Jämför fritidshusförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

En fritidshusförsäkring är som en villaförsäkring. Skillnaden är att du hos vissa försäkringsbolag även har ett visst skydd för de saker du har i huset. En annan skillnad är att det inte ingår någon hemförsäkringsdel i din fritidshusförsäkring.

5
/
5
Fördelar
 • Allrisk för byggnad ingår
 • Saneringsförsäkring ingår
 • Ersätter hyresbortfall vid skada om du tillfälligt hyr ut ditt hus
4
/
5
Fördelar
 • Fullvärdesförsäkring för ditt fritidshus
 • Skydd vid brand, vattenskada, skadegörelse eller inbrott
 • Skyddar både fritidshuset och sakerna du har i huset
3
/
5
Fördelar
 • Jämför flera fritidshusförsäkringar
 • Välj den fritidshusförsäkringen som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 10 bäst fritidshusförsäkring 2021:

 1. Ica
 2. Moderna
 3. Insplanet
 4. Dina
 5. Folksam
 6. Gjensidige
 7. If
 8. Länsförsäkringar
 9. Safetown
 10. Trygg-Hansa

Försäkringar för fritidshus

När det gäller försäkringar för fritidshus kan det vara bra att tänka på några grundläggande saker när du påbörjar dina efterforskningar.

Skydd för huset

Normalt sett ingår någon form av skydd för huset i alla fritidshusförsäkringar och innebär att du kan få ersättning vid brand eller vattenskador (som kommer inifrån). Även andra småbyggnader på tomten kan ingå men det kan vara värt att kolla upp hos ditt försäkringsbolag.

Fullvärde eller första risk

De flesta fritidshusförsäkringar tecknar du med det som kallas fullvärde vilket innebär att om hela huset brinner ner får du ett likvärdigt. En del försäkringsbolag tillämpar dock det som kallas “första risk” vilket gör att du kan få ner premien men då får du också en mycket lägre ersättning om huset skadas. Första risk innebär att du tecknar försäkringen med ett maxbelopp för din ersättning (oavsett vilken typ av skada som inträffar).

Löseöresskydd

Det skiljer sig lite mellan olika försäkringsbolag hur mycket lösöre som ingår i fritidshusförsäkringen. En del har inte med lösöre alls. Kolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Skydd för tomten

I de allra flesta fritidshusförsäkringar ingår någon form av skydd för tomtmarken. Det kan handla om stenmurar, flaggstänger och annat som kan påverkas. Men det kan vara bra att kolla exakt vad din försäkring täcker.

Rättsskydd och ansvarsförsäkring

Ingår i de allra flesta fritidshusförsäkringar och gäller om du till exempel blir skadeståndsskyldig för något som är kopplat till ditt fritidshus.

Utöver detta finns många olika tillägg till din fritidshusförsäkring som gör att du får ett mer komplett försäkringsskydd. Det kan till exempel vara bra att ha med någon form av allrisk-tillägg i försäkringen – som ger ett skydd mot mer oförutsedda händelser. I vissa fall har försäkringsbolagen paketerat ihop fler tjänster i försäkringen och då kallas de ibland “plus”, “stora”, “large” eller “super”.

Översikt över fritidshusförsäkringar

ICA fritidshusförsäkring

ICA har en fritidshusförsäkring där allrisk för byggnad och en saneringsförsäkring ingår. Du får också ersättning vid hyresbortfall vid skada om du tillfälligt hyr ut ditt fritidshus. Hos ICA heter tilläggen för fritidshusförsäkringarna HemPlus och HusPlus. Som stammis-kund hos ICA får du även bonus på hela din försäkringskostnad.

Moderna fritidshusförsäkring

Hos Moderna får du en fullvärdesförsäkring för ditt fritidshus. Det innebär att även sakerna du har i ditt hus är skyddade. Moderna har tre nivåer på sina fritidshusförsäkringar; Grund, Medium och Large. I large ingår även allrisk/drulleförsäkring för byggnaden. Hos Moderna får du också skydd vid brand, vattenskada, skadegörelse eller inbrott.

Folksam fritidshusförsäkring

Folksam har en fritidshusförsäkring som ger ett omfattande skydd vid brand, vattenskada och inbrott. Folksam har två nivåer på sin fritidshusförsäkring; bas och stor. I stor ingår allrisk för hus och tomt och även skydd mot hussvamp.

Länsförsäkringar fritidshusförsäkring

En fritidshusförsäkring hos Länsförsäkringar gäller för både huset och sakerna du har i huset. Om du tecknar försäkringen på nätet får du tio procents rabatt.

IF fritidshusförsäkring

Med en fritidshusförsäkring hos IF har du skydd för alla byggnader och tomten. IF:s försäkringar för fritidshus kallas kort och gott: Fritidshus och Stor fritidshus.

Jämför fritidshusförsäkringar

Om du inte har tid, ork eller lust att jämföra fritidshusförsäkringar för att hitta den bästa (och kanske den billigaste) finns det jämförelsetjänster på nätet att använda sig av som till exempel Compricer eller Insplanet. Jämför flera fritidshusförsäkringar samtidigt och välj den fritidshusförsäkring som passar dig bäst. När du bestämt dig kan du teckna försäkringen direkt på nätet.

Billiga fritidshusförsäkringar

Att stirra sig blind på priset på en fritidshusförsäkring är inte alltid det bästa. Även om en försäkring är billig kan den bli dyr för dig om den inte innehåller rätt typ av skydd. Utgå istället från dina behov, ditt fritidshus och din plånbok för att hitta rätt försäkring för din kolonistuga eller ditt fritidshus.

Påverka priset på fritidshusförsäkringen

Du kan själv påverka priset på din fritidshusförsäkring till viss del. Ett grundläggande tips är att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Då kan du få en rabatt på din totala försäkringskostnad.

Kundnöjdhet

Det finns så klart anledning att kolla andra värden än bara priset på din fritidshusförsäkring – bland annat kundnöjdhet. Använd nätet för att hitta synpunkter på de försäkringsbolag du är intresserad av och samla in synpunkter – kanske framförallt från de som råkat ut för någon skada på sitt fritidshus. Det finns också oberoende sajter som varje år granskar försäkringsbolagens fritidshusförsäkringar och redovisar poäng på kundnöjdheten hos respektive bolag. Ofta är dessa mätningar från Svenskt kvalitetsindex och gäller oftast försäkringsbolaget som helhet.

Sammanfattning

Skillnaden mellan en villaförsäkring och en fritidshusförsäkring är att du inte har någon direkt hemförsäkring i din fritidshusförsäkring och att du ibland inte har skydd för de saker du har i huset (detta skiljer sig dock mellan olika bolag och försäkringsnivåer).

De allra flesta försäkringsbolag har några olika nivåer för sina fritidshusförsäkringar där du kan få allt från en basförsäkring till ett utökat skydd där även allrisk- eller drulleförsäkring ingår.

Om du inte själv vill lägga tid på att jämföra fritidshusförsäkringar kan du med fördel använda en jämförelsetjänst på nätet. Då behöver du bara ange några enkla uppgifter så får du en tydlig översikt över marknadens utbud och kan välja den försäkring du vill ha. Dessutom kan du teckna den direkt på nätet. Då kan du istället använda tiden till att drömma om ljumma sommarkvällar vid sommarstugan där du vankar fram i gröngräset med stråhatten på sned.