Jämför kattförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Som kattägare vet du att din katt är en familjemedlem som betyder väldigt mycket. Om din katt skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk så är det väldigt skönt att veta att inte plånboken sätter käppar i hjulet för att hjälpa din katt. Därför är det en självklarhet att skaffa en bra kattförsäkring. Det ger en trygghet i tillvaron och är en mycket god hjälp. När det väl händer något med din katt, ja då är det för sent att skaffa en försäkring. Tänk proaktivt och skaffa en försäkring redan nu så undviker du många problem i framtiden.

Vilken är då den bästa kattförsäkringen? Det beror faktiskt helt och hållet på vad du själv har för behov och önskemål. Vissa söker en billig försäkring, medan andra vill ha ett heltäckande skydd. I vår genomgång får du hjälp att hitta den försäkring som är bäst för just dig!

5
/
5
Fördelar
 • Bästa kattförsäkringen 2020
 • Högt betyg bland kunder
 • Lika villkor oavsett ras
Maxersättning
140 000 kr
Karenstid
14 dagar
Självrisk
Valbar
Självriskperiod
Ett helt försäkringsår
Livförsäkring upphör
9 år
4
/
5
Fördelar
 • Omfattar veterinärvårdskostnader
 • Omfattar sjukdom och olycksfall
 • Kostnadsfria besök i veterinärklinik på webben
Maxersättning
120 000 kr
Karenstid
20 dagar
Självrisk
Valbar
Självriskperiod
180 dagar
Livförsäkring upphör
13 år
2
/
5
Fördelar
 • Valbar livförsäkring
 • Valbar veterinärförsäkring
 • Valbar tandvårdsförsäkring
Maxersättning
30 000 kr eller 60 000 kr
Karenstid
Beror på situation
Självrisk
2 000 kr
Självriskperiod
4 månader
Livförsäkring upphör
11 år

Topp 7 bästa kattförsäkringarna 2021:

 1. ManyPets
 2. Lassie
 3. Moderna
 4. Dina Försäkringar
 5. Agria
 6. ICA Försäkring
 7. Svedea

Ansvarsfulla djurägare har en försäkring

För att kunna ta hand om din katt på bästa sätt om den skulle råka ut för en olycka eller drabbas av någon sjukdom så behöver du ha en bra en kattförsäkring. Utbudet är stort och möjligheten att individanpassa din försäkring med olika tillägg gör att du kan skaffa dig ett försäkringsskydd, helt anpassat efter dina egna behov. Vad som är en bra kattförsäkring för dig, behöver inte vara det för någon annan. Att ha ett djur är ett stort ansvar och en försäkring hjälper dig att var en ansvarsfull djurägare. Det absolut bästa är att teckna en kattförsäkring redan från början, d.v.s. när din kattunge är mellan fyra och sex veckor gammal.

Så fungerar en kattförsäkring

En kattförsäkring brukar bestå av två delar. Dels en veterinärvårdsförsäkring som ger ersättning när din katt blir sjuk eller skadad och behöver vård av en veterinär. Den andra delen är en livförsäkring. Det innebär att du får ersättning med ett fast belopp om din katt avlider eller om du blir tvungen att avliva den.

De flesta försäkringsbolag har också ett antal tilläggsförsäkringar som du kan teckna. Det kan till exempel vara avelsförsäkring eller reseförsäkring. Hos vissa bolag är även livförsäkringen en valfri tilläggsförsäkring. Mer om det längre ner.

Så väljer du rätt kattförsäkring

Att välja kattförsäkring kan verka svårt vid en första anblick. Det finns många företag som erbjuder till synes väldigt liknande försäkringsprodukter och hur ska man veta vilken som är bäst? Det är lätt att bara titta på priset. Det är givetvis en viktigt faktor, men det är absolut inte det enda du behöver titta närmare på.

Ta reda på vad kunderna tycker

De som allra bäst kan avgöra om ett försäkringsbolag är bra eller inte är de som redan är eller har varit kunder. Därför är det en bra början är att surfa runt på lite olika recensionssajter på nätet och läsa allmänna omdömen om de olika försäkringsbolagen som erbjuder kattförsäkringar. De flesta bolagen presenterar också kundrecensioner på sina hemsidor, men av naturliga anledningar så är det mest nöjda kunder som får komma till tals där. Gör lite anteckningar när du kollar på bolagens omdömen så har du ett bra underlag när du ska ställa frågor till försäkringsbolagen.

Har du vänner som också har katt? Ja, då bör du absolut fråga dem vilket bolag de har tecknat sina försäkringar hos och om de är nöjda eller missnöjda. Från vänner kommer du alltid att få ett ärligt svar. När man läser på bolagens hemsidor så låter alla försäkringar väldigt bra, men att prata med någon som har varit kund hos bolaget ger förstås en helt annan insikt i hur bra försäkringen verkligen är.

Livförsäkring för katter

Alla försäkringsbolag har en livförsäkring. Det innebär att du får en ersättning om din katt avlider. Det du ska vara noga med att kolla är hur länge den gäller. När din katt blir äldre så upphör nämligen livförsäkringen att gälla. Hos vissa bolag gäller den till katten är 13 år, men det finns också bolag där den upphör betydligt tidigare. Tänk också på att livförsäkringsbeloppet oftast sänks i takt med att katten blir äldre. Från att din katt är ca åtta år brukar ersättningsbeloppet sänkas med ett antal procent per år innan det slutligen försvinner helt. Ta för vana att kolla upp detta!

Kolla alltid om du kan få rabatt

Vissa bolag erbjuder rabatter på sina försäkringar. Oftast vill försäkringsbolaget att du ska samla flera försäkringar hos just dem för att du ska få rabatt, men du kan nästan alltid hitta olika typer av kampanjer du kan utnyttja. Det kan också finnas rabatt för kattungar. Nästan alla bolag erbjuder någon typ av rabatt om du tecknar din försäkring direkt på deras hemsida, eftersom det sparar arbete åt dem. En del bolag har också mängdrabatt som du kan utnyttja om du har flera katter som du vill försäkra.

En del bolag samarbetar med olika veterinärkliniker, vilket gör att du kan få en billigare försäkring via din veterinär. Det kan handla om både självriskrabatt och en rabatt på själva månadskostnaden. Är du medlem i någon raskattklubb kan du också kolla om de har förhandlat fram något rabattavtal hos något av försäkringsbolagen.

Så funkar karenstiden

Karenstid är den tid som måste förflyta från det att du tecknar din försäkring, till dess att den börjar gälla. En typisk karenstid är ca 15-20 dagar. Om din katt råkar ut för ett olycksfall brukar försäkringen gälla redan från dag 1, men för sjukdomar får du räkna med en viss karenstid. Om du flyttar din försäkring från ett annat försäkringsbolag så brukar du inte få någon ny karenstid. Tänk på att om du gör en förändring av din försäkring, exempelvis höjer försäkringsbeloppet, så har du också en karenstid innan de nya villkoren börjar gälla.

Det finns bolag, till exempel ICA kattförsäkring, som erbjuder kattförsäkringar utan karenstid, vilket kan vara en extra trygghet när du tecknar din försäkring.

Självrisken påverkar din månadskostnad

Självrisken är den del av kostnaden som du själv måste betala vid exempelvis veterinärvård. Här kan det skilja en hel del mellan de olika kattförsäkringarna så detta är väldigt viktigt att kika på. Alla bolag erbjuder olika nivåer på självrisker som du kan välja mellan. Ju lägre månadskostnad du väljer på din försäkring, desto högre blir din självrisk.

Om du har haft en djurförsäkring tidigare så vet du att det finns en rörlig del och en fast del av självrisken. Du kan till exempel få betala 3000 kr + 20 procent av totalkostnaden vid veterinärvård. Hos flesta bolag kan du välja nivå på både den den rörliga och den fasta delen av självrisken. Det finns till och med bolag där du helt kan välja bort den fasta självrisken. Ju mer du kan tänka dig att betala själv när du utnyttjar försäkringen, desto lägre månadspremie behöver du betala och vice versa.

Så mycket kan du få i ersättning

Maxersättningen kan skilja sig ganska mycket mellan de olika bolagen, så detta kan vara värt att kolla lite extra på. Generellt så kan man säga att ersättningsnivåerna har ett starkt samband med hur mycket din försäkring kostar. Har du en billig försäkring så får du räkna med att få lite lägre ersättning. Livförsäkringen brukar vara begränsad till din katts “marknadsvärde”. Vissa raskatter med utställningsmeriter kan ha ett relativt högt värde. Vissa bolag kan betala ut långt över 100 000 kr i försäkringsbelopp. En bondkatt brukar ha tak på exempelvis 1000 kr i ersättning vid dödsfall eller avlivning. Tänk alltid på att beloppet brukar sjunka när din katt blir gammal!

Glöm inte att jämföra självriskperioden

Självriskperioden är den tid som får förflyta mellan två skadetillfällen utan att du behöver betala en ny självrisk. Den här tiden kan också skilja sig ganska mycket åt mellan bolagen, men brukar ligga någonstans mellan fyra månader och ett år. Observera att självriskperioden bara gäller för den fasta delen av självrisken. Den rörliga delen (nästan alltid mellan 15 och 20 procent) måste du alltid betala.

Läs villkoren

I försäkringsvillkoren finns allt du behöver veta om din kattförsäkring. Många bolag presenterar även ett förenklat ”faktablad”, men vi rekommenderar starkt att du läser de fullständiga villkoren. Här står precis vad försäkringen täcker och vilka eventuella undantag som finns. Detta kan vara ganska tung text att gå igenom, men det är faktiskt värt att läsa igenom den. Ett bra tips att att ha en pärm där du sätter alla papper som har med din katt att göra. Då vet du alltid var du har dina försäkringsvillkor och kan snabbt hitta dem om du behöver utnyttja försäkringen. I pärmen kan du också förvara köpehandlingar, vaccinationsintyg, kvitton från veterinärbesök och liknande.

Betalning av din kattförsäkring

Oftast kan du välja om du vill betala hela årskostnaden på en gång eller om du vill dela upp den på exempelvis kvartals- eller månadsbetalningar. Det allra viktigaste är att du aldrig missar att betala din försäkring. Då riskerar du nämligen att din försäkring inte gäller när du väl behöver utnyttja den. Därför rekommenderar vi alltid att du använder dig autogiro.

Tänk på att det blir billigast att betala hela årsavgiften vid ett och samma tillfälle. Vid uppdelad betalning tillkommer nästan alltid en avgift. Om du dessutom vill ha pappersfaktura så får du utöver detta betala en fakturaavgift.

Veterinärintyg vid kattförsäkring

I regel behöver du inget veterinärintyg när du tecknar en försäkring för din katt, men det finns givetvis undantag. Om du försäkrar en vuxen katt som inte har varit försäkrad tidigare är det vanligt att försäkringsbolaget vill ha ett intyg på att katten är frisk vid försäkringstillfället. Om din katt är importerad från ett annat land brukar det vara obligatoriskt med ett svenskt veterinärintyg på att din katt är fullt frisk och inte har några sjukdomar. Det brukar också finnas krav på att veterinärintyget får vara max 30 dagar gammalt.

Undantag och begränsningar

Precis som vid alla typer av försäkringar så finns det en hel del undantag som samtliga försäkringsbolag tillämpar. En generell regel, som kan tyckas självklar, är att försäkringen inte täcker skador eller sjukdomar som uppstod innan försäkringen tecknades. Du kan alltså inte köpa en försäkring när din katt blir sjuk och sedan begära ersättning. Det kallas för försäkringsbedrägeri och är straffbart enligt svensk lag.

Det är också vanligt att det finns undantag för vissa typer av skador hos specifika raser. En viss kattras kanske är kända för att få problem med sina leder. Då gör försäkringsbolaget ett generellt undantag för veterinärvård som är kopplad till just ledbesvär. Tänk också på att kolla om din försäkring gäller för tandsjukdomen FORL/TR, då många försäkringsbolag har valt att undanta den. Information om detta hittar du i försäkringsvillkoren.

Oavsett om du väljer att teckna en kattförsäkring hos Moderna, Folksam, If, Brought by Many (numera Many Pets), Svedea eller Agria är det bra att se till att kattförsäkringen täcker FORL.

Det brukar finnas ett avsnitt i försäkringsvillkoren som handlar om “Dolda fel”. Det är fel som uppstått innan försäkringen tecknades, men som inte börjat visa några symtom förrän långt senare. Den här typen av dolda fel täcks inte av din försäkring. Tänk på att du kan behöva visa upp veterinärintyget från besiktningen och även journalkopior om ditt försäkringsbolag vill utreda om din skada är ett “dolt fel”.

En annan sak som är väldigt viktig att komma ihåg är att din försäkring bara gäller om den är betald. Se därför till att betala med autogiro, så riskerar du inga obehagliga överraskningar när olyckan väl är framme.

Alla bolag brukar också ha en klausul i sina försäkringsavtal att du måste “iaktta normal försiktighet”. Det innebär, enkelt förklarat, att du inte får utsätta din katt för några onormala risker. Då gäller inte försäkringen.

Du bör alltid läsa de fullständiga villkoren för din försäkring. Där finns alla undantag och tillfällen där din försäkring inte gäller specificerade.

Så gör du om din katt skadar sig eller blir sjuk

För att kunna utnyttja din försäkring måste ditt försäkringsbolag så klart få information om att något har hänt din katt. Därför måste du göra en skadeanmälan. När du söker veterinärvård så brukar nästa alla veterinärer hjälpa till med att göra en så kallad direktreglering. Det innebär att du inte behöver lägga ut hela summan som veterinärbesöket kostade. Du betalar bara “din del”, och resten blir en fråga mellan veterinären och försäkringsbolaget. Om du betalar hela summan hos veterinären måste du göra en skadeanmälan i efterhand. Det gör du enkelt genom att ringa eller maila ditt försäkringsbolag. De flesta bolagen har också smidiga digitala funktioner som gör att du kan skadeanmäla direkt på deras hemsida.

Kolla upp reseförsäkring

Alla kattförsäkringar som du tecknar hos ett svenskt försäkringsbolag gäller givetvis i Sverige. Hos de flesta gäller försäkringen även inom EU. Om du har exempelvis husvagn/husbil eller en sommarbostad i ett annat land dit du brukar ha med dig din katt så ska du absolut kolla upp så att din försäkring gäller även för detta. Det är en detalj som är lätt att glömma bort, men som kan vara väldigt viktig om du brukar resa med din katt. Många bolag erbjuder en reseförsäkring som ett tillägg till din kattförsäkring.

Krav på ID-märkning

Detta är något som skiljer sig mellan den olika försäkringsbolagen som erbjuder kattförsäkringar. Vissa kräver ID-märkning, medan andra inte gör det. Om du chipmärker din katt hos en veterinär så kolla om veterinären rapporterar in märkningen till försäkringsbolaget eller du själv förväntas göra det.

Tilläggsförsäkringar

Det kan tyckas dyrt och onödigt med en massa tilläggsförsäkringar, men faktum är att det är precis tvärtom. Om allt skulle ingå i din vanliga kattförsäkring så skulle den vara jättedyr. Därför har försäkringsbolagen en mängd tilläggsförsäkringar så du kan välja just det skydd som passar dig och din katt. Här listar vi några exempel på vanliga tilläggsförsäkringar.

Rehabiliteringsförsäkring

En rehabförsäkring innebär att du får ersättning för rehabilitering efter en skada. Exempelvis efter en operation kan det ta ett tag innan din katt kan återgå till ett normalt liv.

Reseförsäkring

Dels kan reseförsäkringen ge ersättning om du tvingas avboka en resa på grund av att din katt blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Men den kan också ge ersättning om din katt drabbas av någon exotiskt sjukdom när ni är ute och reser.

Avelsförsäkring

Om din katt är tänkt för avel så bör du överväga att skaffa en så kallad avelsförsäkring. Då kan du få ersättning om din katt visar sig infertil. Avelsförsäkringen brukar också ge skydd för veterinärvård av dina nyfödda kattungar och den kan också innehålla en så kallad dolt-fel-försäkring som är en trygghet för dig som uppfödare om du har tänkt sälja kattungar vidare.

FORL/TR

FORL/TR är en otäck tandsjukdom som drabbar många katter när det börjar bli lite äldre. En del kattförsäkringar täcker detta inom ramen för den ordinarie försäkringen, men hos vissa försäkringsbolag behöver du ha en tilläggsförsäkring. Behandlingen kräver återkommande veterinärvård, vilket gör att det kan bli väldigt dyrt. Se därför till att teckna denna tilläggsförsäkring om den inte redan ingår i din försäkring.

Medicin

En annan vanlig tilläggsförsäkring är ”Medicin”. Det innebär att försäkringen förutom veterinärvårdskostnaderna även täcker kostnader för läkemedel. Detta är viktigt att du har koll på när du ska jämföra olika försäkringsalternativ, eftersom detta brukar ingå i de lite mer omfattande försäkringsalternativen.

Vanliga frågor om kattförsäkringar

Vad kostar en kattförsäkring?

Det är ungefär som att fråga vad en bil kostar. Det beror på flera olika faktorer. Ju mer du vill att din försäkring ska omfatta, desto mer kommer den att kosta. Även självrisken påverkar givetvis priset på din försäkring. Räkna med att en billig kattförsäkring kostar ca 100 kr per månad medan en mer omfattande försäkring kostar ungefär det dubbla. Har du en värdefull raskatt kan givetvis försäkringen kosta mer.

Kan man försäkra en “vanlig” bondkatt?

Hos de flesta bolagen kan du skaffa en veterinärvårdsförsäkring till din bondkatt/huskatt. Det brukar dock finnas begränsningar i hur stort belopp som kan betalas ut om din katt dör.

Måste man ha sin katt försäkrad?

Nej, det finns inga krav på att du måste ha en kattförsäkring. Du bör dock tänka på att veterinärvård kan bli väldigt dyrt, och då är skönt att ha en bra försäkring som kan betala en del av kostnaden när din katt bli sjuk eller skadar sig.

Täcker en kattförsäkring läkemedelskostnader?

Det är lite olika. Väljer du en grundläggande kattförsäkring (som ofta är de lite billigare), så brukar inte läkemedel ingå, medan om du väljer en “premiumförsäkring” så brukar du kunna får ersättning om din katt behöver behandlas med någon typ av medicin. Vissa bolag har ”Medicin” som en tilläggsförsäkring.

Kan man byta kattförsäkring om man får bättre villkor hos ett annat bolag?

Ja, du kan givetvis byta försäkringsbolag, men det finns vissa risker som du måste känna till. Om din katt har varit sjuk tidigare, så kommer du med all säkerhet inte få någon ersättning om katten drabbas av samma sjukdom en gång till. Det nya bolaget kommer nämligen att göra undantag för redan kända problem med din katt. Om du ändå väljer att byta försäkringsbolag så ansök först om en ny försäkring och säg inte upp den gamla förrän du fått besked om att din ansökan beviljats. Sammanfattningsvis så bör du inte byta försäkringsbolag bara för att spara några tior i månaden.

Sammanfattning

Som du säkert har förstått vid det här laget så ska du inte bara stirra dig blind på priset när du ska välja en kattförsäkring. Det handlar helt enkelt om att hitta en försäkring som passar dig, din katt, din ekonomi och din livssituation. För vissa är det viktigt att det finns ett bra reseskydd, medan det är helt ointressant för andra. Vi vill uppmana dig att lägga lite tid på ditt val av försäkringsbolag och verkligen förstå vad det är du faktiskt köper.

Vi vill också understryka ännu en gång om hur viktigt det är att du faktiskt läser igenom försäkringsvillkoren och ditt försäkringsbrev. Där finns all info du kan tänkas behöva och alla eventuella undantag finns listade.

En kattförsäkring är framför allt en trygghet för dig som kattägare. Ingen vill ställas inför en situation där man kanske tvingas avliva en familjemedlem för att man inte har råd med den veterinärvård som krävs för att rädda kattens liv vid sjukdom eller en olycka. Om det värsta skulle inträffa kan en ekonomisk ersättning vid dödsfall vara, åtminstone en liten, tröst i sammanhanget.