Vilka inkomstförsäkringar passar dig utan fack?

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Det är mycket vanligt att våra fackliga organisationer erbjuder inkomstförsäkringar. Ibland ingår det som en obligatorisk del av fackföreningsavgiften, medan andra erbjuder den som en tilläggstjänst. Idag är det många som inte är med i facket av olika anledningar. Men det innebär inte att du ska avstå från att skaffa dig en inkomstförsäkring.

Även om du inte är med i facket så är det väldigt viktig att du är med i A-kassan. Det är en extremt billig försäkring som gör att du kan klara dig även om din inkomst plötsligt blir noll. En inkomstförsäkring är en komplettering till din a-kassa som gör att ditt inkomstbortfall blir mycket mindre om du skulle bli uppsagd från ditt jobb. Om du inte är med i A-kassan så bör du gå med snarast! Tänk på att det finns en kvalifikationstid som gör att du måste ha varit med i din a-kassa en viss tid (vanligtvis ett år) innan du kan få någon ersättning.

De allra flesta inkomsförsäkringar passar dig som inte är med i ett fack. Tänk dock på att nästan alla inkomstförsäkringar fungerar som ett komplement till A-kassan, du måste alltså vara med A-kassan och ha rätt till att ta ut A-kassa för att få teckna inkomstförsäkringen.

Vad är en inkomstförsäkring?

A-kassan ger dig som blir arbetslös en ersättning med 80 procent av lönen. Dock finns det ett tak som gör att om du tjänar mer än 33 000 kr per månad så kommer du inte få 80 procent av den överskjutande lönen. Maxersättningen från A-kassan är alltså 80 procent av 33 000 kr. Det innebär att du som mest kan få 24 600 kr i A-kassa (före skatt).

Därför bör du som har en högre lön än 33 000 kr före skatt alltid ha en inkomstförsäkring. Den gör att du får 80 procent av din lön även om du har en högre inkomst än taket i A-kassan. Du får din ordinarie ersättning från arbetslöshetskassan men försäkringen fyller upp med det som saknas upp till 80 procent. Har du en väldigt låg månadsinkomst behöver du ingen inkomstförsäkring eftersom A-kassan då ger dig det skydd du behöver.

Varför ska jag ha en inkomstförsäkring?

Människa är ett vanedjur. Det innebär bland annat att vi vänjer oss vid att leva på den summa pengar vi får in i lön varje månad. Men om du skulle bli av med jobbet så kan du tvingas att klara dig på en mycket lägre summa. Speciellt om du har en hög lön så kan det bli otroligt stor skillnad på hur mycket pengar du har att röra dig med.

Låt oss ta ett räkneexempel. Björn jobbar som mellanchef på ett industriföretag och har en månadslön på 46 000 kr i månaden före skatt. Det innebär att Björn är van att varje månad få in 33 269 kr på kontot. Företaget går allt sämre och Björn blir som en följd av detta uppsagd på grund av arbetsbrist. Han är med i a-kassan men har inte någon inkomstförsäkring.

Björns ersättning från A-kassan blir nu 24 600 kr per månad före skatt. Det innebär att han får ut 19 067 kr per månad, vilket motsvarar en minskning med över 14 000 kr eller nästan 43 procent.

Om Björn hade haft en inkomstförsäkring hade han istället fått en ersättning varje månad som motsvarade 80 procent av hans ordinarie lön, det vill säga 36 800 kr före skatt. Då hade han istället fått ut 27 562 kr i månaden.

I exemplet Björn ser vi tydligt hur viktigt det är att skydda sin inkomst med en inkomstförsäkring, speciellt om du har en hög lön. Det är inte lätt att klara sig om inkomsten plötsligt sjunker med över 40 procent, och har du inga sparade pengar kan det, om det vill sig riktigt illa, innebära att du inte kan ha kvar ditt boende. Du kommer under alla omständigheter bli tvungen att ställa om din vanor och din livsstil radikalt.

Hur länge gäller en inkomstförsäkring

Precis som med A-kassan, så finns det en tidsbegränsning för hur länge du kan få ersättning från din inkomstförsäkring. Man räknar helt enkelt med att du ska lyckas skaffa dig ett nytt jobb inom en viss tidsperiod.

A-kassan ger dig ersättning i 300 arbetsdagar, men om du har barn som är under 18 år kan du få den perioden förlängd med ytterligare 150 dagar. De första 200 dagarna får du en ersättning som motsvarar 80 procent av din tidigare inkomst (om du tjänade maximalt 33 000 kr/mån) och därefter är det 70 procent som gäller.

Hos många försäkringsbolag kan du välja hur länge din inkomstförsäkring ska gälla. Räknar du med att snabbt få ett nytt jobb om du skulle bli arbetslös så kan du teckna en försäkring som ger dig ersättning under exempelvis 120 dagar, medan om du har ett yrke där du bedömer att det är svårare att hitta en ny anställning så kan du se till att din inkomst är skyddad under exempelvis 300 dagar.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Som alltid när det gäller försäkringar så finns det inget rakt svar på den frågan. Det beror på ett antal olika faktorer. Det som påverkar mest är så klart hur hög din lön är. Ju högre lön du har desto mer ersättning kommer du få från din inkomstförsäkring, vilket också innebär en högre månadskostnad. Vilken A-kassa du är med i kan också påverka hur mycket din försäkring kostar.

En inkomstförsäkring kostar inte speciellt mycket. För de flesta handlar det om någon eller några hundralappar i månaden. Du har egentligen ingenting att förlora. Om du inte blir av med jobbet så har du utan problem råd att betala din försäkring, och om du skulle drabbas av arbetslöshet så kommer försäkringen vara en av de bästa investeringarna du någonsin har gjort.

Gäller försäkringen direkt?

Nej, det finns en kvalifikationstid som ofta är 12 månader. Du får heller inte teckna en inkomstförsäkring om du känner till att ett varsel är på gång på din arbetsplats. Du måste också ha en tillsvidareanställning och det kan också finnas en övre åldersgräns i försäkringsvillkoren.

Finns det något maxtak för en inkomstförsäkring?
Ja, det finns det. Men om du har en ”normal” lön så är det inget du behöver bekymra dig om. Har du en lön på kanske 80 000-90 000 kronor i månaden så kan det vara värt att kolla upp om försäkringen verkligen täcker hela din inkomst. Om du har en högt uppsatt position i näringslivet kanske du har avtal om avgångsvederlag eller så kallad ”fallskärm”, vilket gör att du ändå är skyddad om du skulle bli av med jobbet.

Sammanfattning

En regel av viktigare än alla andra. Se till att vara med i A-kassan. Om du inte är det så innebär det en katastrof att bli av med jobbet. Hittar du inte ett nytt jobb omgående så kommer hela din privatekonomi att raseras. Om du tjänar mer än 33 000 kr i månaden så bör du komplettera A-kassan med en bra inkomstförsäkring. Det gör att du får ersättning upp till 80 procent av din lön trots att du tjänar mer än taket i a-kassan. Ta för vana att alltid läsa igenom de fullständiga försäkringsvillkoren för att undvika obehagliga överraskningar.

Lämna en kommentar