Jämför bilförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

Enligt lag är du skyldig att ha en trafikförsäkring om du har en bil. Det finns väldigt många aktörer som erbjuder bilförsäkringar på den svenska marknaden, så det lönar sig alltid att jämföra för att se vilken bilförsäkring som passar dig bäst.

5
/
5
Fördelar
 • Bäst pris för dig över 30 år
 • Passar dig som haft körkort länge
 • Bra pris för dig som kör en vanligare bil
4
/
5
Fördelar
 • Billig och grundläggande trafikförsäkring
 • Ingen självrisk vid kollision med djur med helförsäkring
 • Välj fritt bland tre olika försäkringsnivåer
3.5
/
5
Fördelar
 • Jämför flera bilförsäkringar
 • Välj den bilförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet
3
/
5
Fördelar
 • Jämför flera bilförsäkringar
 • Välj den bilförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 16 bästa bilförsäkringarna 2021:

 1. Evoli
 2. Moderna
 3. Trygg-Hansa
 4. If
 5. Paydrive
 6. Tre Kronor
 7. Folksam
 8. Gjensidige
 9. ICA Försäkring
 10. Safetown
 11. WaterCircles
 12. Svedea
 13. Volvia
 14. Dina Försäkringar
 15. Länsförsäkingar
 16. Aktsam

Så fungerar bilförsäkring

Bilförsäkringar finns i tre olika nivåer. Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Vissa bolag har valt andra namn som liten, medel och stor, men innehållet är i stort sett detsamma. Utöver dessa nivåer så erbjuder alla bolag ett urval av tilläggsförsäkringar om du vill ha ett utökat skydd.

Trafikförsäkring

Enligt lag så måste alla fordon ha en trafikförsäkring. Enda undantaget är om din bil är avställd. Det är ägaren till bilen som ska teckna försäkringen. Trafikförsäkringen ersätter skador som du själv orsakar på andras fordon eller egendom. Men om det är du själv som har orsakat olyckan så får du ingen ersättning för de skador som uppstår på din egen bil. Om du är osäker på du har en gällande trafikförsäkring så kan du logga in på Transportstyrelsens hemsida. Där ser du direkt om du har en aktiv försäkring och vilket försäkringsbolag du har. 

Halvförsäkring

Förutom skyddet i trafikförsäkringen innebär en halvförsäkring att du även har en så kallad delkaskoförsäkring, alltså skydd för stöld, brand, maskin, glas och räddning. Det kan även ingå rättsskydd. Tänk på att det exakta innehållet i en halvförsäkring kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag.

Helförsäkring

I helförsäkringen ingår förutom en trafikförsäkring och halvförsäkring även en vagnskadeförsäkring. Det innebär att du får ersättning för skador även på ditt eget fordon om du är med om eller orsakar en olycka.

Tillägg till din bilförsäkring

Utöver din grundförsäkring så kan du också köpa till olika typer av tilläggsförsäkringar. En vanlig sådan är en så kallad vägassistansförsäkring som gör att du blir bärgad om du skulle drabbas av problem när du är ute och kör. Det brukar också ingå hyrbil och hotellövernattning om det skulle behövas. Om du har en assistansförsäkring är det viktigt att du tar reda på hur du gör om bilen går sönder. Ha alltid kontaktuppgifter till försäkringsbolag och bärgare förvarade i bilen, eller inlagda i din telefonbok.

Ett annat vanligt tillägg är självriskreduktion vid viltolycka. Hos vissa försäkringsbolag ingår detta som en del i grundförsäkringen, så det kan vara vara bra att slänga ett extra öga på det när du jämför de olika bolagen. Speciellt om du ofta kör på vägsträckor där mycket vilt är i rörelse.

Välj rätt försäkringsnivå

Det finns inget försäkringsbolag som alltid är bäst, varken Folksam, Länförsäkringar, If, ICA bilförsäkring eller någon av alla bilförsäkringar kommer att skydda dig på ett optimalt sätt om du inte väljer den försäkringsnivån som du tycker skyddar dig bäst och är mest prisvärd.

Det finns många olika bilförsäkringar, en den billiga bilförsäkringar och en del dyrare, men det viktigaste är att du hittar en som passar dig.

Har du en gammal bil som inte är värd speciellt mycket så är det vanligt att man väljer att bara ha en trafikförsäkring. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att betala flera tusen om året för en helförsäkring.

Har du en nyare bil så ska du absolut ha en helförsäkring. Men om du har en helt ny bil så räcker det med halvförsäkring de tre första åren eftersom vagnskadegarantin från tillverkaren gäller.

Tilläggsförsäkringar kan i vissa fall vara väldigt bra, men det gäller att titta på sina egna behov. Det är ju väldigt onödigt att betala för något som du inte behöver.

Om du inte försäkrar din bil

Om din bil inte har något trafikförsäkring så får du betala en straffavgift på 100 kr per dag. Det är alltså mycket mer än vad en trafikförsäkring kostar, så det finns absolut ingen anledning att inte försäkra ditt fordon. Avgiften betalar du till Trafikförsäkringsföreningen och pengarna används bland annat till att ersätta människor som har råkat ut för skador orsakade av en oförsäkrad bil.

Det allra värsta som kan hända om du kör med din bil oförsäkrad är om du skulle råka orsaka en trafikolycka där någon blir allvarligt skadad. Utan trafikförsäkring får du själv stå för alla skador på fordon och andra trafikanter och det kan bli enorma summor.

Det finns bara ett sätt att “komma undan” trafikförsäkringen på din bil, och det är att ställa av fordonet hos Transportstyrelsen. Det kan du bara göra om bilen inte används och du får då absolut inte köra med den.

Jämför bilförsäkring ofta

En bilförsäkring gäller i ett år och vid varje förfallodatum är det bra att kontrollera att du fortfarande har den bästa försäkringen. Gör helt enkelt en ny jämförelse och ställ försäkringsbolagen mot varandra. Det är inte ovanligt att det bolag som var billigast för ett år sedan har blivit förbisprunget av någon konkurrent.

Om du har en ny bil

När du köper en helt ny bil är det två saker som du bör tänka på. Dels kommer bilen ofta med en “färdig” försäkring som bilhandlaren har förberett. Försäkringen kommer från ett bolag som bilhandlaren har avtal med och ofta är den allt annat än billig. Så fort du har möjlighet bör du byta försäkringen till en som du själv väljer.

Den andra saken som är viktig när du köper en fabriksny bil är att den nästan alltid kommer med en “inbyggd” vagnskadeförsäkring som gäller i tre år. Det innebär att du bara behöver ha din bil halvförsäkrad under denna tiden. Tänk dock på att detta inte gäller för direktimporterade bilar!

Försäkra en privatleasad bil

Det blir allt populärare att privatleasa en bil istället för att köpa en. I vissa fall ingår en bilförsäkring i leasingavgiften, men det vanligaste är att du måste teckna en egen försäkring. Detta är viktigt att kolla upp innan du skriver på leasingavtalet eftersom det påverkar månadskostnaden ganska mycket. Det finns försäkringsbolag som erbjuder anpassade försäkringar för just leasade bilar, vilket kan vara värt att titta närmare på.

Att tänka på när du byter bil

Ett vanligt misstag är att vara lojal med sitt försäkringsbolag. Om du byter bil är det nämligen stor chans att ett annat försäkringsbolag kan erbjuda dig ett bättre pris. Bara för att ett bolag erbjuder bra priser när du försäkrar ett visst bilmärke är det inte alls säkert att de ligger bra till när det gäller ett annat märke eller modell.

Om du byter från en bensinbil till en dieselbil kan det vara bra att kolla om din försäkring täcker en eventuell feltankning. Det kan nämligen bli ganska kostsamt om du råkar tanka bensin i en dieselmotor och vice versa.

Om du säljer din bil behöver du inte tänka på att avsluta din försäkring. Försäkringsbolaget får nämligen automatiskt information från bilregistret att ett ägarbyte har skett och din försäkring avslutas utan att du själv behöver göra något.

Tänk på att du måste ha en trafikförsäkring redan från första dagen du står som ägare till ett fordon, oavsett om det skulle inträffa på en helg.

Att jämföra bilförsäkringar

Om du någon gång har gett dig på att jämföra olika bilförsäkringar så vet du att det kan skilja väldigt mycket i pris. Det innebär att det är väldigt lönsamt för dig att lägga några timmar på att få tag i den mest prisvärda bilförsäkringen. Som vanligt när det gäller försäkringar så ska du inte enbart titta på priset, utan även titta närmare på vad som faktiskt ingår.

Använd jämförelsesajter

Det finns flera online-tjänster som hjälper dig att jämföra de olika försäkringsbolagen som erbjuder bilförsäkringar. De mest kända är Insplanet och Compricer. Genom att använda deras tjänster kan du spara mycket tid, eftersom du slipper göra arbetet själv. Tjänsterna är helt gratis att använda för dig som konsument och du kan dessutom få hjälp via telefon om du så önskar.

För att jämföra bilförsäkringar via Compricer eller Insplanet behöver du bara fylla i lite uppgifter om dig själv och din bil och sedan får du flera olika erbjudanden från de försäkringsbolag som jämförelsesajterna samarbetar med. Hittar du ett erbjudande som du vill gå vidare med så kan du teckna försäkringen direkt online. Smidigare kan det inte bli.

Den bästa bilförsäkringen

Det är omöjligt att ge ett generellt svar på vilken bilförsäkring som är allra bäst, då det är flera olika faktorer som spelar in. Olika försäkringsbolag är bäst på olika saker helt enkelt.

Självrisk

Om du tecknar en helförsäkring på din bil får du ofta möjlighet att välja mellan olika nivåer av självrisk. Här kan det vara läge att tänka till lite. Om en stor engångskostnad är svår för dig att hantera kan det vara bättre att välja en lägre självrisk och istället betala en lite högre månadspremie. Har du en god ekonomi kan du istället välja en lite högre självrisk och på så sätt komma undan med lite lägre månadsbetalningar.

Så mycket kostar en bilförsäkring

En genomsnittlig bilförsäkring kostar någonstans mellan 4000 och 5000 kronor per år, men det varierar så klart väldigt mycket beroende på vad du har för bil och vilken typ av försäkringsskydd du är ute efter.

Så får du rabatt på bilförsäkringen

Ett bra sätt att få rabatt på din bilförsäkring är att samla alla försäkringar i ett och samma bolag. Då kan du få en ganska betydande rabatt, ibland ända upp till 20 procent.

Många försäkringsbolag ger också rabatt om du köper din försäkring direkt på internet istället för att ringa en försäkringshandläggare.

Det förekommer också kampanjer där du som ny kund kan få rabatt under första året.

Om du har möjlighet så är det bäst att betala hela årsavgiften på en gång. Du kan givetvis betala månadsvis, men det är alltid lite dyrare. Om försäkringsfakturan dessutom har en fakturaavgift så ökar kostnaden ännu mer. Genom att betala dina försäkringar med autogiro så riskerar du inte att åka på några onödiga påminnelseavgifter.

Så sätts priset på din bilförsäkring

Priset på din bilförsäkring påverkas av en mängd olika faktorer. Försäkringsbolagen tittar inte på exakt samma saker, så därför är det extra viktigt att du jämför flera olika bolag.

 • Din ålder – Unga förare är överrepresenterade i olycksstatistiken och får därför finna sig i att betala något högre försäkringspremier.
 • Hur länge du har haft körkort – Ju längre tid du har haft körkort, desto säkrare förare är du sannolikt. Med ett helt nytaget körkort kommer din försäkring att bli lite dyrare.
 • Bilmärke/modell – Givetvis påverkar det priset vilken bil du har. Dyra bilar med stora motorer är dyrare att försäkra än billiga bilar med få hästkrafter.
 • Skadefria år – Om du inte har varit inblandad i någon trafikolycka så är det ett tecken på att du kör bra och ansvarsfullt. Därför ger många skadefria år ofta en billigare försäkring
 • Bostadsort – Det är större sannolikhet att du råkar ut för något i trafiken om du bor i Stockholm eller någon annan storstad jämfört med om du bor på landet. Även risken för skadegörelse och stöld är större i storstäderna vilket gör att försäkringspremien blir högre. Faktum är att det kan skilja flera tusen på samma försäkring om du bor i Västerbotten jämfört med om du bor i Göteborg eller Stockholm.
 • Hur du förvarar din bil – Om du parkerar på gatan, på egen tomt eller i carport/garage påverkar också priset på din försäkring. Ju mer skyddad din bil är under natten, desto billigare blir försäkringen.
 • Årlig körsträcka – Om du kör väldigt mycket bil så är det också större risk att du råkar ut för en olycka. Därför påverkar även din årliga körsträcka hur mycket du får betala för din försäkring.
 • Larm – Vissa försäkringsbolag ger dig rabatt på premien om du har ett godkänt billarm, eftersom det minskar risken för stöld av ditt fordon.
 • Försäkringens omfattning – Självklart har detta en stor påverkan på priset. En trafikförsäkring är mycket billigare än en helförsäkring, men erbjuder ju heller inte alls samma skydd.
 • Självrisken – Ju högre självrisk (alltså den del av kostnaden som du själv måste betala vid en skada), desto lägre blir din månadspremie. Ofta kan du själv välja bland olika självrisknivåer och på så sätt själv påverka din månadskostnad.

De dyraste bilarna att försäkra

Allra dyrast är det av förklarliga skäl att försäkra exklusiva sportbilar. Det beror främst på att de är väldigt dyra, men också att de är stöldbegärliga. Lamborghini, Maserati, Ferrari och Porsche toppar statistiken över de dyraste bilförsäkringarna.

De billigaste bilarna att försäkra

I en undersökning genomförd av jämförelsetjänsten Insplanet från 2016 så var Rover, Suzuki, Daewoo, Smart och Dacia de fem billigaste bilmärkena att försäkra. Om man tittar på de lite mer etablerade bilmärkena så är Renault och Skoda relativt billiga att försäkra. Volvo som är en extremt vanlig bil i Sverige hamnar på 17:e plats på listan.

Märkesförsäkringar

Du har säkert stött på speciella BMW-, Volvo-, eller Volkswagen-försäkringar. Det kallas för märkesförsäkringar och kan vara både bra och dåliga. Tänk på att jämföra dessa försäkringar med “vanliga” försäkringar, då de ofta ligger ganska högt i pris. Fördelen kan vara att en märkesförsäkring gör att du får snabbare hjälp hos en märkesverkstad när din bil har skadats. Men bara för att du har en BMW så är det inte säkert att en BMW-försäkring är bäst för just dig.

Om du köper en helt ny bil kan du ibland få ett kraftigt reducerat pris på en märkesförsäkring som ofta gäller under det första året. Var då noga med att hålla koll på när försäkringen förfaller och gör då en jämförelse bland alla bolag på marknaden.

När försäkringen inte gäller

Om du framför ditt fordon onykter så gäller givetvis inte din bilförsäkring. Samma sak gäller om någon som inte har körkort/indraget körkort kör bilen. Om fordonet används för övningskörning måste både “eleven” och handledaren ha giltiga tillstånd.

Din bil måste alltid vara låst när du lämnar den om försäkringen ska gälla. Du får heller inte förvara nycklarna så att de lätt går att hitta, exempelvis på däcket.

Det kan tyckas som en självklarhet, men om du tävlar med din bil eller ägnar dig åt hastighetskörning så gäller inte en vanlig bilförsäkring. Det spelar ingen roll om det sker på en inhägnad motorbana eller på en allmän väg.

Framtiden för bilförsäkringar

Mycket talar för att bilförsäkringar i framtiden kommer att var mycket mer individuella än de är idag. Det genomförs just nu experiment där du har en gps-tracker i din bil som registrerar ditt körsätt, hastighet, osv. På så vis får den som kör lugnt en billigare försäkring och de som har ett riskbeteende får betala en premie som motsvarar deras körstil.

Vanliga frågor

Behövs en bilförsäkring på avställd bil?

Nej, endast påställda bilar omfattas av lagkravet på trafikförsäkring. Många försäkringar “pausas” automatiskt när du ställer av din bil, men kolla för säkerhets skull så du inte betalar i onödan.

Måste man veta årsmodell för att teckna bilförsäkring?

Nej, det behöver du inte. Det enda du behöver veta om din bil är ditt registreringsnummer. Genom det kan försäkringsbolagen få fram alla uppgifter de behöver om ditt fordon. Vill du veta mer om ditt fordon kan du logga in med Bank-id på Transportstyrelsens webbplats, alternativt ladda ner appen “Mina fordon”.

Vilket försäkringsbolag har jag på bilförsäkringen?

Om du inte själv har koll på vilket försäkringsbolag du har så kan du enkelt ta reda på det på Transportstyrelsens hemsida. Du loggar in med Bank-id och sedan kan du se uppgifter om alla fordon där du står registrerad som ägare.

Behövs bilförsäkring på veteranbil?

En veteranbil är skattebefriad, men du måste ändå ha en försäkring. Många försäkringsbolag erbjuder specialförsäkringar för veteranfordon (bilar som är över 30 år gamla), så vårt tips är att du tar en kontakt med ditt försäkringsbolag och kollar vad som gäller.

Täcker en bilförsäkring stenskott?

Om du bara har en trafikförsäkring så täcker inte din försäkring stenskott. Om du däremot har minst en halvförsäkring så ingår glas. I vissa försäkringar behöver du inte betala någon självrisk om du lagar ett stenskott, men om rutan spricker och måste bytas så får du alltid stå för en del av kostnaden själv.

Gäller bilförsäkringen utomlands?

Om du bara reser inom EU/EES så kan du vara ganska säker på att din försäkring gäller precis som den gör hemma i Sverige. Men givetvis kan det vara klokt att ta kontakt med sitt försäkringsbolag och kolla vad som gäller och om det är något speciellt man ska tänka på. Ska du ge dig iväg till andra delar av världen behöver du ett så kallat grönt kort. Det är ett bevis på att ditt fordon har en giltig försäkring. Ditt försäkringsbolag kan hjälpa dig med detta.

Sammanfattning

Om du äger en bil som inte är avställd så måste du ha minst en trafikförsäkring. Har du en gammal bil så är det fullt tillräckligt, men om du har en bil som är värd lite mer så bör du välja en halv- eller helförsäkring.

När du köper en bil så är det viktigt att du jämför många olika försäkringsbolag, då priserna kan skilja sig väldigt mycket. Du kan ofta spara flera tusen per år bara genom att välja “rätt” försäkringsbolag. Tänk dock på att det inte bara är priset som är viktigt att titta på. Jämför också bland annat självrisknivåer och vad som ingår i hel-, respektive halvförsäkring.

Se till att välja en försäkring som passar dig och sättet du använder din bil. Om du pendlar till jobbet och är beroende av din bil kanske det är viktigt att hyrbil ingår i din försäkring så att du kan ta dig till jobbet medan din bil är på verkstaden. Kör du mycket på vägar där viltolyckor är vanliga så bör du se till att välja en försäkring där du inte behöver betala någon självrisk om du kör på ett djur. Kör du långa sträckor och ofta är långt hemifrån med din bil kan det vara läge att ha en assistansförsäkring så att du får hjälp med bärgning och hotellövernattning om olyckan skulle vara framme. Precis som med alla försäkringar så är det viktigt att du tittar igenom försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig. Detta är nämligen den juridiska avtalstexten som du godkänner när du tecknar din försäkring. Här står allt du behöver veta om din försäkring och vilka eventuella undantag som finns. Många söker en billig försäkring men missar helt att kontrollera vad som faktiskt står i villkoren, vilket kan visa sig bli ett ganska dyrköpt misstag!