Jämför hundförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Vilken hundförsäkring är egentligen bäst? Sanningen är att det finns många som är bra och det gäller att du själv funderar på vad som är absolut viktigast för dig. Det går att hitta riktigt billiga försäkringar, men de är av naturliga skäl inte lika omfattande som försäkringarna i premiumsegmentet.

5
/
5
Fördelar
 • Högsta ersättningsbelopp på marknaden
 • Samma villkor oavsett ras
 • Fast självrisk från 0 kronor
 • Lång självriskperiod
 • Valpar kan försäkras redan vid 4 veckors ålder
Maxersättning:
140 000 kr
Karenstid:
0-14 dagar
Fast självrisk:
0 kr, 1.500 kr eller 3.500 kr
Rörlig självrisk:
15% eller 25%
Självriskperiod:
1 år
Åldersgräns nyteckning:
Ingen
Livförsäkring upphör:
9 år
4
/
5
Fördelar
 • Hög kundnöjdhet
 • Veterinärvårdsförsäkring livet ut
 • Valprabatt 25%
 • Obegränsade fria samtal till FirstVet
 • Omfattande veterinärförsäkringar
Maxersättning:
120 000 kr
Karenstid:
0-20 dagar
Fast självrisk:
1.100 kr, 2.200 kr eller 4.000 kr
Rörlig självrisk:
15% eller 25%
Självriskperiod:
180 dagar
Åldersgräns nyteckning:
8 år
Livförsäkring upphör:
8 eller 10 år
2
/
5
Fördelar
 • Valbar livförsäkring
 • Valbar veterinärförsäkring
 • Valbar tandvårdsförsäkring
Maxersättning
30 000 kr eller 60 000 kr
Karenstid
Beror på situation
Självrisk
2 000 kr och 20 %
Självriskperiod
4 månader
Livförsäkring upphör
8 eller 11 år

Man brukar ju säga att hunden är människans bästa vän, och alla som har en hund kan nog instämma i det. En hund blir nästan alltid som en familjemedlem och det är alltid lika jobbigt när de drabbas av en skada eller blir sjuka. Därför är det så viktigt att du har en bra hundförsäkring. Då kan du ge din hund den vård som han eller hon behöver när olyckan är framme utan att för dens skull behöva betala hela kostnaden själv.

Enligt siffror från 2017 så är 75 procent av alla hundar i Sverige försäkrade, så de flesta hundägare är förnuftiga och kloka människor. Tillhör du de övriga 25 procenten så bör du ta en allvarlig funderare på om det inte är dags att ansluta sig till majoriteten och ge din hund det skydd som den så väl förtjänar.

Topp 10 bäst hundförsäkring 2021:

 1. ManyPets
 2. Moderna
 3. Dina Försäkringar
 4. Lassie
 5. Sveland
 6. If
 7. Agria
 8. ICA Försäkring
 9. Folksam
 10. Svedea

En olycka händer så lätt

Våra hundar är oskyddade på ett helt annat sätt än vi människor. Glas på marken kan till exempel ge otäcka skär- och sticksår. Det är heller inte ovanligt att hundar får i sig olämpliga saker som antingen skadar dem i munnen eller som de sväljer och inte kan få ur sig på naturlig väg. Det kan vara allt från strumpor till stenar, och det kräver ofta operation. Hundar kan också bli bitna av andra hundar om leken vid något tillfälle blir lite för våldsam. Som hundägare kan du givetvis göra en del för att minska riskerna, men det går aldrig att helt undvika. Din hund kommer med största sannolikhet att råka ut för någon skada eller olycka under er tid tillsammans. Det kan räcka med ett kort obevakat ögonblick. Har du tur blir det bara lindrigt, men du kan också drabbas av en allvarlig incident som leder till långvarig vistelse på djursjukhus.

Så fungerar en hundförsäkring

En vanlig hundförsäkring ger ersättning vid veterinärvård. Du kan också välja att lägga till en livförsäkring som ger dig ett fast belopp om din hund dör. Tänk på att livförsäkringen ofta bara ger ersättning upp till en viss ålder. Utöver det finns många olika tilläggsförsäkringar som du kan teckna för att få exakt det skydd du vill ha.

En försäkring bygger på att du betalar en fast månadsavgift som kallas för premie. När din hund skadar sig eller blir sjuk så får du ersättning från försäkringsbolaget för dina kostnader. Men du får alltid betala en del av kostnaden själv. Det kallas för självrisk.

Så fungerar självrisken

Självrisken är den del av kostnaden som du själv måste betala hos veterinären. Nästan alla försäkringsbolag har en fast självrisk på några tusenlappar och sen en rörlig del som motsvarar exempelvis 20 procent av totalkostnaden minus den fasta självrisken. Den fasta självrisken behöver du bara betala en gång per självriskperiod, oavsett om du söker vård för olika sjukdomar eller skador. Hur lång den perioden är varierar ganska mycket hos de olika försäkringsbolagen och kan därför vara en bra sak att kolla upp när du ska välja försäkring. Den rörliga delen kommer du dock att få betala varje gång din hund behöver veterinärvård.

Självrisken är ganska tydligt kopplad till kostnaden för din försäkring. Det finns givetvis fler faktorer som påverkar men en en väldigt förenklad tumregel är att ju högre självrisk du har, desto billigare blir din månadspremie och om du vill ha en låg självrisk så kommer din försäkring att kosta dig mer på månadsbasis.

Bästa sättet att jämföra hundförsäkringar

Eftersom varje försäkring är olika så kan du inte göra en ren prisjämförelse, för det blir väldigt missvisande. Det enklaste brukar vara att först bestämma vad som är dina krav. Därefter kan du kolla vilka försäkringsbolag som kan leva upp till dessa krav och sen kan du kolla på priset.

Därför ska du ha en hundförsäkring

Det enkla svaret på den frågan är: JA! Att spara in på kostnaden som du betalar för en hundförsäkring är bara dumsnålt. Veterinärvård är väldigt dyrt och om du inte har en extremt god ekonomi så ska du absolut ha en hundförsäkring. Välj gärna en som ger ett brett och gott skydd. Det är väl värt de extra kronorna som försäkringspremien kostar.

Om din hund är oförsäkrad måste du själv stå för hela kostnaden om din hund behöver vård, och tyvärr kan det bli riktigt dyrt. Det är inte ovanligt att rutingrepp som kan tyckas ganska enkla kostar flera tusen kronor. Om du in hund skulle behöva opereras eller bli inlagd på djursjukhus, ja då springer kostnaden snabbt iväg och det är inte ovanligt att slutfakturan landar på uppemot 100 000 kr. Därför ska du alltid ha din hund försäkrad. Tänk dig mardrömssituationen att du måste avliva din hund på grund av att du inte har råd att genomföra en livsnödvändig operation. Har du ingen försäkring? Skaffa en redan idag!

För att ytterligare förtydliga vikten av att ha en hundförsäkring så ska vi ta ett litet räkneexempel. Din hund får problem med ett knä och måste opereras. Den totala kostnaden för operationen blir 27 000 kr. Utan försäkring får du ta hela kostnaden själv, och har du inte råd med det så får du ta ett lån. Om du istället hade haft en billig försäkring med en självrisk på 3000 kr + 25 procent hade din kostnad blivit 9000 kr. Om du hade haft en lite dyrare försäkring med 1500 kr i självrisk + 15 procent hade du i stället fått betala 5325 kr själv. Resten hade försäkringsbolaget stått för. Det gör alltså väldigt stor skillnad när det väl händer något. Skulle din hund bara råka ut för en enda skada under sin livstid så har din försäkring betalat sig.

Faktorer som påverkar priset på din hundförsäkring

Det är två saker som framför allt påverkar priset på din försäkring. Dels är det så klart självrisken. Ju högre självrisk desto billigare försäkringspremie. Men även försäkringsbeloppet påverkar din kostnad. Det är den maximala summan som du kan få i ersättning vid ett skadetillfälle. Ju högre summa desto dyrare försäkringspremie.

Vissa hundraser drabbas ofta av hälsoproblem. Exempelvis har plattnosade raser som boxer ökad risk att få problem med andningen. Därför är det dyrare att försäkra dessa raser. Du kan hitta listor på vilka raser som enligt statistiken är friskast och minst skadebenägna. Ett tips är att kika på det innan ditt hundköp om du vill ha en hund som är ”billigt i drift”. Friska raser är helt enkelt billigare att försäkra.

Var i landet du bor påverkar också din försäkringskostnad. Allra dyrast är det att försäkra din hund om du bor i Stockholm. Det är också något dyrare att försäkra en tik än en hanhund. Det beror främst på att livmoderrelaterade åkommor kan vara väldigt kostsamma att operera.

Vi tycket att priset är en viktig faktor när du ska välja försäkringsbolag, men det är bara en liten del av vad du ska väga in i din jämförelse av hundförsäkringar. Det går som bekant inte att jämföra äpplen och päron och precis likadant är det med hundförsäkringar. Du måste titta närmare på försäkringens innehåll för att kunna göra en rättvis och bra bedömning.

Använd rekommendationer

Det bästa och mest ärliga informationen kommer du att få om du pratar med andra hundägare och frågar hur de har försäkrat sin hund. Är du med i brukshundsklubben på din ort finns det massor av kunniga hundägare som du kan fråga. Många går på valpkurs med sina hundvalpar, och det är verkligen ett bra tillfälle att utbyta erfarenheter med andra hundägare.

Det finns även stora facebookgrupper för hundägare där du kan ställa frågor om vilken försäkring som gruppmedlemmarna rekommenderar. Det finns grupper för de flesta hundraserna så du kan lätt skaffa dig en bild över vilka försäkringsbolag som är populära för just din hundras.

Om du precis har skaffat din första hund och börjat leta efter en passande försäkring, då är det extra viktigt att lyssna på andras erfarenheter och rekommendationer. Som ny hundägare är det svårt att tänka på allt och framför allt att veta vad som är viktigt. Har du haft flera hundar innan så har du ganska bra koll vad du söker hos en bra hundförsäkring. Kanske har du till ett bolag som du använt tidigare och som du är nöjd med.

Utnyttja rabatter

Försäkringsbolagen älskar när du samlar flera olika försäkringar hos dem, och många erbjuder därför en mängdrabatt. Har du till exempel en kattförsäkring hos ett bolag så kan du kolla om du får rabatt om du även tecknar en hundförsäkring hos dem.

Brukshundklubben och andra hundorganisationer har nästan alltid färdigförhandlade rabatter på hundförsäkringar som du kan använda dig av. Kontakta gärna de olika försäkringsbolagen på telefon och ställ alla din frågor, men när det är dags att teckna så bör du göra det direkt på internet. Det brukar nämligen vara billigare, eftersom du då gör allt arbete själv.

Kolla även med den veterinär du brukar besöka, för de brukar också kunna ge dig rabatt på din hundförsäkring. Tänk på att du inte brukar kunna kombinera olika rabatter så kolla runt lite och se vilka som erbjuder den bästa dealen.

Om du är uppfödare så kan du ofta få ganska bra rabatter på försäkringar. Det är en bra trygghet, eftersom uppfödarförsäkringen ger dig skydd mot dolda fel som kanske upptäcks efter att du har sålt dina valpar. Du kan ha ansvar för dolda fel upp till tre år efter att du sålt en valp (enligt Konsumentköplagen). Tänk på att alltid informera dina köpare om att de måste skaffa en egen försäkring så snart de står som ägare till hunden.

Så gör du om din hund blir sjuk eller skadad

Om din hund behöver vård är det viktigt att du söker hjälp hos en legitimerad veterinär. Annars kommer inte ditt försäkringsbolag att betala ut någon ersättning för veterinärvården. Detta är ett krav som alla försäkringsbolag har. I Sverige är det inga problem att hitta en bra veterinär som kan hjälpa dig. De har i regel väldigt god kontakt med försäkringsbolagen, så det brukar gå väldigt smidigt.

I de allra flesta fall kommer din veterinär att kunna direktreglera i samband med att du ska betala. Det innebär att han direkt fakturerar försäkringsbolaget för den del av kostnaden som de ska betala, så du själv slipper att ligga ute med pengarna. Om din veterinär inte har möjlighet att direktreglera så måste du betala hela summan själv och sedan begära ersättning från ditt försäkringsbolag.

Tilläggsförsäkringar

Nästan alla försäkringsbolag erbjuder ett utbud av olika tilläggsförsäkringar som du kan använda för att ytterligare förstärka skyddet i din försäkring. Exempel på tilläggsförsäkringar är bland annat jakthundsförsäkring, avelsförsäkring, valpkullsförsäkring eller reseförsäkring. Ibland kan det vara bättre att välja en lite dyrare försäkring i grunden som ger ett brett skydd. Då kanske du inte behöver ta några tilläggsförsäkringar alls. En billig försäkring kanske inte blir så billig i slutändan om du måste komplettera med en eller flera tillägg.

En bra detalj som många försäkringsbolag har börjat erbjuda är kostnadsfri digital veterinärvård. Det innebär att du kan konsultera en veterinär i en app och visa upp din hunds besvär via ett videosamtal. Detta ersätter givetvis inte den ordinarie veterinärvården, men du kan få hjälp med en första bedömning och vägledning kring hur du bör gå vidare. I bland kan det bara vara skönt att få träffa någon kunnig person och i bästa fall få ett lugnande besked. En del bolag ger dig fri tillgång till tjänsten, medan andra begränsar antalet konsultationer.

Undantag

Alla föräskringsbolag har undantag i sina försäkringar. Vissa undantag kan vara generella, medan andra bara gäller vissa raser. Ta för vana att alltid kolla vilka undantag som finns innan du slutgiltigt bestämmer dig för vilken försäkring du ska välja. Finns det många undantag för just din ras kan det vara läge att leta vidare efter någon annan försäkring.

Ett vanligt undantag är att plattnosade raser som till exempel Engelsk bulldogg, Bostonterrier, Mops och Pekingese inte kan få ersättning för undersökning och behandling av luftstrupe, näsborrar och andra andningsorgan. Det är nämligen väldigt vanligt att de får sådana problem.

Det är också vanligt att det finns speciella undantag för importerade hundar. Undantagen gäller ofta sjudomar som är ovanliga i Sverige. Ofta behöver du också ett svenskt veterinärintyg för att överhuvudtaget få försäkra en importerad hund.

Vissa undantag gäller bara om du själv inte kan anses ha tagit ansvar för ditt djur. Om till exempel en hund har väldigt dålig tandhälsa kan försäkringen göra undantag för tandskador som beror på det.

Generellt kan man säga att de billigare försäkringarna innehåller fler undantag, medan ”premiumförsäkringarna” kan kosta på sig att ge ett lite mer omfattande skydd för din hund.

Att byta försäkringsbolag

Om du inte är nöjd med din hundförsäkring så kan du byta till ett annat bolag. Om din hund är fullt frisk och inte har någon skadehistorik så är det oftast inga problem. Men var försiktigt om du din hund har varit behandlad för någon skada eller åkomma. Risken är nämligen att du får ett undantag i din nya försäkring för den gamla skadan. Generellt är det så att ingen försäkring ger ersättning för något som uppstod innan försäkringen började gälla. Ibland kan det vara så att det ”följer med” en försäkring från uppfödaren. Vill du då byta till ditt eget försäkringsbolag så är det klokt att göra det så tidigt som möjligt för att undvika problem i framtiden.

Läs dina villkor

Oavsett om du väljer att teckna en hundförsäkring hos Folksam, Ica, Länsförsäkringar, Sveland, Moderna eller Brought by Many (numera Many Pets) finns det ett dokument som är viktigare än alla andra när det kommer till försäkringar. Det är givetvis dina försäkringsvillkor. Det kan ibland vara lite krångligt att ta sig igenom de fullständiga villkoren, men slarva inte med det. Här står allt om vad din försäkring skyddar dig mot och vilka undantag som finns. En försäkring är ett avtal du tecknar med försäkringsbolaget så det är extremt viktigt att du förstår vad det faktiskt är du skriver på. Se till att spara villkoren på något bra ställe så att du enkelt kan hitta dem om du behöver.

Vanliga frågor om hundförsäkringar

Min hund är sex år gammal. Kan jag försäkra henne?

Ja, och det bör du göra omgående om hon är oförsäkrad! När du försäkrar en lite äldre hund är det vanligt att försäkringsbolaget vill ha ett veterinärintyg som visar att din hund är fullt frisk och inte har några skador vid försäkringstillfället. Tänk på att det alltid finns en karenstid som måste gå innan försäkringen börjar gälla.

Jag har en jakthund, är de dyrare att försäkra?

Tvärtom faktiskt. Jakthundar får i regel mycket motion och är enligt statistiken friskare än många andra hundar. Därför har flera vanliga jakthundsraser faktiskt lägre försäkringskostnader än genomsnittet. Vissa bolag har speciella jakthundsförsäkringar som kan var värda att titta närmare på.

Min hund är halt. Kan jag försäkra den?

Ja, det brukar inte vara några större problem. Däremot kommer försäkringsbolaget med största sannolikhet att göra undantag för den skadan som din hund har. Om problemen går över och sedan återkommer kan du inte räkna med att få ersättning från din försäkring. Om din hund har en känd skada bör du alltid ta kontakt med försäkringsbolaget och diskutera med dem.

Vilken hundförsäkring är bäst?

Detta är en väldigt vanlig fråga, och som du säkert har förstått vid det här laget så finns det inget enkelt svar. Du måste själv bedöma vad som är viktigt för dig och välja ett försäkringsbolag som passar dina (och din hunds) behov.

Vad kostar en hundförsäkring?

Kostnaden varierar beroende på hur omfattande försäkringen är, hur högt försäkringsbeloppet är och hur hög självrisk den har. En billig hundförsäkring kostar omkring 100 kr per månad. Tänk dock på att den inte ger samma skydd som en lite dyrare försäkring.

Kan jag få ersättning för läkemedel till min hund?

Det enkla svaret är att en billig försäkring inte kommer att ge dig ersättning för läkemedel, medan om du väljer ett mer omfattande försäkringsskydd så brukar medicin ingå i din försäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder en tilläggsförsäkring som ger ersättning om din hund behöver medicin. Kolla alltid dina försäkringsvillkor för att se vad som gäller i just din försäkring.

Får jag ersättning om min hund blir stulen?

Flera försäkringar ger ersättning om du misstänker att din hund har blivit stulen. Du måste dock göra allt du kan för att hitta din hund först. Det kan handla om att annonsera i tidning/sociala medier. Du måste givetvis också göra en polisanmälan. Som vanligt är det viktigt att du kollar upp vad som gäller i just din försäkring.

Sammanfattning

Det är viktigt att ha en bra försäkring, men det allra bästa är ju om din hund aldrig blir sjuk eller skadas. Tänk därför på att medvetet jobba med att minska riskerna för din hund. Undvik platser där det brukar ligga krossat glas och låt inte din hund leka med saker som kan vara farliga att få i sig. Ta också god hand om din hunds hälsa och se till att den alltid får god omsorg. Din hund är en individ som förtjänar det allra bästa – och det den tycker allra bäst om är en ägare som bryr sig och som spenderar tid med den.

Det viktigaste av allt är att du skaffar dig en hundförsäkring. Det borde alla hundägare göra. Det finns inga försäkringar som är direkt dåliga, så om du bara ser till att din hund är försäkrad så har du ett bra, grundläggande skydd. Försök att tänka efter hur du skulle vilja att det fungerade om din hund blev skadad. Vill du minimera kostnaderna vid skadetillfället, ja då väljer du en omfattande försäkring med lite högre kostnad varje månad.

Har du god ekonomi och känner att du inte har några problem med att ta en lite större del av kostnaderna själv – ja, då kan du välja en försäkring med högre självrisk som har en lite billigare månadskostnad. Oavsett vilken försäkring du väljer så kan du sova lite bättre om du vet att din hund har ett fullgott försäkringsskydd. Tänk på att den allra bästa hundförsäkringen 2020 är den som passar bäst för dig!