Jämför motorcykelförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

När våren kommer och sand, snö och is är borta från vägbanan är det en svårslagen känsla att ge sig ut med motorcykeln. Att glida fram på småvägar när knoppar brister är något som måste upplevas. För alla bikers är då kanske inte mc-försäkringar det första man tänker på. Men även om det inte är det roligaste som finns är det nödvändigt för både dig och din motorcykel. Här har vi sammanställt en mängd tips, råd och fakta för dig som vill veta mer om motorcykelförsäkring.

5
/
5
Fördelar
 • Ingen självrisk om du krockar med djur
 • Gratis hyrmotorcykel eller hyrbil vid driftstopp
 • Välj själv verkstad vid skadegörelse
4
/
5
Fördelar
 • 10 % SMC-rabatt
 • Skadejour dygnet runt
 • 15 märkesförsäkringar till bra priser
3
/
5
Fördelar
 • Säsongsanpassad försäkring ger lägre årspris
 • Utan självrisk vid stöld med spårsändare
 • ICA-bonus på hela försäkringskostnaden
2
/
5
Fördelar
 • Jämför flera MC-försäkringar
 • Välj den MC-försäkringen som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 8 motorcykelförsäkringen 2021:

 1. Moderna
 2. Svedea
 3. ICA Försäkring
 4. Bilsport & MC Specialförsäkring
 5. Länsförsäkringar
 6. Trygg-Hansa
 7. Folksam
 8. Dina Försäkringar

Försäkringsregler för motorcykel

Oavsett om du har tung eller lätt motorcykel ska den ha en trafikförsäkring enligt lag. Men trafikförsäkringen ger inte tillräckligt med skydd om du vill ha en försäkring som täcker brand eller andra olyckor, därför är det bra att jämföra motorcykelförsäkring.

Så det du bör välja mellan är om du ska ha halv- eller helförsäkring för din mc. Det finns också många olika paket och märkesförsäkringar hos de flesta försäkringsbolag och här nedan kommer vi gå igenom vad du kan tänka på för att hitta den bästa motorcykelförsäkringen för dig.

Skillnader mellan olika försäkringsnivåer

En del försäkringsbolag har olika försäkringar för tung och lätt motorcykel medan andra erbjuder samma typ av försäkringsupplägg för både tung och lätt mc. Det gör det så klart lite krångligare att jämföra men du har ju koll på vilken typ av mc du har så det gör ju det hela lite lättare.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är den lägsta nivån på försäkringsskydd för din motorcykel – som du också måste ha enligt lag. Den ger ett grundläggande skydd för personskador på förare, passagerare och andra vid till exempel en trafikolycka och ersätter också skador på annans egendom.

Halvförsäkring

Med en halvförsäkring för din mc får du ett bättre skydd. Här ingår till exempel ersättning för skador som uppstår vid brand, glasskada, stöld, maskinskador på din mc, rättsskydd om du skulle hamna i juridisk tvist kopplat till din motorcykel och även krisstöd. Hos en del försäkringsbolag ingår även olika typer av allriskförsäkringar i halvförsäkringen (men inte hos alla).

Helförsäkring

Med en helförsäkrad motorcykel har du allt det som ingår i trafik- och halvförsäkringen plus det som kallas för vagnskada. Det innebär att du kan få ersättning för skador på din motorcykel vid olycka. En del försäkringsbolag har noll kronor i självrisk om du skulle krocka med vilt så det kan vara värt att kolla upp för den försäkring du är intresserad av.

Tillägg och paket

Även om en helförsäkring ger det bästa skyddet för dig och din motorcykel så finns det gott om tillägg och olika typer av paket hos försäkringsbolagen som gör din försäkring ännu bättre. Därför kan det vara bra att fundera igenom vad som är viktigt för dig att ha i din försäkring för att undersöka tilläggen närmare. Det kan handla om assistans eller andra tjänster som gör ditt motorcykelliv lite mer bekymmersfritt. Hur tilläggen är paketerade och benämns skiljer sig väldigt mycket mellan olika försäkringsbolag så läs på och jämför mc-försäkring noggrant.

Så väljer du försäkringsnivå för din mc

Hur ska man då tänka när man ska välja försäkring för sin motorcykel? Har du en ny motorcykel med högt marknadsvärde är det kanske lika bra att gå på helförsäkring plus eventuella tillägg på en gång. Men är du på jakt efter en mc-försäkring för en Yamaha modell äldre som bara är värd bensinen i tanken kanske det räcker med en trafikförsäkring. Det finns också en hel del annat som kan vara bra att tänka på när det gäller mc-försäkring som också påverkar priset på din premie. Mer om det här nedan.

Så sätts priset på din mc-försäkring

Det finns ett flertal parametrar som påverkar priset på din mc-försäkring. En försäkring för tung mc är oftast lite dyrare bland annat beroende på värdet på din motorcykel. Dessutom påverkar följande saker priset på din mc-försäkring:

Din motorcykel

Hur mycket din motorcykel är värd är så klart en av de mest grundläggande faktorerna för att räkna ut din premie. Vill du ha en helförsäkring och få ut så mycket som möjligt vid en olycka så ska du se till att du angett rätt värde till försäkringsbolaget. Andra parametrar som påverkar mc-försäkringens pris är motorcykelns årsmodell, motoreffekt och tjänstevikt.

Skyddsutrustning

Om du har mc-ställ och hjälm får du ofta en lite lägre premie än om du bara kör med hjälm.

Din ålder

Eftersom olycksstatistiken är högre för yngre personer är mc-försäkringen oftast lite dyrare för personer under 25 år. En faktor som också spelar in är ju så klart hur länge du haft mc-körkort.

Nivån på din självrisk

Om du väljer att ha en hög självrisknivå får du en lägre premie. Låg självrisk är då så klart lika med högre premie. Kolla med ditt försäkringsbolag vilka nivåer som finns hos dem.

Förvaring och utlåning

Om du regelbundet lånar ut din hoj bör du ha med det i underlaget till ditt försäkringsbolag eftersom det gör att premien ökar. Du bör också uppge hur du bor och hur förvarar din motorcykel (garage eller inte är de vanligaste valen som försäkringsbolagen kollar på) eftersom det också kan påverka premien.

Tillägg

Som vi tidigare varit inne på finns det många tillägg att välja på när det gäller mc-försäkringar. Det påverkar så klart priset på din motorcykelförsäkring, men vi rekommenderar att du undersöker innehållet i tilläggen noga eftersom de ofta innehåller värdefulla tjänster som kan vara ovärderliga när olyckan väl är framme.

Så kan du påverka priset på din mc-försäkring

Det finns flera saker du själv kan göra för att få ner priset på din mc-försäkring.

Medlemskap i SMC

Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder rabatt på din försäkring om du är medlem i Sveriges motorcyklister, SMC. Föreningen har som mål att “verka för ett bekymmersfritt motorcykelåkande i ett trafiksäkert samhälle”.

Rätt skyddsutrustning

Enligt lag ska du ju som bekant ha hjälm när du kör motorcykel. Men om du även har kompletterande skyddsutrustning som mc-ställ och i vissa fall andra specialskydd kan du få ner premien på din försäkring.

Bra förvaring och godkända lås

Kan du förvara din motorcykel på ett säkert sätt (gärna i låst garage) och ser till att ha låsanordningar som är godkända av försäkringsbolaget kan du också påverka priset på din mc-försäkring.

Samla försäkringar

Ett grundläggande tips för i princip alla försäkringar är att se över totalen av dina försäkringar (både hem, hus, olycksfall, båt och annat). Genom att samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan du få ner totalkostnaden för försäkringarna.

Välj en högre självrisknivå

Om du har en god ekonomi och inte har några problem att betala lite mer själv om olyckan skulle vara framme så kan du välja en högre självrisk. Då får du en lägre månadspremie.

Teckna på nätet

En del försäkringsbolag lämnar upp till tio procents rabatt om du tecknar försäkringen direkt på nätet.

Jämför olika mc-försäkringar direkt

Det kan ibland upplevas som att mc-försäkringar är något av en djungel. Det skiljer sig i hur försäkringsbolagen beskriver de olika tjänster som ingår och dessutom är de olika i nivåer och rabatter. Då kan vi rekommendera att använda en oberoende jämförelsetjänst som till exempel Insplanet där snabbt, smidigt och enkelt fyller i uppgifter om dig själv och din motorcykel. Sedan får du överskådliga förslag på försäkringar som passar dig. När du bestämt dig för ett försäkringsbolag tecknar du försäkringen smidigt direkt på nätet.

Jämför mc-försäkringen årligen

En fordonsförsäkring gäller med år i taget, sen är det dags att förnya den. Detta är ett utmärkt tillfälle att göra en ny jämförelse av de olika försäkringsbolagens erbjudanden. Bara för att “ditt” försäkringsbolag var billigast för ett år sedan, så finns det inget som garanterar att det fortfarande är så. 

Att göra en ny jämförelse är också ett bra sätt att sätta lite press på ditt nuvarande försäkringsbolag och ett verktyg för att kunna förhandla ner priset. Regelbundna jämförelser kan hjälpa dig att spara tusenlappar och på många års sikt rör det sig om riktigt stora belopp. Så på sikt kanske du till och med kan spara ihop till en ny motorcykel för pengarna!

Kundnöjdhet och forum

När du gjort dina efterforskningar på ämnet och börjar landa i vad du vill ha i din mc-försäkring och vad den får kosta finns det anledning att kolla kundnöjdheten med de försäkringsbolag som finns med på din lista. Även om priset är en viktig faktor så vill vi slå ett slag för att kolla kundnöjdheten på rekommendationssajter och liknande tjänster. Om du vill ha den billigaste mc-försäkringen bör du leta i forum för mc-entusiaster där många frikostigt delar med sig av sina erfarenheter. Allra viktigast är ju vad de tycker som råkat ut för en skada eller olycka. Prata gärna med dina MC-åkande vänner och hör med dem hur de upplever sitt försäkringsbolag. Där kanske du kan få de ärligaste åsikterna även om du kanske inte ska låta dig färgas om någon är överdrivet negativ (eller positiv).

Så gör du om du råkar ut för en skada

Om olyckan är framme ska du så snabbt som möjligt anmäla detta till ditt försäkringsbolag. De allra flesta erbjuder möjligheten att anmäla skadan direkt på deras hemsida för enklare hantering, men vill du hellre ringa in din skada så går det naturligtvis bra (hos de allra flesta). Se till att du lämnar korrekta uppgifter eftersom försäkringsbolaget ofta hämtar in kompletterande eller jämförande uppgifter från polis, myndigheter eller andra försäkringsbolag. Om du har någon form av assistans i din försäkring kan det vara bra att se till att du har telefonnumret till assistanstjänsten inlagd i din telefons adressbok. Så att du smidigt kan hitta hjälp när du behöver det och slipper leta på nätet med dålig täckning.

MC-försäkring – en översikt

Här finns en sammanställning över de största mc-försäkringarna på marknaden och lite vad som skiljer dem åt.

Moderna – Bilsport & mc

Modernas mc-försäkring heter Bilsport & mc och är skräddarsydd för att passa just motorcykelentusiaster. Försäkringen har noll kronor i självrisk om du krockar med djur och priset påverkas inte av om du lånar ut din motorcykel eller om du har skyddskläder eller inte. Du får också välja verkstad själv om din motorcykel blir utsatt för skadegörelse. Hyrmotorcykel eller hyrbil ingår vid driftstopp.

Svedea

Om du försäkrar din mc hos Svedea och är medlem i SMC får du 10% rabatt. Svedea har skadejour dygnet runt och dessutom 15 olika märkesförsäkringar till bra priser.

Folksam

Med en motorcykelförsäkring hos Folksam får du först och främst välja mellan tung och lätt mc eftersom de har lite olika upplägg för dessa. För lätt mc finns trafik-, halv- eller helförsäkring att välja på. Men för dig som har tung motorcykel finns äve ett upplägg som kallas bas eller året runt som kan vara värda att kolla lite extra på.

ICA

Mc-försäkring hos ICA följer det klassiska upplägget med trafik-, halv- och helförsäkring. Här kan du få en säsongsanpassad försäkring som ger ett lägre årspris. Har du spårsändare på hojen slipper du självrisken vid stöld. Ett plus är att du får ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

Länsförsäkringar

Även hos Länsförsäkringar kan du försäkra din mc. De erbjuder assistans dygnet runt redan från halvförsäkring och har även ett tillägg som heter MC Smart som vänder sig till dig som är lite extra säkerhetsmedveten.

IF

Med din mc-försäkring hos IF har du inget krav på att ha motorcykeln inlåst i garage och du får lägre självrisk om du har en spårsändare kopplad till larmcentral.

Märkesförsäkringar för mc

Några försäkringsbolag erbjuder märkesspecifika försäkringar för till exempel dig som kör Honda, Yamaha, Kawasaki, Harley-Davidson eller andra mer eller mindre kända märken. Oftast kan du bara teckna den typen av försäkring om du köper din motorcykel genom en auktoriserad återförsäljare av just det märket. Ofta är märkesförsäkringarna fyllda med något som är specifikt viktigt för respektive märke. En Harley-Davidson-försäkring innebär till exempel alltid reparation med originaldelar och rabatt om du är medlem i Harley Owners Group (HOG). Väljer du en mc-försäkring för Yamaha har försäkringsbolaget ett nära samarbete med märket och kan erbjuda bra allriskförsäkring och assistans i försäkringen. De som är störst på märkesförsäkringar är Svedea som har femton olika märkesförsäkringar. Även IF har en specifik märkesförsäkring för dig som kör BMW. Utöver dessa två finns några enstaka försäkringsbolag som har märkesförsäkringar.

Bra att tänka på när du ska köpa MC

När du står i valet och kvalet om du ska köpa motorcykel kan det vara bra att tänka på försäkringen redan innan du bestämmer dig. Försäkringspremien kan variera kraftigt och det kan vara bra att få ett hum om kostnaden för att få en totalbudget för ditt motorcykelägande. En mc-försäkring gäller från det datum och klockslag du tecknar den (under förutsättning att du betalar premien inom en viss tid – vanligtvis inom 14 dagar). Så om du ska köra hem på din nya mc kan det vara bra att se till att du är försäkrad redan från start – för du kan inte åka snålskjuts på den förra ägarens försäkring.

Vanliga frågor och svar om mc-försäkring

Får man tillbaka premien om man inte använder motorcykeln på vintern?

De flesta mc-försäkringar är så kallade årsförsäkringar som innebär att du binder dig på ett år i taget. Det finns dock undantag där du kan få en premie som är lägre under lågsäsong och högre under högsäsong. Det finns också upplägg med så kallad avställningsförsäkring för dig som undviker att köra på vintern. Kolla med ditt försäkringsbolag vad de har att erbjuda.

Får man kontantersättning av försäkringsbolaget om motorcykeln blir stulen?

Nej, det är upp till försäkringsbolaget att avgöra om motorcykeln ska ersättas med en likvärdig eller inte. Det är relativt ovanligt att försäkringsbolag betalar ut kontant ersättning för stulna motorcyklar.

Vad menas med att motorcykeln ska vara låst nattetid?

Hos de allra flesta försäkringsbolag räknas från kl. 22.00 till och med 07.00.

Gäller motorcykelförsäkringen utomlands?

Hos de flesta försäkringsbolag gäller försäkringen inom EU och ytterligare några länder. För att få en exakt lista – kolla med ditt försäkringsbolag. Ska du vara borta längre än tre månader (90 dagar) kan du behöva extra försäkring.

Vad är ett grönt kort och varför krävs det?

Grönt kort är ett internationellt försäkringsbevis som garanterar eller bevisar att du har en giltig försäkring på det fordon du framför. Du beställer ett grönt kort hos ditt försäkringsbolag och det gäller i alla länder som är medlemmar i samarbetet kring gröna kortet (kontakta ditt försäkringsbolag för en aktuell lista på medlemsländer).

Har Yamaha en märkesförsäkring?

Ja, det finns mc-försäkringar för ganska många mc-märken, bland annat Yamaha. Kontakta ditt försäkringsbolag eller vänd dig till en jämförelsetjänst för att se vilka som erbjuder Yamaha-försäkring.

Vad gör man om försäkringsbolaget värderar motorcykeln lågt vid stölt?

Om redan försökt bevisa att du tycker att motorcykelns marknadsvärde är högre än vad försäkringsbolaget bedömer kan du vända dig till en oberoende värderingsperson. Generellt gäller att du varken ska vinna eller förlora ekonomiskt på att drabbas av en skada. Ersättningen för den skadade motorcykeln ska motsvara marknadsvärdet. Alltså vad det skulle kosta att köpa en likvärdig mc i handeln vid tillfället för olyckan/stölden.

Måste en avställd motorcykel ha en försäkring?

Hos de allra flesta försäkringsbolag ändras din hel- eller halvförsäkring till en avställningsförsäkring automatiskt när du ställer av den hos Transportstyrelsen. Men om du till exempel ställer av hojen för vintern kan det vara bra att kolla med ditt försäkringsbolag vilket upplägg som passar dina behov bäst. Hos en del har årsupplägg som gör att du inte behöver någon direkt avställningsförsäkring medan du måste ha det hos andra försäkringsbolag. Kolla vad som gäller för din försäkring.

Sammanfattning

Som du märkt vid det här laget är det inte helt lätt att leta sig fram i djungel av försäkringstermer kring mc-försäkringar. Att försäkra sin motorcykel till bäst pris med bäst försäkringsinnehåll kräver en del efterforskningar och tålamod. Generellt kan vi konstatera att de allra flesta behöver något mer än den lagstadgade trafikförsäkringen och att det utöver hel- och halvförsäkring finns gott om paket, tillval, utökningar och annat som gör att du kan försäkra dig upp över öronen. Det viktigaste är att utgå från dina behov. När, var och hur kör och förvarar du din motorcykel? Om du utgår från det så kommer du långt när du ska jämföra villkor, aktsamhetskrav och priser.

Att undersöka hur kundnöjdheten ser ut mellan olika försäkringsbolag är också något som inte ska underskattas. Du har säkert vänner och bekanta som kör motorcykel – kolla med dem om de är nöjda med sin försäkring (både med pris och innehåll). Det finns också gott om bikerforum där erfarna mc-förare delar med sig av sina synpunkter på försäkringar och andra mc-relaterade tips som kan vara bra att ta till sig.

Att välja rätt försäkringsnivå är ju den svåraste biten i försäkringsjakten. Utgå från dig själv, var och hur du bor, vilket värde din motorcykel har och var du ska köra den. Då har du en bra grund för vilka delar du bör fokusera på i din mc-försäkring.

Men som med alla försäkringar gäller ju att inte stirra sig blind på priset. För din motorcykel och dig själv kan ju försäkringen vara livsviktig när olyckan helt plötsligt råkar vara framme. Och om du inte reder ut försäkringsdjungeln för mc själv – använd en jämförelsetjänst som gör jobbet åt dig. Då kan du istället tänka på nästa roadtrip mot en sprakande solnedgång istället för att oroa dig över om du valt rätt försäkring eller inte.