillkoren finns ofta tydligt markerat vad som krävs av dig för att din försäkring ska gälla.

Vanliga frågor och svar om snöskoterförsäkring

Vad ska man tänka på när man köper en snöskoter?

Ett bra tips att du behöver kolla upp och välja försäkringsbolag innan du själva köpet sker  (alltså innan du hämtar skotern från butik eller om du köper privat). Den förre ägarens försäkring upphör nämligen i samma stund som ägarbytet sker (vilket är det datum som ni uppger till Transportstyrelsen). Om du väntar för länge med att skaffa en försäkring för din snöskoter riskerar du att åka på straffavgift till Trafikförsäkringsföreningen (mer om detta ovan).

Vem ska stå på snöskoterförsäkringen?

Den som står som registrerad ägare till snöskotern hos Transportstyrelsen är också den som måste stå som försäkringstagare hos det försäkringsbolag du väljer.

Är snöskoterförsäkringar avställningsbara?

De flesta försäkringar för snöskotrar är så kallade året-runt-försäkringar vilket innebär att samma villkor gäller för hela året. En del försäkringsbolag gör det dock möjligt att betala lite mer under högsäsong och lite mindre under lågsäsong för att du ändå ska få känslan av att du har lägre kostnader när du inte använder skotern. Generellt är skoterförsäkring alltså inte avställningsbar.

Får någon annan köra min snöskoter?

Här skiljer sig villkoren åt både mellan försäkringsbolag och beroende på vilken skoter du har (årsmodell, märke och storlek). Hos en del försäkringsbolag får alla med förarbevis (eller med vanligt körkort utfärdat innan 1 januari 2000) köra en snöskoter som du försäkrat. Men det finns gott om undantag så det kan vara bra att kontrollera försäkringsvillkoren om du vet att till exempel sonen eller dottern ska köra en skoter som är försäkrad av dig. Hos en del finns en åldersgräns på att en annan förare måste vara över 30 år och hos en del finns en extra självrisk på 10 000 kr om du lånar ut din skoter. Oftast gäller detta dock inte make/maka/sambo. Men som sagt – kolla villkoren först!

Måste snöskotrar vara låsta för försäkringen?

Ja, i det allra flesta fall ställs det krav i försäkringen på både hur skotern ska vara låst och med vilken typ av lås. Om du förvarar din snöskoter i ditt eget garage som är låst behöver du dock inte fundera över lås – under förutsättning att det bara är du och din familj som har tillgång till garaget. Om du lämnar skotern utomhus ska tädningslåset så klart vara låst. Dessutom ska du ha ett snöskoterlås (byggellås för drivmattan) som minst håller klass 3 (eller C). I vissa fall kan det vara okej att låsa skotern med en kätting/kedja i någon av ramdelarna. Det finns också regler för hur skotern ska vara låst om du har den på ett släp. Vi säger det igen – kolla i villkoren vad som gäller hos ditt försäkringsbolag.

Hur får man billigare snöskoterförsäkring?

Ja, det finns flera olika sätt att få ner priset på sin snöskoterförsäkring. Dels kan du få ner priset genom att samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Men du kan också få rabatt om du är medlem i en skoterklubb och en del försäkringsbolag ger rabatt om du ser till att använda olika typer av skydd (som hjälm, ryggskydd med mera). Kolla med ditt försäkringsbolag vilka rabatter de erbjuder.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att så gott som samtliga snöskoterägare rekommenderas att teckna en halv- eller helförsäkring för sin skoter för att få ett fullgott försäkringsskydd. Kolla upp vilka tilläggsförsäkringar som finns hos det försäkringsbolag du tänker anlita och glöm inte att ange om du är med i en skoterklubb då flera av försäkringsbolagen har fina erbjudanden med både rabatter och tilläggspaket riktat mot föreningslivet. Orkar du inte med själva jämförelsebiten rekommenderar vi jämförelsetjänster på nätet som gör jobbet åt dig. Kör säkert på snön i vinter.