Jämför hemförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

En hemförsäkring är en av de absolut bästa och viktigaste försäkringarna. Till en låg kostnad får du nämligen ett grundskydd som omfattar alla dina ägodelar (lösöre), en reseförsäkring, ett ansvarsskydd, rättsskydd och ett överfallsskydd.

5
/
5
Fördelar
 • Personligt service-team
 • Enkel skadeanmälan
 • 10x så nöjda kunder
4
/
5
Fördelar
 • Ett prisvärt och omfattande skydd
 • Drulleförsäkring och reseskydd ingår
 • Bonus på ICA om kyl eller frys går sönder
3
/
5
Fördelar
 • Drulleförsäkring ingår
 • Ersättning vid cykelstöld upp till 50 000 kr
 • Reseskyddet täcker hela familjen i 45 dagar
2
/
5
Fördelar
 • Jämför flera hemförsäkringar
 • Välj den hemförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 14 bästa hemförsäkringarna 2021:

 1. Hedvig
 2. ICA Försäkring
 3. Moderna
 4. If
 5. Länsförsäkringar
 6. Trygg-Hansa
 7. Dina Försäkringar
 8. Folksam
 9. Tre Kronor
 10. Aktsam
 11. Gjensidige
 12. Sveland
 13. Vardia
 14. WaterCicles

Oavsett om du har en väldigt låg inkomst och har svårt att få pengarna att räcka till så rekommenderar vi skarpt att ändå prioritera en hemförsäkring. Det är inte dyrt, men ändå så otroligt värdefullt att ha om olyckan skulle vara framme.

Så fungerar hemförsäkring

En hemförsäkring är ett slagt grundläggande försäkringsskydd som du behöver oavsett om du bor i ett hus, hyreslägenhet eller en bostadsrätt. Hemförsäkringen ger dig ersättning för ditt lösöre om du drabbas av exempelvis inbrott eller brand. Men en hemförsäkring har också ett reseskydd, rättsskydd och ett så kallat ansvarsskydd. Din hemförsäkring kan också ge dig ersättning om du skulle bli utsatt för våld. Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hemförsäkring, men många hyresvärdar kräver att alla hyresgäster har en hemförsäkring.

Reseskyddet kan ge dig ersättning om du skulle drabbas av sjukdom eller skada och behöver söka vård när du är på resande fot. Det kan också ingå avbeställningsskydd som ger dig ersättning om du inte kan utnyttja en köpt biljett på grund av exempelvis sjukdom. Om du klättrar i berg eller cyklar mountainbike på din resa är det inte säkert att din försäkrings gäller. Ska du genomföra riskfyllda aktiviteter bör du alltid kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan du åker och eventuellt komplettera med en separat försäkring för detta ändamål. Reseskyddet gäller normalt i maximalt 45 dagar, så om du ska ge dig ut på en riktigt långresa så bör du teckna ett utökat reseskydd genom en tilläggsförsäkring eller en separat reseförsäkring.

Rättsskyddet kan ge dig ersättning om du hamnar i en tvist som behöver avgöras i domstol. Försäkringen kan ge ersättning för bland annat ombudskostnader, egna utredningskostnader och vittnesersättning.

Ansvarsskyddet kan ge dig ersättning om din hyresvärd kräver dig på skadestånd för att du har orsakat en skada på din lägenhet genom att vara oaktsam.

Hemförsäkring pris

En hemförsäkring är en av de allra viktigaste försäkringarna att ha, men trots det så är det inte speciellt dyrt. För bara någon hundralapp i månaden så får du ett grundläggande försäkringsskydd för alla dina prylar. Dessutom ingår flera andra delar som du får “på köpet”. Sammantaget är hemförsäkringen en mycket prisvärd försäkring som ger dig ett utmärkt grundskydd för både dig själv och dina ägodelar, till en fullt rimlig kostnad.

Självrisken påverkar månadskostnaden

Precis som i många andra typer av försäkringar kan du själv välja självrisknivå på din hemförsäkring. Ju lägre självrisk du väljer, desto högre blir din premie. För att göra ett bra val här behöver du se till din egen ekonomiska situation. Har du mycket pengar på sparkontot och inte har några problem med att betala en lite högre självrisk så kan du hålla nere månadskostnaden.

Kostnaden för en försäkring har ett tydligt samband med den risk som försäkringsbolaget bedömer att de tar. De baserar sina bedömningar på statistik, och det innebär att det kan vara dyrare att försäkra en bostad i Stockholm jämfört med en mindre ort i Norrbotten. Tänk på att alla bolag beräknar risken på olika sätt – det är just därför det är så viktigt att jämföra marknadens olika aktörer.

Ha koll på försäkringsbeloppet

Försäkringsbeloppet är maxbeloppet som du kan få i ersättning för dina saker. Beloppet ska helt enkelt motsvara värdet på alla din prylar. Det viktigt att du inte har ett för lågt försäkringsbelopp, eftersom du då riskerar att inte få tillräcklig ersättning vid exempelvis en brand eller stöld. Du ska heller inte ha för högt belopp eftersom det ökar kostnaden för din försäkring, och du får ändå inte ersättning för mer än vad sakerna är värda. En tumregel kan vara att man har grejer för ca 100 000 kr per rum i bostaden, med det kan givetvis variera från person till person. Försäkringsbeloppet påverkar givetvis kostnaden på din hemförsäkring.

Så kan du få rabatt på hemförsäkringen

Att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag ger ofta en ganska bra rabatt, ibland upp till 20 procent. Ju fler försäkringar du samlar desto högre blir rabatten. Nästan alla fackförbund erbjuder sina medlemmar att teckna hemförsäkringar, så är du medlem i facket kan det vara värt att kolla upp.

Många försäkringsbolag ger dig också rabatt om du själv hjälper till med riskhanteringen. Det kan till exempel handla om att installera ett larm, installera en gallergrind eller byta lås. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla vilka kriterier som just de har för att ge rabatt på premien.

Med jämna mellanrum dyker det även upp kampanjer som du kan utnyttja. Exempelvis kan nya kunder få rabatt under det första försäkringsåret.

Det allra viktigaste för att få ett så bra pris som möjligt på din hemförsäkring är dock att jämföra. Alla bolag har nämligen olika modeller för att räkna fram ditt pris vilket göra att det kan skilja sig ganska mycket från det dyraste till det billigaste alternativet.

En sak som kan vara lätt att glömma bort är att det nästan alltid är billigare att betala hela årsbeloppet på en gång. Delar du upp det på månadsbetalningar så brukar det vara ett påslag på några procent som på några års sikt faktiskt blir en hel del. Se också till att alltid betala i tid så du inte åker på några otrevliga påminnelseavgifter, samt att du inte riskerar att stå utan försäkringsskydd p.g.a en obetald faktura.

Hemförsäkring villa

Om du bor i en villa så behöver du komplettera din hemförsäkring med en villaförsäkring. Många försäkringsbolag har en produkt som heter hem- och villaförsäkring som ger dig allt du behöver som villaägare. Enkelt förklarat så är det så att hemförsäkringen skyddar dina saker, och villaförsäkringen skyddar själva huset (och trädgården). Låt oss säga att ditt hus skulle brinna ner till grunden, ja då är det hemförsäkringen som ger dig ersättning för möbler och prylar medan villaförsäkringen bekostar ett nytt hus åt dig (om du har försäkrat det till “fullvärde”). När du jämför hemförsäkring för villa, så måste du alltså ha koll både på hem- och villaförsäkringen.

Hemförsäkring hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt så räcker det att du har en hemförsäkring. Skador på själva byggnaden och fasta installationer som exempelvis fönster täcks av hyresvärdens försäkring.

Hemförsäkring bostadsrätt

För dig som bor i bostadsrätt så är det nödvändigt att komplettera din hemförsäkring med en bostadsrättsförsäkring. Detta för att få ett tillräckligt skydd för skador som kan uppstå i lägenheten. Rent juridiskt så äger du ju din bostadsrättsförening din lägenhet, du äger bara rätten att bo där.

I vissa bostadsrättsföreningar har man valt att teckna en kollektiv bostadsrättsförsäkring för samtliga medlemmar. Se till att ha koll på vad som gäller i just din förening.

Tilläggsförsäkringar till din hemförsäkring

Den vanligaste tilläggsförsäkringen är den så kallade drulleförsäkringen. Den bör du absolut teckna om det inte ingår. Ett annat vanligt tillägg är en “utökad reseförsäkring”. Den ger dig ett bättre skydd, under en längre tid, jämfört med den reseförsäkring som alltid ingår i din hemförsäkring. Det finns också försäkringsbolag som erbjuder elektronikförsäkring som ett tillägg. Det innebär att du kan få hela ditt inköpsvärde i ersättning om datorn, stereon eller högtalarna inte är äldre än två år. Utbudet av tilläggsförsäkringar är naturligtvis större än så och skiljer sig lite åt mellan olika försäkringsbolag.

Dokumentera dina ägodelar

Vid ett inbrott kan det vara många saker som snurra i huvudet och då kan det vara svårt att upptäcka vad det är som faktiskt saknas. Ta därför för vana att med jämna mellanrum dokumentera ditt lösöre. Ta fram kameran och plåta alla dina prylar och möbler. Om du har smycken, värdefulla klockor, tavlor är det extra viktigt att du dokumenterar dessa. Plåta även kvitton och eventuella värdeintyg.

Förteckningen med alla din prylar bör du förvara så att du kan komma åt den oavsett om din dator eller telefon blir stulen. Du kan till exempel skriva ut listan och förvara den hos en släkting eller ladda upp den till någon molntjänst som exempelvis Dropbox. Har du ett bankfack kan du förvara den där. Detta är till mycket stor hjälp om du skulle drabbas av ett inbrott och sparar mycket tid när du ska anmäla vad du har blivit av med.

Tänk på att din hemförsäkring även gäller de flesta prylar som du förvarar i ett källar- eller vindsförråd, så dokumentera även dessa. Undantaget kan vara väldigt stöldbegärliga saker som exempelvis datorer.

Allriskförsäkring kan vara räddaren i nöden

En allriskförsäkring, ofta omtalad som en “drulleförsäkring”, ger dig ersättning om du själv skulle klanta till det. Du kanske råkar välta TV:n i golvet så den går sönder, sätta dig på dina glasögon eller någon annan olyckshändelse som du själv har orsakat. Om detta inte ingår i din hemförsäkring så bör du absolut teckna det som en tilläggsförsäkring.

En försäkring ger dig förhoppningsvis den hjälp du behöver om du råkar ut för ett inbrott, men det allra bästa är givetvis att du inte får påhälsning av tjuvar. Det finns några relativt enkla åtgärder som du kan göra själv för att minska riskerna för inbrott.

För det första ska du se till att ha ordentliga lås som är godkända av stöldskyddsföreningen. Nästan alla har det på sina ytterdörrar, men när det kommer till altandörrar och balkongdörrar så brukar det vara lite sämre ställt med den saken. Tänk även på att dina fönster ofta är en svag punkt. Det hjälper ju inte med en säkerhetsdörr om ett fönster i markplan står på glänt.

Om du köper ett hus kan det vara värt att byta alla lås redan från början. Du kan rimligtvis inte ha koll på vilka nycklar som finns i omlopp och om tidigare ägare har nycklar kvar. Det kostar givetvis en del att byta alla lås, men vid ett bostadsköp så är det ändå en jämförelsevis liten del av totalkostnaden och det hjälper dig att sova tryggt om natten.

Ett larm kan vara ett bra sätt att hålla tjuvarna borta. Det finns flera olika varianter på marknaden. Det vanligaste är att du betalar en månadskostnad för ett larm som är anslutet till en larmcentral och där väktare rycker ut vid behov. Dagens larm är så mycket mer än bara en siren som tjuter. Det finns kameror, rörelsesensorer och rökmaskiner som ska göra det så svårt som möjligt för objudna gäster i ditt hem. Kontakta ett larmbolag för mer information om vilka möjligheter som finns.

Inbrottstjuvar gillar när de kan agera i skydd av mörkret. Se därför till att ha en bra utomhusbelysning. Det finns lampor med sensorer som tänds automatiskt när någon rör sig i närheten, vilket är mycket smidigt.

Viktigt att tänka på:

Du får inte en ersättning på din försäkring som motsvarar värdet på dina prylar när du köpte dem, utan på det beräknade marknadsvärdet. Det är försäkringsbolaget som har rätt att göra denna beräkning. Elektronikprylar som TV-apparater, mobiler, högtalare och liknande faller mycket snabbt i värde och det finns en stor risk att du kommer att bli besviken över ersättningsnivåerna i din hemförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder en särskild elektronikförsäkring som du kan komplettera med om du har mycket prylar i den kategorin.

Om du äger något värdefullt

Om du har enskilda föremål som är väldigt värdefulla bör du alltid kontakta ditt försäkringsbolag för att kolla upp vad som gäller. Det kan handla om konst, smycken eller något unikt samlarobjekt. Ibland kan du behöva försäkra detta objekt med en separat försäkring eller som ett tillägg till din hemförsäkring. Tänk på att även golfutrustning kan klassas som extra stöldbegärlig och kan behöva kompletteras med ett extra försäkringsskydd. Förvara aldrig den här typen av saker i ett källarförråd!

Jämför alltid hemförsäkring

Det är av största vikt att du alltid jämför flera försäkringsbolag när du ska teckna en hemförsäkring. Det är inte bara priserna som skiljer sig åt, utan även försäkringsvillkoren. Det som gör jämföresearbetet lite knivigt är just att försäkringarna inte är utformade på samma sätt. Hos vissa ingår till exempel en allriskförsäkring, medan andra bara erbjuder det som ett extra tillval (mot en extra kostnad). Därför måste du undersöka vad som verkligen ingår innan du kan börja jämföra priser.

Ta för vana att göra en ny jämförelse vid varje förfallodag. Marknaden förändras hela tiden och för att bli en vinnare måste du vara beredd på att vara rörlig. Kan du få en bättre deal hos ett annat försäkringsbolag än ditt befintliga så ska du inte tveka. Du kan också använda din jämförelse till att förhandla med ditt nuvarande försäkringsbolag och se om du kan få dem att sänka din premie.

Ett utmärkt sätt att göra en omfattande jämförelse är att använda sig av jämförelsetjänsten Compricer. Det är specialiserade på försäkringar och har stor erfarenhet av att hjälpa konsumenter att hitta de mest prisvärda alternativen. Hos Compricer fyller du bara i lite grunduppgifter om dig själv och ditt boende och så får du förslag från flera olika försäkringsbolag inom bara någon minut. Compricer erbjuder även kostnadsfri försäkringsrådgivning via telefon om du känner att du vill bolla med någon som har bra koll på hur försäkringar fungerar.

Jämför hemförsäkring student

Om du är student så erbjuder många försäkringsbolag en rabatterad hemförsäkring. Anledningen är att du ofta inte har så mycket värdefulla saker när du är i studentåldern, och försäkringsbeloppet kan därför vara lägre. Tänk på att jämföra även hemförsäkringar för studenter och ta inte första bästa erbjudandet du hittar.

För vilka gäller hemförsäkringen?

Försäkringen gäller alltid för dig som har tecknat försäkringen. Nästan alltid gäller den också för din make/make eller sambo som är folkbokförd på samma adress. En del försäkringsbolag kräver dock att både din sambo och barn ska finnas med på försäkringsbrevet för att de ska omfattas av försäkringen. Kolla alltid upp detta så att du har ett fullständigt skydd!

Tänk på att försäkringen inte automatiskt gäller alla som bor på samma adress. Om du till exempel delar lägenhet med en kompis så kanske ni måste ha varsin hemförsäkring för att bådas tillhörigheter ska ersättas om ni får inbrott. Samma sak gäller om du är inneboende.

Läs alltid de fullständiga villkoren

En försäkring är ett avtal mellan dig som privatperson och försäkringsbolaget. Vad avtalet omfattar framgår av de fullständiga försäkringsvillkoren. Innan du slutligen tecknar en försäkring så bör du alltid titta igenom dessa villkor. Där står allt som kan vara värt att veta om din försäkring.

Försäkringsbolagen erbjuder också olika förenklade versioner av försäkringsvillkoren, så kallad förköpsinformation, där det allra viktigaste framgår. Detta kan du använda dig av för att skaffa dig en snabb överblick, men juridiskt är det alltid de fullständiga villkoren som gäller.

Alla de stora och välkända försäkringsbolagen erbjuder hemförsäkringar. Folksam har fått det högsta samlingsbetyget i Konsumenternas (ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå) stora oberoende jämförelse som baseras på en mängd olika faktorer. På andra plats kommer ICA hemförsäkring, men även en hemförsäkring från Länsförsäkringar letar sig in på topp 5-listan.

Värt att notera är att ICA:s hemförsäkring även ger dig “Stammis-bonus” på samma sätt som när du handlar kaffe och blöjor i någon ICA-butik. De erbjuder också ett presentkort på 5000 kr på ICA om din kyl eller frys går sönder, och allriskförsäkringen ingår alltid. Sånt här missar du om du bara göra en snabb prisjämförelse och det är just därför det är så viktigt att titta närmare på vad försäkringen verkligen innehåller.

Vanliga frågor & svar

Behövs egen hemförsäkring som inneboende?

Ja, det behöver du. Din hemförsäkring skyddar dina egna saker om ni till exempel skulle få inbrott. Tänk också på att din hemförsäkring även ger dig andra fördelar, som exempelvis reseskydd.

Vad är en otursförsäkring?

Otursförsäkring är ett annat namn för en allriskförsäkring eller drulleförsäkring. Ibland ingår detta i din hemförsäkring, men ofta är det ett valbart tillägg. Otursförsäkringen ger dig ett extra skydd för skador som du själv har orsakat.

Gäller hemförsäkringen för inbrott i bilen?

Ja, din hemförsäkring kan ge dig ersättning för saker som stjäls från din bil under förutsättning att den var låst. Skador på själva bilen regleras dock av din bilförsäkring.

Sammanfattning

Namnet hemförsäkring är faktiskt en smula missvisande. Visst, försäkringen gäller för de saker som du har i ditt hem, men det är bara en del av försäkringens innehåll. Många glömmer att hemförsäkringen också är en reseförsäkring och att den innehåller både ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd. Hemförsäkringen är alltså en väldigt allsidig och bra försäkring som ger ett otroligt bra grundskydd för dig som individ.

Tvärtom mot vad många tror så är det är inte lag på att ha en hemförsäkring, men det är däremot mycket oansvarigt att inte ha det. Om du skulle drabbas av brand, vattenskada eller kanske ett inbrott så står du helt utan ersättning om du saknar försäkring. Samma sak gäller om du blir sjuk utomlands och hamnar på sjukhus. Utan reseskydd riskerar du att få stå för hela sjukhusnotan själv, vilket kan bli mycket dyrt.

Om du bor i villa eller bostadsrätt så måste du komplettera din hemförsäkring med en villaförsäkring respektive bostadsrättsförsäkring för att vara tillräckligt skyddad. Bor du i en hyresrätt så räcker det med en hemförsäkring.

Teckna alltid en drulleförsäkring om det inte redan ingår i din hemförsäkring. Det är en bra trygghet om du själv skulle klanta till det ordentligt och råka förstöra något i ditt eget hem.

Avslutningsvis så vill komma med ett litet pekfinger. Det finns en liten, liten del av de svenska hushållen som inte har någon hemförsäkring. Om du vet med dig att du ingår i något av dessa hushåll, så se till att snarast ta tag i det. Det är inte dyrt, men tryggheten det ger är värd hur mycket som helst.