Jämför reseförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

I hemförsäkringen ingår det ett grundläggande reseskydd. Komplettera med en reseförsäkring för att ha ett tillräckligt skydd när du är ute och reser, och att i förväg jämföra denna kompletterande reseförsäkring så att den täcker dina behov under resan.

5
/
5
Fördelar
 • Ingen övre åldersgräns
 • Kombinera grundskydd med tillval
 • Omfattande skydd till bra pris
4
/
5
Fördelar
 • Bra och omfattande skydd för resor
 • Extra bonuspoäng med ICAs kort
 • Bra reseskydd till schyssta priser
3
/
5
Fördelar
 • Jämför flera reseförsäkringar
 • Välj den reseförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 8 bästa reseförsäkringarna 2021:

 1. Europeiska ERV
 2. ICA Försäkring
 3. Hedvig
 4. Länsförsäkringar
 5. Trygg-Hansa
 6. Folksam
 7. Solid Försäkring
 8. Vardia

Det finns egentligen tre olika nivåer av reseförsäkringar och du behöver själv ta ställning till vilket av alternativen som passar dig bäst. För de allra flesta räcker det men något av de alternativen som är knutna till din hemförsäkring, men har du speciella behov bör du kika på en fristående reseförsäkring.

 1. Reseskyddet i din hemförsäkring
  Detta ska ses som ett grundläggande skydd. Det räcker ofta alldeles utmärkt för en vanlig semesterresa. Du får ersättning om du blir sjuk eller skadar dig så du behöver sjukhusvård eller om du blir bestulen. Reseskyddet gäller oftast för resor upp till 45, alternativ 60 dagar.
 2. Utökat reseskydd i din hemförsäkring
  Med ett utökat reseskydd får du en slags plusmeny till det ordinarie reseskyddet i din hemförsäkring. Här ingår ofta avbeställningsskydd, ersättning vid flygförseningar eller om ditt bagage inte når din destination samtidigt som du. Dessutom får du ofta högre ersättning än med det vanliga reseskyddet. Reser du mycket bör du absolut har detta tillägg i din hemförsäkring, då det inte kostar speciellt mycket extra. Kolla alltid upp vad som ingår i det utökade reseskyddet hos just ditt försäkringsbolag.
 3. En separat reseförsäkring
  Är du en riktig globetrotter som reser mycket och ger dig ut på spektakulära äventyr så bör du fundera på att skaffa en separat reseförsäkring. Den ger dig ett mer heltäckande skydd och en lägre självrisk om något skulle hända. Du kan till exempel bli hemflugen på försäkringsbolagets bekostnad om säkerhetsläget skulle bli instabilt i landet du befinner dig. Ska du vara borta riktigt länge och kanske jobba eller studera så kan det också vara läge att ha en riktigt bra reseförsäkring. Om du av någon anledning inte har en hemförsäkring så måste du teckna en separat reseförsäkring om du ska ge dig ut och resa.

Inför din resa

Börja med att kontakta försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring och berätta om resan du planerar att göra. Du kan då få bra råd och information kring vilket reseskydd som ingår i din hemförsäkring och om det finns ett behov av ett utökat reseskydd eller kanske till och med en separat reseförsäkring.

Ta också reda på hur du praktiskt går till väga om du skulle skada dig eller bli sjuk när du befinner dig i ett annat land och vem du ska kontakta. Om du sitter på ett sjukhus i Thailand så är det skönt att ha allt sådant klart för sig redan på förhand. Allt går dessutom mycket smidigare om du är väl förberedd och har rätt handlingar med dig.

Om du lider av någon sjukdom eller har en skada så måste du meddela detta till ditt försäkringsbolag innan du åker. Ibland måste en läkare göra en medicinsk bedömning av ditt tillstånd för att din reseförsäkring ska gälla.

Kolla alltid upp om UD avråder från resor till det land du planerar att resa till, eftersom det kan påverka hur din försäkring gäller. I skrivande stund härjar coronaviruset i Europa, så kolla gärna av med ditt försäkringsbolag vad som gäller (och att din försäkring verkligen gäller).

Handlingar att ta med på resan

Innan du ger dig iväg ska du beställa ett så kallat resebevis från ditt försäkringsbolag. Det är helt enkelt ett bevis på att du har en försäkring som du kan visa upp om något skulle hända under din resa. Du beställer det enkelt via försäkringsbolagets hemsida.

Det finns även något som heter “Europeiska sjukförsäkringskortet” eller kort och gott “EU-kortet” som ger dig rätt till sjukvård inom EES. Detta kort beställer du hos Försäkringskassan. Tänk på att vara ute i god tid eftersom handläggningstiden ofta kan vara omkring tio dagar. Kortet är gratis att skaffa och gäller i tre år från utfärdandet.

Att jämföra reseförsäkringar

Som alltid så är det väldigt viktigt att alltid jämföra de olika försäkringsalternativen som finns på marknaden. Dels för att få det bästa priset, men också för att hitta en försäkring som på bästa sätt motsvarar dina behov. Du kan få gratis rådgivning via Insplanet, vars experter gärna hjälper dig att hitta rätt bland marknadens reseförsäkringar.

Gillar du att göra arbetet själv så kan du givetvis sätta dig och kolla igenom försäkringsbolagens hemsidor och försöka jaga rätt på just den försäkringen som är bäst för dig. Det smidigaste alternativet är alltid att utgå från din egen hemförsäkring och sedan om behovet finns komplettera med ett utökat reseskydd eller en extra reseförsäkring. Det utökade reseskyddet måste du teckna hos samma bolag som du har din hemförsäkring hos, medan en separat reseförsäkring kan tecknas hos vilket försäkringsbolag du vill.

Reseförsäkring 90 dagar

Vi har under åren stött på ett fåtal hemförsäkringar där reseskyddet gäller i upp till 90 dagar, men idag har 45 dagar nästan blivit ett slags branschstandard. Så ska du ge dig ut på en riktig långresa, så gäller det att teckna en tilläggsförsäkring om du planerar att vara iväg i mer än 45 dagar. Du kan också teckna en förlängd reseförsäkring till ett förmånligt pris.

Den bästa reseförsäkringen

Hur gärna vi än skulle vilja så kan vi tyvärr inte på något enkelt sätt säga vilken reseförsäkring som är allra bäst. Det beror helt enkelt på dina egna personliga förutsättningar och behov. Ska du turista i Thailand ett halvår, plugga en termin i Australien eller bestiga någon bergstopp i Himalaya? Som du förstår så är ditt försäkringsbehov väldigt olika beroende på hur länge du ska vara borta och vilken typ av aktivitet du tänker ägna dig åt och olika bolag är bäst på olika saker.

Den bästa reseförsäkringen är helt enkelt den som bäst kan leva upp till dina specifika behov till bästa möjliga pris.

När behöver du en extra reseförsäkring?

En enkel tumregel är att du behöver en separat reseförsäkring om du ska vara borta i mer än 45 dagar. De första 45 dagarna gäller nämligen reseskyddet i din hemförsäkring. Om du ska arbeta eller studera i ett annat land så ska du alltid teckna en speciell reseförsäkring för att få tillräckligt skydd. Vissa bolag, bland annat Europeiska ERV och ICA, erbjuder även specialförsäkringar för dig som just ska jobba eller studera, så kolla upp det om det är aktuellt för dig.

Om du ska på en vanlig charterresa under en eller några veckor så räcker ofta det skydd som du har i din hemförsäkring. Undantaget är om du tänker ägna dig åt några “riskfyllda” aktiviteter som exempelvis klättring, kitesurfing eller liknande. Då bör du absolut teckna ett kompletterande försäkringsskydd eftersom skyddet i din hemförsäkring ofta inte gäller vid den typen av aktiviteter.

Du får givetvis ett lite bättre skydd med en dedikerad reseförsäkring. Exempelvis brukar avbeställningsskydd ingå. Du kan också få pengarna tillbaka om du skulle hamna på sjukhus under din semester. Dessutom är självrisken ofta lägre. Vad som ingår kan givetvis skilja sig en hel del mellan de olika försäkringsbolagen, så se som vanligt alltid till att jämföra och ställa de olika alternativen mot varandra.

Om du inte har någon hemförsäkring så är en separat reseförsäkring den enda lösningen för dig.

Reseförsäkring via ditt kreditkort

Du har säkert hört talas om att det ingår en reseförsäkring om du betalar din resa med ditt kreditkort. Den försäkringen kan ge dig ersättning för flygförsening (gäller även bagage) och avbeställningsskydd. Försäkringen kan eventuellt också betala ut en ersättning om du blir så skadad att du drabbas av invaliditet. För att försäkringen ska gälla så måste du ofta betala minst halva resan med kortet. En mycket viktigt detalj att känna till är att denna försäkring ofta bara gäller den personen som har betalat resan, så om ni reser ett sällskap eller familj är det inte säkert att alla har samma skydd.

Reseförsäkringen som ingår i ditt kreditkort är inte avsedd att vara en heltäckande reseförsäkring, utan bara som ett komplement till din “riktiga” reseförsäkring eller hemförsäkringens reseskydd.

Resebolagens egna försäkringar

Hos alla researrangörer kan du köpa till exempelvis avbeställningsskydd. Det innebär att du kan få pengarna tillbaka om du kan visa upp ett läkarintyg på att du har blivit sjuk och inte kan åka. Ofta ingår samma skydd i din hemförsäkring och även i den försäkring du kan få via ditt kreditkort, vilket innebär att det ofta är helt meningslöst att köpa detta skydd även av resebolaget.

Exempel på reseförsäkringar

Ett bolag som har specialiserat på reseförsäkringar är Europeiska ERV. De är en del av den tyska försäkringskoncernen Ergo. Här finns en mängd anpassade försäkringar för dig som ska ut och resa på något sätt. De har tagit fram försäkringspaket för allt från weekendresor till extremsport, vilket är ett mycket smidigt sätt att hitta en försäkring som passar för just dina behov. Givetvis kan du få prisuppgifter och teckna din försäkring direkt online.

Folksam har en reseförsäkring som de kallar för Resklar. Det är en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring som ger dig ett utökat reseskydd. Du kan till och med få hela resekostnaden tillbaka (upp till 40 000 kr per person). De har också en förlängd reseförsäkring som du kan teckna om du ska vara ute och resa i mer än 45 dagar. Folksam erbjuder även rabatterade reseförsäkringar till medlemmar i Kommunal (genom hemförsäkringen).

Ica har en speciell reseförsäkring som heter “Långresa” och som gäller för resor på upp till 365 dagar. Som vanligt när det gäller ICA så samlar du även Stammis-poäng som kan ge dig värdecheckar och andra förmåner när du handlar mat i deras butiker. Det kan vara värt att veta att det är Europeiska ERV som är försäkringsgivare även när det gäller ICA:s utbud av reseförsäkringar.

Vad en reseförsäkring kostar

Eftersom reseskyddet är en del av hemförsäkringen så är det lite svårt att avgöra exakt vad priset är, utan du måste helt enkelt se till helheten. När det gäller fristående reseförsäkringar så är prisskillnaden mycket stor beroende på vad det är för typ av försäkring du söker. Du kan köpa en försäkring som gäller för en weekendresa som bara kostar någon hundralapp, medan en extremsportförsäkring kan kosta 5000 kr för en vecka i något alpland.

Det utökade reseskyddet som du kan teckna genom din hemförsäkring brukar inte vara speciellt dyrt. Det brukar bara påverka årsavgiften med några hundra.

Så får du rabatt på reseförsäkringen

Som alltid finns det stor chans att få rabatt om man samlar många försäkringar hos samma försäkringsbolag. 10-20 procent är inte ovanligt, men det beror förstås på hur många försäkringar du har. Annars är det ett bra tips att hålla koll på tillfälliga erbjudanden.

Res aldrig utan försäkring

Det är få tillfällen du har så stor nytta av en försäkring som när du blir allvarligt sjuk i ett annat land. Att bli inlagd på sjukhus i ett annat land kan kosta otroligt mycket pengar, i extremfallet nästan 40 000 kronor per dygn. Om du skulle bli så sjuk att du skulle behöva flygas hem till Sverige med ambulansflyg från Asien så kan notan hamna på uppemot en miljon kronor. Utan försäkring får du stå för hela denna kostnaden själv, vilket som du förstår kan sätta djupa spår i din privatekonomi för resten av ditt liv.

Därför är det otroligt viktigt att du säkerställer att du har ett fullgott försäkringsskydd innan du ger dig iväg ut i världen. Annars kan konsekvenserna bli katastrofala.

Viktigt att tänka på:

Om du är ute reser och spontant får för dig att prova på dykning, klättring eller att hoppa bungy-jump så ska du vara medveten om att det reseskydd du har via din hemförsäkring sannolikt inte gäller. Om du är på skidsemester så gäller din försäkring för “vanlig” skidåkning, men ger du dig ut off-pist så är det inte alls säkert att försäkringen gäller.

Om du betalar vård på plats, så se alltid till att spara alla dokument du får. Det kan vara läkarintyg, kvitton, m.m. Utan dessa papper blir det svårt att i efterhand få ersättning för dina utlägg hos ditt försäkringsbolag.

Givetvis måste du teckna din reseförsäkring innan du reser iväg. Men tänk också på att den måste vara betald innan den börjar gälla.

Reseförsäkring Corona

Som ni alla vet så lever vi mycket speciella tider och med de råd som gäller nu så ska vi undvika alla resor som inte är absolut nödvändiga. Vissa försäkringsbolag har helt stoppat möjligheten att teckna vissa typer av reseförsäkringar under pandemin. Exempelvis har Folksam tillfälligt stängt ner sin “förlängda reseförsäkring” oavsett vart du reser.

Reseskyddet i din hemförsäkring gäller dock som vanligt trots den pågående pandemin. Om UD har avrått från att åka till en speciell plats så gäller dock inte katastrofskyddet (evakuering till säker plats).

Trots att din försäkring gäller så ska du vara medveten om att det kan vara väldigt svårt att få vård i ett annat land just nu eftersom hela sjukvården är väldigt tungt belastad av Covid-19.

Om du skulle hamna i karantän i ett annat land eller om gränserna plötsligt stängs så har du inget skydd mot detta i din försäkring (exempelvis ökade omkostnader). Försäkringen gäller bara om du själv blir sjuk eller skadad på din resa.

Läs försäkringsvillkoren noga

Det är så klart väldigt viktigt att du vet vad din försäkring omfattar. Därför finns det det två dokument som du absolut ska lägga lite tid på att titta igenom. Börja med att läsa igenom förköpsinformationen för din försäkring. Det är en slags sammanfattning av försäkringsvillkoren där allt det viktigaste står med. Men vi tycker också att du ska läsa igenom de fullständiga villkoren. Där står precis allt du behöver veta; vad din försäkring omfattar och vilka undantag som finns.

Tryggheten är viktig

När du är ute och reser så är det viktigt att du kan koncentrera dig på att njuta och att uppleva nya saker. Du ska helt enkelt kunna känna dig trygg och veta att du har ett tillräckligt bra skydd om något oförutsett skulle inträffa. En resa som du gör tillsammans med familjen, en partner eller med kompisgänget ska vara ett minne för livet – och då helst ett glatt minne.

Därför är det så viktigt att ha en bra reseförsäkring som kan hjälpa er om olyckan skulle vara framme. Om du tvingas spendera halva semestern på sjukhus så finns det försäkringar som till och med kan stå för en helt ny resa eller ge dig pengarna tillbaka. En ekonomisk ersättning kan ju vara ett bra plåster på såren när saker och ting inte blir riktigt som man har tänkt sig.

I den bästa av världar så inträffar inga olyckor eller skador, men vi alla vet ju att verkligheten inte är fullt så vacker. Därför måste vi alla vara så förberedda vi kan och se till att skydda våra nära och kära. När du är på resande fot så är en reseförsäkring en av de bästa huvudkuddarna du kan ha.

Om olyckan är framme

Om du behöver snabb hjälp under pågående resa som ska du vända dig till larmcentralen som ditt försäkringsbolag samarbetar med. Se till att ha med dig kontaktuppgifter så att du direkt vet vart du ska ringa.

Om du blir utsatt för stöld eller något annat brott så måste du alltid göra en polisanmälan till den lokala polisen. Du måste sedan lämna en kopia på anmälan till ditt försäkringsbolag för att kunna få någon ersättning.

När du har kontakt med vården, polisen och liknande i andra länder så är det viktigt att du sparar all dokumentation så att du i efterhand kan få ersättning. Om en läkare säger att du måste vara sängliggande så se till att han eller hon skriver ett läkarintyg. Annars blir det mycket svårt att få ersättning från din försäkring.

Ta aldrig några stora kostnader utan att ha fått ok från din försäkringsbolag. Boka exempelvis inte en hemresa på eget bevåg om du blir sjuk. Risken är då att du får stå för kostnaden själv.

Vanliga frågor

Kan två reseförsäkringar ge dubbel ersättning?

Du kan få ersättning från olika försäkringar, men inte för samma sak. Du kan alltså inte få “dubbel ersättning”. Men du kan till exempel få ersättning för förlorat bagage från en försäkring och hyrbil från en annan.

Får man teckna reseförsäkring utomlands?

För att en försäkring ska gälla för den aktuella resan så måste du teckna den och betala den innan avresan. Du kan alltså inte teckna en reseförsäkring från utlandet.

Ger reseförsäkring ersättning för flygförseningar?

Ja, om ditt flyg är försenat med minst sex timmar så kan du begära ersättning via reseskyddet i din hemförsäkring. Du kan också få ersättning via din kortutgivare om du har betalat resan med ditt kreditkort. Tänk också på att du kan ha rätt till ersättning från flygbolaget också. För att ansöka om förseningsersättning så behöver du ett förseningsintyg. Det kan du ofta hitta och ladda ner från flygbolagets hemsida.

Sammanfattning

Det absolut viktigaste rådet vi kan ge dig är att aldrig resa oförsäkrad. Ofta räcker skyddet du har i din hemförsäkring, men om du saknar en hemförsäkring, ska vara ute och resa länge eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter så måste du teckna en reseförsäkring.

Var förutseende och kolla upp ditt försäkringsskydd innan du reser. Är du osäker så kontakta ditt försäkringsbolag och bombardera dem med alla din frågor. Det är bättre att fråga för mycket än för lite. Berätta så mycket som möjligt om din resa så kan du ofta få bra rådgivning.

Se till att du på förhand vet exakt hur du ska agera om du råkar ut för en stöld, olycka eller blir utsatt för våld. Ofta är man skärrad när något har hänt och då är det väldigt skönt att ha en färdig checklista.

Försäkringsskyddet som resebolagen själva erbjuder är ofta helt meningslöst. Om du har en hemförsäkring kan du helt bortse från exempelvis resebolagets eget avbeställningsskydd.