Jämför husvagnsförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Enligt lag måste du inte ha en separat försäkring för din husvagn eftersom de försäkras av dragfordonets trafikförsäkring. En trafikförsäkring täcker nästan bara skador du orsakat på andra, därför kan en husvagnsförsäkring vara bra oavsett krav.

5
/
5
Fördelar
 • Skydd för både din husvagn och dina saker
 • Ersättning vid oanvändbar husvagn på grund av en skada
 • Täcker även dina saker som du förvarar i husvagnen
4
/
5
Fördelar
 • Jämför flera husvagnsförsäkringar
 • Välj den husvagnsförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 7 bästa husvagnsförsäkringen 2021:

 1. Moderna Försäkring
 2. ICA Försäkring
 3. Gjensidige
 4. Dina Försäkringar
 5. Länsförsäkringar
 6. If

Försäkringsregler för husvagn

Försäkringsreglerna för husvagnar följer i princip samma upplägg som för andra motordrivna fordon. Trafikförsäkring är den allra lägsta och billigaste nivån men den är egentligen inte ett alternativ för husvagnsägare eftersom den ingår i samma trafikförsäkring som det fordon du drar husvagnen med. Detta täcker egentligen bara personskador på medtrafikanter och materiella skador på andras egendomar (bilar, staket, husvagnar osv).

Oavsett vilket värde eller status du har på din husvagn har du förmodligen både förtält och andra saker av värde i vagnen som är värda ett bättre öde. Därför är halv- eller helförsäkring i princip det enda du ska fundera på när det gäller husvagnsförsäkring. Med en halvförsäkring får du ofta skydd mot brand, stöld, stenskott, ansvar- och rättsskydd. I vissa försäkringar ingår även semesterskydd (om du behöver avbryta din semester på grund av t.ex. en trafikolycka). Det som är hyfsat gemensamt för nästan samtliga husvagnsförsäkringar är att en halvförsäkring inte gör att du är försäkrad vid vagnskada och skadegörelse. För det behöver du ha en helförsäkring och först då har du ett totalt skydd om du till exempel skulle råka ut för en trafikolycka.

Detta ingår i en halvförsäkring

Utöver trafikförsäkringens skydd ger en halvförsäkring för din husvagn ett betydligt bättre försäkringsskydd.

Stöld. En halvförsäkring täcker inte bara stöld av hela husvagnen utan oftast även fastmonterade tillbehör som finns inuti husvagnen. I vissa fall kan du även få ersättning för skador som uppkommit i samband med ett eventuellt inbrott.

Skador. skador på glasrutor och liknande ingår inte i trafikförsäkringen, men täcks av de flesta halvförsäkringar.

Brand. Halvförsäkring ger skydd mot brand som uppstått genom yttre påverkan som t.ex. explosion eller att någon saboterat vagnen. Om branden uppstår på grund av dåligt underhåll finns det dock risk för att du inte får ut på försäkringen.

Rättsskydd. om du hamnar i domstol kan du få ersättning om du har halvförsäkring. I de flesta halvförsäkringar för husvagn ingår dock inte krisskydd, men det är ett skydd som du kan ha i din bilförsäkring.

Semesteravbrott. I de flesta halvförsäkringar ingår möjlighet till ersättning om du måste avbryta din semester med husvagnen på grund av stöld, skada eller olycka. Hur ersättningsnivån ser ut skiljer sig en del mellan olika försäkringsbolag. För att få ersättning krävs dock att du har både bilen och husvagnen försäkrade hos samma försäkringsbolag.

Ovan nämnda försäkringsskydd är de som är vanligast i halvförsäkringar för husvagnar. Men det finns också de som erbjuder en hel del tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha. En del erbjuder någon form av drulle- eller allriskförsäkring i husvagnens halvförsäkring medan en del inte har med det alls och andra som tillägg. Vad som passar dig kan bara du avgöra.

Detta ingår i en helförsäkring

Med en helförsäkrad husvagn har allt som ingår i trafikförsäkringen och halvförsäkring plus ett vagnskadeskydd. Det innebär att om du är med om en trafikolycka och får skador på husvagnen så täcker helförsäkringen dessa.

Detta påverkar priset på husvagnsförsäkringen

Priset på din husvagnsförsäkring påverkas av några mer eller mindre självklara faktorer. Husvagnens vikt och årsmodell är en sådan faktor. En lättviktare från 1994 är så klart billigare att försäkra än en tyngre tvåmiljonersvagn av senaste årsmodell. Även din ålder och var du bor påverkar vad försäkringen kostar. Har du kört prickfritt under 30 år har du förmodligen lägre premie än en person med rykande färskt körkort. Självriskens storlek är också något som flera försäkringsbolag erbjuder i nivåer. Ju lägre självrisk, desto högre premie är ju en enkel formel att förhålla sig till. Sist men inte minst så påverkar ju försäkringens omfattning priset. En halvförsäkring är ju billigare än en helförsäkring. Men i ärlighetens namn skiljer det ofta inte så mycket som man kan tro. Så de där extra hundralapparna kan ju ge ett värdefullt skydd för dig som vill ta det säkra före det osäkra.

Ett bra tips kan vara att se över var du har alla dina försäkringar. De flesta försäkringsbolag ger bra rabatter om du samlar allt från hemförsäkring till husvagnsförsäkring hos dem.

Jämför husvagnsförsäkringar

Ett smidigt sätt att jämföra olika försäkringsbolags erbjudanden på husvagnsförsäkringar är att använda en oberoende tjänst för ändamålet. En sådan är Insplanet där du snabbt och enkelt kan få en överblick över vilka försäkringsbolag som erbjuder. Du lämnar registreringsnumret på din husvagn, väljer vilken självrisknivå du vill ha och fyller i ett par värden till om dig själv, hur du bor och om du vill betala varje månad eller på helår. Sedan får du jämförelsen serverad från Insplanet och det smidigaste av allt är att du kan teckna din försäkring direkt på nätet när du bestämt dig.

Kolla kundnöjdheten

Pris och försäkringsvillkor i all ära, men det finns andra lite mjukare värden som också är viktiga. Ett bra tips är att surfa runt bland så kallade omdömessajter på nätet och kolla hur nöjda kunderna verkligen är. När du väl råkar ut för en skada så är ofta faktorer som smidig handläggning, hjälpsam kundtjänst, o.s.v. minst lika viktiga som priset på din försäkring. Har du husvagnsvänner så är det även bra att höra med dem vilket försäkringsbolag som de har valt och hur de upplever att det funkar. Synpunkter från någon som faktiskt har varit med om en skada är självklart extra värdefulla!

Översikt över de största husvagnsförsäkringarna

Så gott som alla försäkringsbolag erbjuder någon form av husvagnsförsäkring. Här nedan har vi listat de största som också har bra erbjudanden och smarta tillägg för dig som är husvagnsägare.

Moderna husvagnsförsäkring

Med en husvagnsförsäkring hos Moderna har du omfattande skydd för både själva husvagnen och de saker du har i den. Försäkring för semesteravbrott ingår redan vid halvförsäkring. Modernas husvagnsförsäkring täcker också andra olyckshändelser som gör att husvagnen inte går att använda som till exempel att du kört i diket eller att den utsatts för skadegörelse.

ICA husvagnsförsäkring

ICA försäkring har både hel- och halvförsäkring att erbjuda husvagnsägare. Köper du ICAs husvagnsförsäkring får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden – om du är stammiskund.

Folksam husvagnsförsäkring

Även Folksams husvagnsförsäkring finns som hel- och halvförsäkring. Utöver standard kan Folksam erbjuda skydd för vissa interiörer som till exempel hushållsmaskiner i din husvagn.

IF husvagnsförsäkring

Med en husvagnsförsäkring från IF får du ett bra skydd och semesteravbrott ingår om du även har dragbilen försäkrad hos IF.

Länsförsäkringar husvagnsförsäkring

Även Länsförsäkringar är stora på husvagnsförsäkringar och erbjuder både halv- och helförsäkringar för din husvagn.

Volvia erbjuder husvagnsförsäkring via IF. Svedea är det enda av de större försäkringsbolagen som inte erbjuder husvagnsförsäkring.

Krävs försäkring på avställd husvagn?

Nej, du behöver inte ha någon försäkring för din husvagn om den är avställd. Men om du inte har din husvagn förvarad på ett kassaskåpssäkert ställe finns det såklart en poäng med att ha vagnen försäkrad även då du inte använder den. Flertalet försäkringsbolag gör automatiskt om din hel- eller halvförsäkring till en avställningsförsäkring när du ställer av din husvagn. Men det är vanligare med den typen av lösningar för husbilar så vi rekommenderar att du kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig och din husvagn.

Vilka krav har husvagnsförsäkringar?

För att din husvagnsförsäkring ska gäller krävs så klart att du fullgör dina åtaganden mot försäkringsbolaget. Därför kan det vara bra att läsa villkoren en extra gång. Du förväntas så klart betala försäkringspremien i tid (använd autogiro, så riskerar du inte att missa detta!) och se till att husvagnen besiktas på utsatt tid och så vidare. Självklart förväntas du också följa trafik- och säkerhetsföreskrifter som att köra nykter och ha körkort.

Att tänka på när du köper husvagn

Om du köper en husvagn är det bra att tänka på försäkringen redan i samband med köpet. Du kan nämligen inte leva på den förra ägarens husvagnsförsäkring utan måste teckna en egen försäkring. Hos de allra flesta försäkringsbolag kan du teckna försäkringen på nätet och signera med bank-id. Försäkringen börjar gälla från det klockslag och datum då du tecknar det. Tecknar du en försäkring kl. 12.00 den 4 april så gäller försäkringen från det klockslaget. Ofta förutsätter försäkringsbolagen att du betalar premien inom en viss tid för att försäkringen ska gälla från det datumet då du tecknade den. En del har 14 dagars betalningstid och en del har längre. Använder du samma försäkringsbolag för husvagnen som till exempel bilen så kan du hos de flesta se till att få samma betalningsvillkor som för övriga försäkringar. I princip alla försäkringsbolag erbjduer månadsbetalning eller autogiro vilket gör det väldigt smidigt att betala sin husvagnsförsäkring tillsammans med övriga försäkringar. Ett grundtips kan alltså vara att du i god tid innan köpet har klart för dig hos vilket försäkringsbolag du ska teckna din husvagnsförsäkring.

Tänk på förtältet och drulleförsäkringen

Det finns några generella tips och råd att dela med sig av när det gäller husvagnsförsäkringar. Ett sådant är att undersöka vad försäkringen täcker när det gäller förtält och liknande utrymmen. Förtältet har ju idag blivit en naturlig del av husvagnslivet och kan ibland vara lika väl möblerat som själva vagnen. Så se till att du har ett skydd som lever upp till dina behov även där. Det andra tipset är att undersöka om det finns någon form av drulleförsäkring hos det försäkringsbolag du tänker använda. Det är allt för lätt hänt att en olycka får förödande konsekvenser och då är ju en drulleförsäkring att föredra.

Tänk på detta om du är husvagnsägare

Vinterförvaring

Många vinterförvarar sin husvagn i någon gammal lada eller tom fabrikslokal. Var noga med att kolla upp vad som gäller om det skulle börja brinna eller om snön skulle knäcka taket på ladan. Vems är ansvaret och är det din försäkring eller lokalens ägares försäkring som ska täcka skadorna. Se alltid till att det finns ett avtal oavsett om du hyr in dig hos en kompis eller släkting.

Utlandsresor

Om du planerar en långresa med din husvagn så är det viktigt att du har koll på att försäkringen gäller i andra länder. Inom EU är det ofta inga konstigheter, men ska du besöka något lite mer exotiskt land så bör du alltid kontakta ditt försäkringsbolag i förväg och kolla upp vad som gäller, vilka handlingar du bör ha med dig, o.s.v.

Medlemsrabatter

Är du medlem i Caravan Club eller någon annan campingrelaterad organisation? Ja då kan du vara ganska säker på att de har förhandlat fram en förmånlig försäkring för sina medlemmar. Ett sådant medlemskap kan ofta även ge dig rabatt på många campingplatser, så ofta betalar sig årsavgiften av sig själv.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det egentligen är halv- eller helförsäkring som är aktuellt om du ska teckna försäkring för din husvagn. Som vi tidigare nämnt täcker trafikförsäkringen för ditt dragfordon även husvagnen.

En försäkring kan ofta upplevas som dyr – ända till den dagen då råkar ut för en olycka. En försäkring är faktiskt ett väldigt prisvärt sätt att sova gott om natten. Står du utan försäkring när olyckan är framme så kan det bli en riktigt otrevlig historia som sätter stora spår i din privatekonomi.

Nästan alla stora försäkringsbolag erbjuder husvagnsförsäkringar så därför är det viktigt att du alltid jämför de olika alternativen som finns på marknaden. Det är viktigt med en försäkring, men det är också viktigt att du inte betalar mer än du behöver för ditt försäkringsskydd.

Vi vill också slå ett slag för att göra en “rättvis” jämförelse och inte bara titta på försäkringens pris. En billig husvagnsförsäkring kan vara billig av den enkla anledningen att den inte är lika omfattande. Det viktigaste är att du hittar en bra försäkring med det innehåll som du och din familj behöver, som dessutom känns prisvärd.