Jämför båtförsäkring 2022

Inlägget är reklam för Moderna Försäkringar, ManyPets SE, Insplanet, Hedvig SE, evoli SE, Europeiska ERV, Compricer & Accept Inkomstförsäkring och innehåller annonslänkar.

För båtar gäller lite andra regler än för motorfordon som måste ha minst en trafikförsäkring enligt lag. Du behöver alltså inte försäkra din båt om du inte vill, men många båtälskare väljer att försäkra båten även om det inte är ett krav.

5
/
5
Fördelar
 • Båtförsäkringar sedan 1916
 • Ett helt koncept med service, stöd och råd
 • Premierabatt om du har stöldskyddsutrustning ombord
4
/
5
Fördelar
 • Sveriges nöjdaste kunder
 • Skadejour 24/7
 • Allrisk ingår
3
/
5
Fördelar
 • Jämför flera båtförsäkringar
 • Välj den båtförsäkring som passar dig bäst
 • Teckna försäkringen direkt på nätet

Topp 4 bästa båtförsäkringar 2021:

 1. Moderna
 2. Svedea
 3. Folksam
 4. Atlantica

Vilken båtförsäkring ska jag välja?

För båtar finns inte samma upplägg som för bilar och andra motorfordon där hel- och halvförsäkring är de två grundläggande valen (även om vissa försäkringsbolag ändå kallar det hel- eller halvförsäkring). Istället erbjuder försäkringsbolagen olika basutbud eller paket uppdelat i två eller tre olika nivåer (skiljer lite mellan olika bolag). Det varierar också ganska kraftigt vad som ingår i de olika försäkringsnivåerna så här kommer vi försöka gå igenom vad du bör tänka på när du ska välja båtförsäkring.

Sjöskada

I så gott som samtliga aktörers lägstanivå ingår någon form av sjöskadeförsäkring. Det innebär att du kan få ersättning för skador som uppstår om du till exempel gått på grund, kantrat eller sammanstött med en annan båt. De flesta ger också ersättning för bogsering.

Sjösättning

Även sjösättning, upptagning och transport är något som ingår i de flesta båtförsäkringar. Se till att det finns med i den båtförsäkring du väljer.

Stöld eller skadegörelse

Är precis vad det låter som – ett försäkringsskydd om båten blir stulen eller utsatt för skadegörelse.

Brand

Ett försäkringsskydd som innebär att du kan få ersättning om din båt börjat brinna på grund av explosion, blixtnedslag eller annan anledning.

Ansvar

En ansvarsdel i din båtförsäkring är viktigt för dig som båtägare. Med detta skydd kan du få ersättning för kostnader som uppstår om någon till exempel vill ha skadestånd från dig.

Rättsskydd

Hos en del försäkringsbolag ingår detta i det mest grundläggande båtpaketet medan det hos andra krävs en dyrare försäkring eller rent av ett tillägg. Rätsskydd innebär att du kan få ersättning för till exempel advokatkostnader om du som ägare till en båt hamnar i en rättstvist. De flesta har ett maxtak på hur mycket du kan få ersättning för så det kan vara värt att kolla upp.

Olycksfall

En olycksfallsförsäkring är något som de flesta inte har i sitt grundutbud. För att ha en olycksfallsförsäkring i din båtförsäkring krävs att du väljer ett något större försäkringspaket för din båt. Olycksfallsförsäkringen ersätter personskador på förare eller passagerare om skadorna går att direkt koppla till användning av din båt.

Stillestånd eller avbrott

Om din båt är obrukbar kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag om detta ingår i din båtförsäkring. Här skiljer det sig dock ganska kraftigt mellan olika försäkringsbolag – hos en del ingår det i de lite större försäkringarna medan det inte finns alls (eller bara som tillägg) hos andra. Så ta en funderar på om detta är något du bedömer som viktigt för dig innan du väljer båtförsäkring.

Assistans

Att få ersättning för bogsering eller hemtransport kan ju också vara av värde för den som befinner sig på öppet hav när olyckan är framme. Även detta är något du behöver fundera på om det är viktigt för dig. Det ingår oftast inte i de mindre båtförsäkringarna men finns hos de flesta i lite större paket.

Tillägg till din båtförsäkring

Utöver det som nämns här ovan finns mängder av tillägg och kompletteringar som du kan lägga till i din båtförsäkring. Du kan till exempel utöka skyddet för din maskin och annan elektronik på båten. Är du tävlingsseglare kan du välja till extra försäkring för skador på mast eller rigg och det finns också försäkringsbolag som erbjuder specifika lösningar för just det märke på motor som du har på din båt. Kolla med de försäkringsbolag vad de har som känns rimligt både i prisnivå och vad som passar dina behov.

Båtförsäkring pris

Genomsnittspriset för en båtförsäkring ligger strax under 3500 kronor enligt siffror från 2020. Men det är kanske inte så mycket att stirra sig blind på eftersom priset baseras bland annat på följande grundläggande faktorer:

 • Hur gammal du är och hur mycket din båt är värd.
 • Hur lång din båt är och vilken typ av båt du har.
 • Årsmodell på din båt och/eller motor (samt motorns storlek)
 • Var du bor någonstans.

Utöver detta finns en hel del som kan påverka priset på din båtförsäkring. Till exempel om hamnen där du har din båt är nattbevakad, om du är medlem i en båtklubb eller om du har ett godkänt stöldskydd på båten.

Påverka priset på båtförsäkringen

Det finns faktiskt några enkla sätt att själv få ner kostnaden för själva båtförsärkingen. Självklart ska du jämföra bolagens utbud och priser (vilket du enklast gör via en jämförelsetjänst på nätet) men utöver det kan du även tänka på:

 • Att båten ligger fastlåst när du ligger i hamn och att den låsanordning du använder är godkänd.
 • Se till att du ha larm på båten.
 • Skaffa en elektronisk startspärr som gör det svårare för tjuven.
 • Se till att stöldmärka båt och eventuellt utrustning med ID-märkning eller DNA-märkning.

Ett annat tips är att skaffa någon form av spårsändare på båten som är kopplad till en larmcentral. I vissa fall kan det även räcka med en enklare spårsändare som larmar dig om båten stjäls. Det kan ge reducerad självrisk.

Du kan också få rabatt om du uppfyller försäkringsbolagets krav på vinterförvaring. Det kan till exempel handla om att den ska stå inomhus eller i ställage ovan mark och att drev eller växelhus ska vara borttagna. Det kan ge upp till tio procents rabatt på båtförsäkringen.

Det finns säkert gott om fler tips och du kan lätt undersöka själv vad ditt försäkringsbolag har för möjligheter till att få ner självrisk och premie till en nivå som passar din plånbok.

Jämför båtförsäkringar

Som du märker finns mycket att tänka på när du ska jämföra båtförsäkringar. Benämningarna på de olika försäkringspaketen skiljer sig åt, nivån på vad de innehåller varierar och det blir lätt övermäktigt och tar mycket tid för dig som konsument att leta sig fram mellan olika försäkringsbolags hemsidor för att sammanställa en vettig jämförelse. Men det finns ju lösningar på allt. Ett bra tips är att använda en jämförelsetjänst som gör jobbet åt dig som till exempel Compricer eller Insplanet. Att jämföra båtförsäkringar är ju lite mer komplicerat än till exempel bilförsäkringar. Dels på grund av antalet olika faktorer som finns att ta hänsyn till i försäkringen kring din båt. Se till att ha alla uppgifter om dig själv och din båt uppdaterade så blir det enklare att jämföra på onlinetjänsterna. När du fyllt i uppgifterna och skickat in din förfrågan kan du luta dig tillbaka och drömma om salta hav och ljumma solnedgångar medan någon annan gör jobbet åt dig. När du får dina förslag behöver du bara bestämma vilket försäkringsbolag du vill använda och teckna försäkringen direkt på nätet. Smidigt som en seglats.

Båtförsäkringar – en översikt

I princip alla stora försäkringsbolag erbjuder någon form av båtförsäkring. Här nedan har vi listat de största som också har bra erbjudanden och smarta tillägg för dig som är båtägare.

Moderna båtförsäkring

Båtförsäkringen från Moderna heter Atlantica båtförsäkring. De har erbjudit båtälskare båtförsäkringar sedan 1916 och har ett helhetskoncept med service, stöd och råd för båtägare. Har du godkänd stöldskyddsutrustning ombord kan du få rabatt på din premie. Har du en motor som är nyare än två år ingår nyvärdesförsäkring i priset. Dessutom har Moderna Atlantica Assistans i sin helförsäkring som innebär en dygnet runt-bemannad larmcentral som ser till att du får hemtransport eller bogsering när du skulle behöva det.

Svedea båtförsäkring

Svedea har tre olika nivåer på sina båtförsäkringar (L, XL eller XXL). På Svedeas hemsida får du en smidig överblick över vad som ingår i de olika paketen. Även Svedea har en skadejour som är öppen dygnet runt och kan hjälpa till vid akut bärgning eller liknande olyckor. I de två större försäkringarna ingår dessutom “allrisk”.

Folksam båtförsäkring

Folksam har två huvudsakliga båtförsäkringar. En som riktar sig mot småbåtar med värde upp till 100 000 kronor och en där båtassistans ingår i priset. Småbåtsförsäkringen tecknar du som ett tillägg till din boendeförsäkring medan den större båtförsäkringen ger ett mer komplett skydd för dig som är båtägare.

Länsförsäkringar båtförsäkring

Länsförsäkringars båtförsäkringar heter bas och max. Max är så klart den mer omfattande båtförsäkringen och utöver basförsäkringens grundskydd finns här assistans, maskinskada, allrisk och avbrottsförsäkring.

IF båtförsäkring

Med båtförsäkring hos IF kan du välja mellan två olika grundpaket. Upplägget ser snarlikt ut som hos många andra försäkringsbolag men i den större båtförsäkringen ingår ett otursskydd om du till exempel skulle få en skada på ett navigationsinstrument eller en kikare.

Trygghansa båtförsäkring

Båtförsäkring hos Trygghansa benämns på samma sätt som för bilar. Här finns hel- och halvförsäkring för din båt. I Trygghansas halvförsäkring för båt ingår inte sjöskada, men det gör det dock i helförsäkringen.

Vinterförvaring – gäller försäkringen då?

När du tagit upp din båt för vintern kan det vara bra att veta att försäkringen gäller även när den står på land. Här skiljer sig villkoren ganska kraftigt åt mellan försäkringsbolagen, så det kan vara värt att kolla upp hur det ser ut hos det försäkringsbolag som du tänker välja. Det finns också lite olika regler och krav på om du förvarar din båt i vattnet över vintern. Då bör du ha någon form av godkänd låsanordning för både båt och motor. Och det allra bästa är så klart att ta bort motorn och låsa in den på ett säkert ställe.

Att tänka på när du köper båt

När du köper båt är det bra att vara väl förberedd så att du har detaljerna på plats redan när du hämtar båten. Kolla upp märke, årsmodell med mera så att du kan teckna försäkringen på nätet och att du har ett skydd redan vid hemtransporten. Vanligtvis börjar försäkringen gälla från det klockslag då du tecknar den.

Tänk på detta om du är båtägare

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du som båtägare ska teckna båtförsäkring.

Kappsegling/tävling

Ägnar du dig åt någon form av tävling eller kappsegling med din båt ska du se till att ha en försäkring som täcker detta. Det skiljer sig mycket åt mellan de olika försäkringsbolagen om detta ingår eller inte.

Säsongsvillkor

Har du båten i vattnet (och använder den) efter första november och före 31 mars? Då ska du kolla lite extra på säsongsvillkoren i den försäkring du väljer. Hos en del kan det vara så att självrisken är väldigt mycket högre för skador under den här perioden och att det finns extra hårda krav på hur båten förvaras för att minska risken för skador orsakade av kyla med mera.

Jolle

Här kan det ibland avses en släpjolle kopplat till din huvudsakliga båt och i vissa fall avses en mindre båt som till exempel ligger i en insjö. För den senare finns en del försäkringsbolag som erbjuder tillägg till din boendeförsäkring som kan vara värt att undersöka. Med andra ord – håll koll så att du får rätt försäkring för dina behov.

Uthyrning

Om du ska hyra ut din båt finns det anledning att vara lite extra uppmärksam. Det finns gott om historier där privatpersoner hyrt ut sin båt och där kunden sedan försvunnit spårlöst med båten. Historien blir inte bättre av att försäkringen inte täcker detta eftersom personen de facto inte stulit den av dig (till att börja med iaf). De flesta har dock tillägg för uthyrning så att du kan hyra ut din båt och ändå sova gott om nätterna.

Trailer

Har du en egen båttrailer kan det vara bra att kolla med ditt försäkringsbolag om även den ingår i båtförsäkringen.

Påkostad utrustning

Har du påkostad utrustning som till exempel elektroniska leksaker på din båt? Då kan det vara värt att undersöka vilka tillägg som finns hos ditt försäkringsbolag för detta ändamål.

Försäkring för rätt farvatten

Det skiljer ganska mycket mellan båtförsäkringarna beroende på var du ska framföra din ögonsten. Har du en liten båt med utombordare och åker på den lilla sjön eller seglar du jorden runt? Det påverkar både priset och behovet på omfattning av din båtförsäkring. Om du har en båtförsäkring för småbåt i insjö och plötsligt får för dig att ge dig ut på öppet hav måste du uppgradera din försäkring för att få ett försäkringsskydd som räcker till.

Om du planerar att ta din båt utanför Nordiska farvatten behöver nästan alltid teckna en tilläggsförsäkring så att du har ett skydd om olyckan är framme när du befinner dig på Medelhavet eller var du nu kan tänkas segla. Hos de flesta försäkringsbolag gäller nämligen de grundläggande båtförsäkringarna för nordiska farvatten. Men kolla med det försäkringsbolag du är intresserad av innan du bestämmer dig. Det är vanligast att båtförsäkringen täcker följande områden som standard:

 • Sverige, Norge, Finland och Danmark (så länge du håller dig söder om polcirkeln).
 • Östersjön (med anslutande vikar och hav).
 • Kattegatt och Skagerack (öster om linjen Hanstholm – Lindsnes).

Hos en del försäkringsbolag finns ett utökat område utöver det som specificeras här ovan som gäller segelbåtar som är minst nio meter. Då gäller försäkringen även i Nordsjön, Brittiska öarna och Engelska kanalen. För mer exakta områden får du kontakta försäkringsbolaget som du är intresserad av.

Aktsamhetskrav för din båtförsäkring

För att försäkringen ska gälla krävs att du följer försäkringsbolagets aktsamhetskrav (eller säkerhetsföreskrifter som det benämns av en del). Läs igenom villkoren noga så att du vet vad försäkringsbolaget förväntar sig att du ska leva upp till. För båtägare är detta viktigare än för till exempel bilägare där det ofta är mer självklart vad som förväntas.

Till exempel vill många försäkringsbolag försäkra sig om att du gör det svårt att stjäla båten. Det kan handla om godkända lås enligt en viss standard eller till exempel separata lås för båt och motor. Under vinterhalvåret är detta extra viktigt eftersom det är vanligt att självrisken vid stöld är mycket högre under den perioden än under högsäsong. Aktsamhetskraven kan också vara på väldigt olika nivå och bland de mer grundläggande kraven står ibland att du förväntas att båten ska vara i sjödugligt skick – vilket kanske är en förutsättning för att du överhuvudtaget ska vara på jakt efter en båtförsäkring.

Om du inte följer aktsamhetskraven i din båtförsäkring finns det risk att ersättningen minskar eller i vissa fall till och med uteblir helt.

Privat eller företag

Ett tips är också att om du ska använda båten i ditt yrke så gäller helt andra försäkringsvillkor än om du har båten på fritiden. Är du intresserad av en försäkring för båt som används professionellt ska du kontakta ditt försäkringsbolag eller använda en jämförelsetjänst på nätet.

Nöjda båtkunder viktiga referenser

När det gäller båtförsäkringar är det inte bara de hårda värdena du ska kolla på som pris, villkor och aktsamhetskrav. Ett tips är att kolla igenom olika båtforum eller andra sajter och få inspel från andra båtälskare vad de rekommenderar för just din båt. Kolla också efter kundnöjdhet och rekommendationer i allmänhet men också bland vänner och bekanta. Det allra viktigaste är de som haft en skada upplever att de är nöjda med allt från bemötande till ersättning och hjälp.

Ersättning och värdering

När olyckan är framme och du behöver ersättning från ditt försäkringsbolag finns det några saker som kan vara bra att veta.

 • Försäkringsbolaget har rätt att bestämma om du ska få en ersättningsbåt till samma värde, kontant ersättning eller repareras.
 • Vid reparation har försäkringsbolaget rätt att hänvisa till en specifik verkstad eller ett visst varv som ska utföra reparationen.
 • Om båten ska lagas är det du som är beställare av reparationen även om det är försäkringsbolaget som betalar (detta är för att konsumentköplagen ska kunna tillämpas om något blir fel).

Märkesspecifika båtförsäkringar

Det finns en del försäkringsbolag som verkligen gått på djupet i försäkringsträsket med båtförsäkringar helt specialinriktade på vilken typ av motor du har på båten. Har du till exempel en Honda eller Evinrude finns en försäkring för just den motorn. Tittar man närmare på dem är de ofta packade med några fler erbjudanden än en vanlig båtförsäkring. Så detta kan vara ett alternativ för dig som känner specifikt för ett visst märke.

Jämför varje år

Det är lätt att bara köra på med samma försäkringsbolag år efter år. Men det kan löna sig att läsa på och jämföra varje år. Med de jämförelsetjänster som finns på nätet kräver ju arbetet minimal insats från dig.

Sammanfattning

Som du märker finns det mycket mer val att ta hänsyn till i en båtförsäkring jämfört med till exempel en bilförsäkring. Det är långt fler faktorer som påverkar priset på en båtförsäkring men genom att vara väl förberedd och påläst kan du snabbt hitta den båtförsäkring som passar dina behov allra bäst.

Begreppsförvirringen kan bli total när du börjar jämföra olika försäkringsbolags båtförsäkringar. Hos en del heter de hel- och halvförsäkring medan andra bara har en typ av försäkring och några har paket med L, XL och XXL-upplägg. Låt dig inte nedslås av detta utan ta dig an uppgiften med gott mod – eller lägg över hela arbetet på en jämförelsetjänst på nätet.

Många upplever att försäkringar är dyra. Men det brukar oftast ändra sig den dagen de råkar ut för någon form av olycka. En försäkring är väldigt ofta ett ekonomiskt hållbart sätt att sova gott om natten. Står du utan försäkring när olyckan är framme så kan det bli en riktigt otrevlig historia som sätter stora spår i din privatekonomi. Sist men inte minst – stirra dig inte blind på priset på din båtförsäkring. Det finns all anledning att gå in på djupet och undersöka mer exakt vad försäkringen innehåller, vilka aktsamhetskrav de olika bolagen har och vad som passar din båt och ditt båtliv. Först när du har alla parametrar på plats kan du börja jämföra pris mellan olika bolag och hitta en försäkring som passar dig och din familj. Sen kan du njuta av båtlivet oavsett om du seglar in i solnedgången på öppet hav eller om du guppar fram i din eka på en nattsvart tjärn i mörkaste Småland.